Radio Televizija Majdanpek - logo Radio Televizija Majdanpek - antene

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com

Radio Televizija Majdanpek


  email: info@rtvmajdanpek.com
Poslednja aktivnost: Nikad
Nije prijavljen [Prijavi se ]
Idi Na Dno

Verzija za štampu | Prati ovu temu | Dodaj u omiljene   Postavi novu temu Anketa:
 Strana:  1  2
Autor/ka: Naslov: ADSL ili Wi-Fi za Internet
river
Vrlo aktivni član
****


Avatar


Poruke: 116
Registrovan/a: 11-2-2006
Korisnik nije na veziISP: *.vdial.verat.net

[*] napisana 14-5-2006 u 20:42 Citiraj i odgovori
ADSL ili Wi-Fi za InternetEvo samo da vas obavestim šta se uveliko šuška. Telekom nudi ADSL

Ako je ovo tačno, opet ispade da priča o 2017 godini samo demagogija u cilju prigrabljivanja korisnika. A inače iako mi se ne mili telekomov monopol, trenutno nama u maleckim gradovima on ide u korist. Ni jedan drugi provajder ne bi investirao toliko da to "normalnim tržišnim putevima" dođe pod povoljnim uslovima i do nas. Uz rezervu o tačnosti informacija izgleda da ćemo najzad, barem po telekomunikacionim uslugama biti izjednačeni sa Beogradom.

A inače još jedna dobra vest dolazi iz telekoma. Pozivi ka negeografskim kodovima nisu promenili cenu. To znači da iako je telefoniranje u lokalu poskupelo duplo internet je ostao isti. (042 brojevi).

Naravno i dalje želim srećan rad mpconn-u. Sutra je 15 pa živi bili pa videli :(

P.S:
Ima samo jedna stvar koja mi nije jasna vezano za mpconn:
- Kažu da su kupili opremu u decembru prošle godine, a da su čekali da je po planu instaliraju tek prvog maja ove godine. Pa koja je to poslovna praksa da kupiš skupu opremu (kojoj cena inače svakim mesecom pada) i onda planiraš da je iskoristiš tek za 6 meseci?
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Pogledaj Korisnikov Profil Poseti Korisnikovu Web Stranicu Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
admin
Site Developer / AdministratorAvatar


Poruke: 210
Registrovan/a: 23-1-2006
Korisnik nije na veziISP: *.smin.sezampro.yu

[*] napisana 15-5-2006 u 00:18 Citiraj i odgovori


Pazi kad je sve moguce... I ja sam pre par dana dobio nagovestaj od osobe koja ima nekog u telekomu da ce uskoro krenuti sa uvodjenjem "onog sto ti 'oces, samo ce da bude jeftinije", tj. ADSL. Licno ipak tesko mogu da poverujem da ce to da stigne kod nas u Majdanpek pre 2007, ali s' druge strane i ako bude tako, to je svega par meseci daleko. Zivi bili pa videli...
Ovo za negeografske brojeve me iznenadilo, pa sam morao da proverim stanje racuna, i stvarno - broj impulsa je kao i obicno. Znaci da bi i racun trebao da bude isti kao do sada. Lepo.
<marquee direction="right" width="100%" scrollamount="2" ><img width="100" src="images/bananadance.gif" ></marquee>
Pogledaj Korisnikov Profil Pošalji e-mail korisniku Poseti Korisnikovu Web Stranicu Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
river
Vrlo aktivni član
****


Avatar


Poruke: 116
Registrovan/a: 11-2-2006
Korisnik nije na veziIP: 213.244.197.*

[*] napisana 15-5-2006 u 01:13 Citiraj i odgovori


Pa vidiš malo sam se raspitao o tome šta su tehnički uslovi i zašto se "famozna digitalna centrala" često pominje kao uslov iako sam na ovom forumu već objasnio da je ADSL analogna tehnologija.

Naime stvar je u tome što neke novije centrale dolaze u reku sa već upakovanim DSLAM-om, tj nemora niko da kupuje DSLAM, da ga kablira i sl, što je složićemo se veliki posao, treba brate ubosti u proseku oko 10k žica (procena moja). I normalno za neverovati telekom se setio da kupuje te nove centrale i postavlja ih, posle početnih problema u Beogradu. E sad ukoliko je takva neka centrala postavljena kod nas, onda su neka "merenja" koja su se kako svi nezvanično saznajemo već dogodila kod nas, verovatno provere stanja centrale, infrastrukturnog linka (najzad i neka korist od onog optičkog kabla) i sl. Što, naravno ako ove moje priče drže vodu, znači da je za puštanje u rad DSLAM-a u mpek-u dovoljno da neko u Boru izabere stavku u meniju ili klikne na dugme, šta god.

Ovde moram da dodam da mnogi misle da osim ADSL opreme u centrali tu negde blizu mora da postoji i neko ISP čvorište što nije tačno pošto se saobraćaj sa DSLAM-a rutira kroz telekomovu infrastrukturu te čvorište može u nekoj teoriji da bude i u Beogradu. Upravo to je najveći pritisak na telekom od strane domaćih ISP-ova da taj "interni" transport omogući svima pod jednakim uslovima a ne po majka-ćerka firma relacijama.

E sad telekom nam nije uključio DSLAM svugde gde postoje mogućnosti do sada, ne znam zašto, verovatno zato što bi onda morao to da ponudi i drugima po fair play principu, a kad se staviš u njegovu poziciju, sada mu je dobra šansa da pregazi sve male provajdere, i da ugasi verovatno sve druge provajdere koji mu smetaju (ne zaboravimo da je obustavljena deregulacija u telekomunikacijama, EU, Mladić i sl). Znači sada telekom ima mogućnost da uradi nešto što se direktno kosi sa EU zakonima. Da sam postane provajder. To po EU zakoniku ne može pošto ima monopol na infrastrukturu te nesme da je koristi kako bi sebi napravio još koji monopol. I indikativno je da se ADSL do skora nikad nije pojavljivao na telekomovom sajtu kao usluga koju telekom pruža krajnjim korisnicima, već kao nešto što koristeći telekom infrastrukturu pružaju ISP-ovi. Naravno PTT.NET pada u oči ali ipak do sada to je bilo maskirano. Sada izgleda telekom baca rukavicu svima u lice a može da ima jako dobar momentum. Zamisli kakvog bi političkog/kulturnog/finansijskog/you name it efekta bilo kada bi u septembru telekom odjednom (big bang) omogućio da 80% Srbije dobije ADSL. Sve ovo nije ekonomski dobro na duže staze, monopol, cene usluga, na nivou države, ali kako mi u gradu ove veličine nemamo nadu da će još neko od većih provajdera da se zainteresuje za nas 50+ korisnika to ovo u neku ruku nama i ide u prilog. Jer alternativa nam je Wi-Fi koji opet zbog telekoma i zbog "mini-monopola" ima veću cenu nego ista usluga u sredinama gde konkurencija postoji. (Ovde opet ne mislim na mpconn nego na opštu situaciju, još malo pa ispade da ne želim da mpconn počne sa radom :) ).

E sad kao i uvek khm... Živi bili pa videli, ipak ovde može svašta da se desi ako nekom odgovara, a možda je broadband internet preko ADSL-a sada način da nam se skrene pažnja sa pregovora sa EU.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Pogledaj Korisnikov Profil Poseti Korisnikovu Web Stranicu Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
maximus
Junior
**
Poruke: 26
Registrovan/a: 4-5-2006
Korisnik nije na veziIP: 213.137.102.*

[*] napisana 15-5-2006 u 07:15 Citiraj i odgovori


Evo dosao je i 15 maj a od Wirelessa ni traga ni glasa, ako misle tako da nam i opravke i probleme resavaju onda meni ovo nije potrebno,prvo je reko da ce redovno odgovarati na pitanja,i od jednom nas otkacio valjda mu dosadilo da odgovara na pitanja neznalica,(veoma profesionalno i poslovno nema sta) posle toga da ce nas obavestavati o radovima a radovi nisu ni krenuli a danas je rok da se pusti Wireless,mislim sta reci posle svega.....
Pogledaj Korisnikov Profil Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
river
Vrlo aktivni član
****


Avatar


Poruke: 116
Registrovan/a: 11-2-2006
Korisnik nije na veziISP: *.vdial.verat.net

[*] napisana 15-5-2006 u 12:44 Citiraj i odgovori


Pa kako reče neko, šta očekivati od ISP-a koji nema ni svoj sajt, a radi već duže vreme. Ono mislim razne szr radnje imaju sajt a internet im nije u bliskoj vezi. Ili je ovo možda otelotvorenje one narodne, da obućar ima uvek najgore cipele. E pa obućari moji zato obućar nikad i nije napravio fabriku cipela, nego je uvek bio i ostao obućar da ne kažem papučar.Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Pogledaj Korisnikov Profil Poseti Korisnikovu Web Stranicu Pogledaj Sve Poruke Korisnika Pošalji U2U korisniku
 Strana:  1  2
Postavi novu temu Anketa:


Idi Na Vrh


Powered by XMB
Izradio Aventure Media &  XMB Grupa © 2002-2005

RTM Theme by  D. Lazarević