Radio Televizija Majdanpek - logo Radio Televizija Majdanpek - antene

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com
Poslednja aktivnost: Nikad
Nije prijavljen [Prijavi se ]
Idi Na Dno

Verzija za štampu | Prati ovu temu | Dodaj u omiljene   Postavi novu temu Anketa:
 Strana:  1  2  3  ..  16
Autor/ka: Naslov: Polovina đaka nema ni osnovna znanja
zeka
Forum Manijak
*****


Avatar


Poruke: 261
Registrovan/a: 14-5-2008
Lokacija: http://tools.wikimedia.de/~magnus/geo/geohack.php?
Korisnik nije na vezi

Raspoloženje: out-and-out

IP: 91.150.84.*

thumbdown.gif napisana 11-9-2008 u 19:09 Citiraj i odgovori
Polovina đaka nema ni osnovna znanjaPolovina đaka nema ni osnovna znanja - da li i majdanpecka deca ????????????

http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/09_septembar/07/tema/prvaci-v.jpg

Prvaci koji su sada pošli u osnovnu školu, srednju će, sigurno završiti kao građani Evropske unije. Pitanje je da li će za to biti spremni, kaže za ,,Blic nedelje“ Aleksandar Baucal, docent na razvojnoj psihologiji Filozofskog fakulteta i dodaje da onog momenta kada Vlada Srbije bude stavila obrazovanje kao prioritet, tada će problemi u obrazovnom sistemu Srbije početi da se rešavaju.
U Engleskoj ministarstvo obrazovanja je četvrto po važnosti po neformalnim listama oko kojeg se otimaju političke stranke. Puno pažnje se posvećuje tome ko će biti ministar obrazovanja. Kod nas je ministarstvo obrazovanja poslednje i dobijaju ga nezadovoljni koalicioni partneri. To pokazuje zainteresovanost društva za obrazovanje, priča on.
- Imamo decu koja su prema kriterijumima Evropske unije funkcionalno nepismena. To je ona kategorija učenika koji nisu uspeli da pređu ni prvi nivo potrebnog znanja. Na žalost 50 odsto učenika testiranih 2006. po sistemu PIZA testa pokazalo je funkcionalnu nepismenost u domenu razumevanja pročitanog. Tome treba dodati još koji procenat, jer se zna da postoje i oni koji posle osnovne ne upisuju srednju školu - priča Baucal. On kaže da je između dva PIZA testiranja (od 2003. do 2006. godine) pao nivo obrazovanja učenika, što je direktna posledica onog što se dešava u obrazovnoj politici. U tom periodu značajna finansijska sredstva su uložena u obrazovanje, ali se očigledno ništa nije poboljšalo, čak na protiv.
Da je ovo što se danas radi u školama kolektivno ubistvo i da našu decu onesposobljavamo, umesto da ih osposobimo za život, smatra i Ljiljana Levkov, saradnik na Filozofskom fakultetu. Sve zemlje u okruženju i regionu su napredovale u pogledu reforme školovanja i danas su daleko ispred Srbije, kaže Levkov i dodaje da kod nas ne samo da ništa nije urađeno po tom pogledu, već smo i nazadovali.
Svi osnovi reforme, koja je započeta za vreme Đinđićeve vlade, ukinuti su zbog političke samovolje i ogromnog neznanja onih koji o obrazovanju odlučuju. Od 2004. godine u Srbiji je na delu sprečavanje svakog pokušaja da se stvari u obrazovanju poprave, ogorčena je postojećim obrazovnim sistemom Levkov.Generacije učenika u Srbiji ne znaju da u životu primene znanja dobijena u osnovnim i srednjim školama. Još poraznija je činjenica da u Srbiji ne postoji jasan koncept u kom pravcu obrazovni sistem treba da se reformiše - jedinstven je stav sagovornika ,,Blica nedelje“ na pitanje: ,,Dokle se stiglo sa reformom obrazovanja u Srbiji?“.
Ljiljana Levkov još kaže da su novi planovi i programi za osnovno obrazovanje očajni, jer se ne razlikuju puno od onih prethodnih koji su dali katastrofalne rezultate.
- Neverovatan je način na koji se naši rukovodioci odnose prema tim očajnim rezultatima. Nikad nikog nisam čula da kaže da moramo da se bolje organizujemo, da nešto promenimo u toj oblasti, jer to stvara lošu sliku o nama. Svi samo traže izgovore i opravdanja - kaže ona i dodaje da ozbiljne reforme u obrazovanju, nije bilo od 1956. godine, tada je sistem u potpunosti reformisan i inoviran. Od tada se sve vrti u istim okvirima. U međuvremenu su Evropa i svet otišli daleko ispred nas. I ne samo oni, čak i male afričke i azijske zemlje napravile su ogromne iskorake u tom pogledu.
U privatnim osnovnim i srednjim školama koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete, kažu da su dodatno morali da se potrude kako bi učenicima čiji roditelji imaju dublji džep, ponudili funkcionalno znanje.
- Osnovna škola ,,Ruđer Bošković“ je od ove godine u sistemu Kembridž obrazovanja. Odnosno, imamo bilingvalni pristup, akreditovani smo i po standardima Kembridža za osnovnu školu i po domaćim standardima. Naš nastavni kadar je obučavan u inostranstvu. Obrazovni sistem kod nas se zasniva na tome da profesori predaju, deca nauče, to na času izdeklamuju, ali ne znaju da to znanje primene u praksi, nema funkcionalnog učenja. Mi se ovde u našoj školi trudimo da deca uče kroz projekte, da savladavaju gradivo kroz konkretne situacije u prirodi - kaže Mladen Šarćević, menadžer u školi ,,Ruđer Bošković“.
On kaže da je naš najveći problem što nisu izrađeni obrazovni standardi. Što se ne zna šta je osnovno znanje koje učenik mora da ponese kada završi razred.
Inače ulaganje u kvalitetno obrazovanje samo jednog đaka, državi može da se isplati tridesetostruko. Računica je jasna ako se samo uzme u obzir koliki će prihod državi donositi to mlado lice kroz poreze koje će plaćati i od toga što nije na socijalnoj pomoći.
Mozda gresim ,ali uveren sam da ako bi se vratio onaj sistem skolovanja koji sam ja pohadjao bilo bi im daleko lakse da razumeju ono sto im se predaje ,a to je period od 90 do 2003.
Pogledaj Korisnikov Profil Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
maraja.b
Forum Manijak
*****


Avatar


Poruke: 374
Registrovan/a: 23-6-2008
Lokacija: NS
Korisnik nije na vezi

Raspoloženje: :)

IP: 79.101.252.*

[*] napisana 14-9-2008 u 17:18 Citiraj i odgovori


Ako nam je sistem obrazovanja toliko zastareo i los, kako je moguce da Srbija "izvozi mozgove"? Secam se da smo iz poznavanja drustva, a kasnije iz geografije, za pozitivnu ocenu morali da znamo koliki je godisnji prinos kukuruza u Americi, dok u pomenutoj velesili ne znaju ni da nas nadju na karti sveta. Za neke smo i vodozemci, jer je inace Srbija reka!!!
Pogledaj Korisnikov Profil Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
DANICA
Forum Manijak
*****
Poruke: 1941
Registrovan/a: 27-9-2007
Korisnik nije na vezi

Raspoloženje: lovely

IP: 212.200.192.*

[*] napisana 15-9-2008 u 19:03 Citiraj i odgovori


Maraja skroz se slažem sa tvojim mišljenjem...
Pogledaj Korisnikov Profil Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
Fagot
Forum Manijak
*****


Avatar


Poruke: 951
Registrovan/a: 12-5-2008
Lokacija: Majdanpek
Korisnik nije na vezi

Raspoloženje: Perfektno

IP: 77.46.248.*

[*] napisana 17-9-2008 u 11:17 Citiraj i odgovori


Znam da sam mnogo ucio t.j. ucim i sada ali ne za druge vec za sebe...
Obrazovanje nam je neadekvatno i nedovolnjo afirmisovano....
Sto mi rece moj drug sto da idem na fakultet da vozim Zastavu,a onaj sa tri razreda osnovne vozi BMW.Ali ja volim da kazem da sam studirao zbog seb a ne zbog drgih.
E u tome je problem,u pristupu.
NA OVOM SVETU SMO SAMO JEDAN JEDINI PUT
Pogledaj Korisnikov Profil Pošalji e-mail korisniku Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
maraja.b
Forum Manijak
*****


Avatar


Poruke: 374
Registrovan/a: 23-6-2008
Lokacija: NS
Korisnik nije na vezi

Raspoloženje: :)

IP: 77.46.226.*

[*] napisana 17-9-2008 u 18:25 Citiraj i odgovori


Upravo se o tome radi! Zavladala je opsta nezaiteresovanost sto roditelja, sto dece, sto predavaca za afirmacijom obrazovanja. A i situacija u kojoj se nalazimo nam i ne nudi neko resenje, nego bolje da ignorisemo problem, mozda ce sam od sebe nestati. Sami smo krivi sto imamo "odliv mozgova" u smeru inostranstva, jer ovde oni sa diplomama i znanjem i oni koji ce ih tek dobiti, ovde nemaju perspektivu, uglavnom zbog nepotizma i VIP (Veze I Poznanstva) statusa nekolicine. Znaci bolje da ucim zivotnu skolu na ulici i zaradim za BMW! Ne mislim da nam je sistem obrazovanja toliko los, zastareo sigurno i trebalo bi da se nesto uradi po tom pitanju. Ne svidja mi se sto danas postoji nekoliko izdavaca udzbenika (ranije je jedini izdavac bio Zavod), sto je po meni potpuno besmisleno. Time se dodatno zbunjuju i deca i predavaci. Ima tu jos raznoraznih stvari koje se ticu ovog problema, ali da ja ne filozofiram, to je ono sto sam htela da kazem, nije problem u sistemu, problem je u nezainteresovanosti!

P.S. Apsolutno mi se ne dopada sto se deci u nizim razredima dele cvetici umesto ocena!
Pogledaj Korisnikov Profil Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
 Strana:  1  2  3  ..  16
Postavi novu temu Anketa:


Idi Na Vrh


Powered by XMB
Izradio Aventure Media &  XMB Grupa © 2002-2005

RTM Theme by  D. Lazarević