RTM Forum - Grcka musaka (original)

Grcka musaka
Fee - 28-9-2006 u 08:17

GRČKA MUSAKA

Potrebno je: 500 gr. mlevenog mesa,1-2 glavice crnog luka,3 plava patlidžana,6 paprika,6 paradajza,so,biber,ulje
Mleveno meso izdinstati na luku, pobiberiti i posoliti.Tri očišcena i na kolutove isečena plava patlidžana ispohovati.Na ploške izrezane paprike i paradajz propržiti na vrelom ulju.U pleh,prethodno namašćen ređati ovim redom: plavi patlidžan,paprika,meso,paradajz i sve to još jednom ponoviti, tako da paradajz ostane na vrhu.Dodati vrlo malo vode i sve to peći 40-tak minuta na 200 stepeni.Služiti sa kiselom pavlakom.


Fee - 30-11-2006 u 20:14

Pastitsio-Grčka musaka
Potrebno:
150 gr makarona
1 glavica luka
2 kašike maslinovog ulja
300 gr faširanog mesa
2 paradajza
malo peršuna
biber,so ,cimet
120 ml supe od povrća ( bujon)
20 gr margarina
20 gr brašna
300 ml mlijeka
2 kašike limunovog soka
muskat
2 jaja
50 gr parmezana

Priprema:
Makarone skuhati ali da ne budu previše meki.Luk sitno isjeckati i izdinstati na ulju.Zatim dodati faširano meso.Paradajz na vrhu zasjeći u obliku x i preliti kipućom vodom te ga oguliti i odstraniti sjemenke.Zatim ga isjeći na kocke i izmješati sa mljevenim mesom.
Zatim dodati peršun ,so ,biber ,malo cimta .Zatim preliti juhom od povrća i ostaviti da lagano kuha oko 10 minuta.
U drugoj tavi stopiti margarin i na njemu prepržiti brašno uz stalno mješanje.Zatim lagano dodavati mlijeko uz stalno mješanje i ostaviti da kuha oko 3-4 minute.Dodati soli ,bibera, malo muskata i limunov sok .
Tako skuhan sos skinuti sa pleha i ostaviti da se malo ohladi A onda mu dodati jaje i promješati ga.Rernu zagijati na 180 ° C , pripremiti formu u kojoj ćete peći i na nju redati polovicu dobro ocjeđenih makarona ,zatim posuti sa 20 gr parmezana .Zatim dodati preženo meso kojem ste na kraju dodali jedno jaje i sve izmješali.Onda poredati drugu polovicu makarona i preliti sa pripremljenim bešamel sosom i posuti sa još parmezana.
Peći oko 20 -25 minuta dok ne porumeni .