RTM Forum - Srpski djuvec (original)

Srpski djuvec
stela - 16-10-2006 u 00:45

Srpski djuvec

Potrebno je: (za 6-8 osoba)

- 1,5 kg paradajza, 750 g crnog luka isecenog na rebarca
- 1 plavi patlidzan isecen na kockice, 5 babura isecene na trake
- 2 tikvice isecene na kocke, 1 vezica sitno iseckanog persuna,
- 3-4 sitno iseckanog celerovog lista, so, biber
- 1,5 dl ulja
- 1 kg govedeg mesa isecenog na parcad (ili pola govedeg pola svinjskog)
- 60g otrebljenog,opranog pirinca, 2 solje vode.

Paradajz oprati, iseci na kolutove i ostaviti na stranu. Ostalo povrce i mirisno bilje staviti u drugi sud, posoliti pobiberiti, preliti sa 50 g ulja i pomesati. U sud u kome ce se duvec peci poredati polovinu kolicine paradajza, preko njega rasporediti polovinu pripremljenog povrca i poredjati parcad mesa.Zatim staviti drugu polovinu povrca, posuti pirincem i na kraju poredati preostali paradajz. Naliti vodom i preliti preostalim uljem. Ovako pripremljen djuvec peci u umereno zagrejanoj rerni (225C) oko 2 sata. U toku pecenja dodati jos nekoliko kolutova paradajza.Sluziti u istom sudu. Zelena salata uz duvec je odlicna kombinacija.