RTM Forum - Zeljanica (original)

Zeljanica
Sneza - 29-3-2008 u 18:55

Zeljanica

1. pakovanje kora za pitu (1/2 kg)
2. kasike jogurta
2.jajeta
1.vilija vlaskog, ili nekog drugog tvrdog belog sira (oko 150-200 gr)
2.. veze zelja (moze koprive, spanac ili blitva)

Zelje oprati i spustiti u kljucalu vodu, kuvati 2 minuta. Procediti ga i iseckati.
Pakovanje kora na pola preseci makazama, da se dobiju dva pakovanja uzduznih traka.
U ciniju viljuskom izdrobiti sir, ili ga narendati na krupno rende, dodati jaja i jogurt i sve viljuskom izmesati. U ovu masu sipati obareno, ocedjeno i iseckano zelje, malo posoliti (ako je sir neslan) masu sjediniti i njom filovati po dve trake kora, pa ih rolovati kao palacinke, a zatim svaku rolnu lezerno, bez zatezanja, zavijati u krug.
Krugove redjati u okrugli podmazan pleh i peci 45` u unapred zagrejanoj rerni na 200-230 stepeni.

Ispecenu zeljanicu izvuci iz rerne, poprskati je hladnom vodom, prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi.

Sluziti uz kiselo mleko ili pivo. Lepa je i sutradan, kad se ohladi, ako imate srecu da ostane neko parce.

Na isti nacin spremam i pitu od krompira, sampinjona ili praziluka. Izvrsna je!

Evo moje zeljanice (slikano mobilnim, pa je malo mutno):

ZELJANICA

http://www.fotorola.com/uploads/78905e8843.gif

ZELJANICA - PRESEK

http://www.fotorola.com/uploads/3e8969d545.gif