RTM Forum - Umak s kruskama (original)

Umak s kruskama
Fee - 28-9-2006 u 16:30

Umak s kruškama


Priprema:
Rastopite na vatri žlicu maslaca i dodajte žlicu meda (najbolje bagremov ili med lipe), te miješajte dok se međusobno med i maslac ne stope u jedinstvenu masu.

Dodajte dvije žlice aceta balsamica i dalje miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte jedno slatko vrhnje uvijek uz stalno miješanje, lagano posolite, dodajte par zrna zelenog papra i zatim ostavite na laganoj vatri poklopljeno oko 5 minuta.

Nakon toga u umak stavite dvije velike kruške narezane na četvrtine (ukupno 8 komada) i ostavite kuhati na sasvim laganoj vatri još 5 minuta.

Servirajte umak s medom i kruškama uz kratko pečeno (najbolje na roštilj tavi) meso svinjskog ili junećeg filea (juneći file mora biti lagano krvav).

Sastojci:
- 2 kruške
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda
- 2 žlice aceta balsamica
- 1 slatko vrhnje
- papar u zrnu


Fee - 28-9-2006 u 16:40

Umak od komorača,
a odnosi se na biljku prepoznatljivu u mediteranskoj kuhinji, posebno talijanskoj i francuskoj. Evo recepta za aromatičan umak.

Vrijeme pripreme 30 min

Sastojci za 4 osobe
100 g luka
300 g komorača
30 g maslaca
1 žličica Vegete
150 ml vrhnja za kuhanje
naribani muškatni oraščić
papar u prahu
2 žlice limunova soka

Priprema
Luk i komorač narežite na ploške i kratko propirjajte na maslacu. Nastavite pirjati podlijevajući vodom 10-ak minuta. Dodajte Vegetu, vrhnje i još kratko prokuhajte. Komorač i luk usitnite u električnoj sjeckalici i vratite u posudu. Dodajte muškatni oraščić, papar, limunov sok, a po potrebi još malo vode (50 ml), te kratko prokuhajte (oko 1 minute).

Posluživanje
Umak od komorača poslužite uz svjetlije meso (piletinu, puretinu, teletinu).

Savjet
U umak po želji možete dodati i malo svježeg začinskog bilja.