RTM Forum - Posna sarma sa orasima (original)

Posna sarma sa orasima
stela - 25-1-2007 u 15:02

Sastojci:

Za 6 Osoba:

1 glavica Kiselog Kupusa ili 2 manje (otprilike 2kg ukupna tezina)
4-5 manjih glavica crnog luka
Pirinac (otprilike 1 solja za belu kafu)
2 kasicice aleve paprike
10g. mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
100gr mlevenih oraha
tucana paprika
2-3 lista lorbera
1 kasika brasna

Priprema:

Odvojiti listove od glavice i ostaviti debelu zilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, oprati ga u 2-3 vode.

Luk sitno iseckati i prziti na vrelom ulju. Luk posoliti ali ne mnogo vodeci racuna koliko je slan kupus. Kada je luk isprzen, dodati otrebljenog i opranog pirinca da se i pirinac sa lukom isprzi. Mesati da ne zagori. Dodati 1 kasicicu aleve paprike i jos malo proprziti pa skinuti sa vatre. Zatim dodati biber i mlevene orahe i ukoliko volite ljuto, dodajte i tucanu papriku po ukusu.

List kupusa staviti na dlan leve ruke. Na sredini lista staviti ravnu kasiku nadeva, a previti uzduznu stranu lista ali tako da dodje do sredine lista. To isto uciniti i sa drugom stranom a zatim list, pocevsi od donje strane uvijati do vrha.

Sarmu je najbolje kuvati u zemljanoj serpi ili bar u serpi sa debelim dnom. Na dno serpe stavite ulje, pa listove kupusa a zatim redjati sarme u krug. Sarme pokriti celim listovima kupusa, staviti izmedju lorber i biber u zrnu. Naliti toplom vodom da odgrezne i kuvati na tihoj vatri dok kupus ne omeksa, povremeno dolivajuci po malo tople vode.

Na kraju, staviti u tiganj 2-3 kasike ulja i kad se ugreje dodati brasno i prziti dok ne porumeni. Dodati 1 kasicicu aleve paprike pa zaprsku izruciti preko sarme. Ostaviti da se jos malo prokrcka.

Prijatno!!!!!

p.s.: Moje omiljeno posno jelo...ja to spremam bez zaprske na kraju...;)