Kako će dolaskom wi-fi internet provajdera, količina wi-fi opreme koja postoji u gradu značajno narasti, to može da se iskoristi i za pravljenje
lokalne nekomercijalne wi-fi mreže. Ovde naravno ne bi bilo interneta, ali zato možemo da igramo igre i razmenjujemo fajlove.
Ovo je po meni vrlo interesantno, i ako pogledate Užice Wireless možete dobiti predstavu o
tome kakvi sve potencijali postoje u takvoj jednoj mreži.
Ovo može biti zanimljivo iz više razloga, prvo kako gradska mreža ne bi imala internet ne bi postojao ni mesečni trošak, a gradski igrački turniri
takođe ne bi opterećivali komercijalnu mrežu te bi i internet verovatno radio bolje.
Šta mislite o tome?
Odlična ideja, podržavam.
I'm IN!
I ja sam za.
Ajmo onda da se organizujemo malo. Kako bi ovo bilo sve na nekoj volonterskoj osnovi lepo bi bilo da u startu krenemo barem o nečemu da se dogovaramo,
i pišemo, jer kao rekoh ovo ne bi bila komercijalna mreža, tj niko to za nas neće da uradi.
A bilo bi šteta da ovako nešto propadne, npr, verujem da forum posećuje mnogo mladih ljudi iz Majdanpeka i okoline koji bi eventualno želeli da nauče
kako se postavlja i administrira mreža, tako da bi u startu bilo dobro da vidimo šta znamo, šta ne znamo, gde smo jaki gde ne, koliko dobrovoljaca
imamo, kako bi rešili probleme koji se dešavaju i kakva bi nam oprema koristila. Da neko ne kupi opremu koju kasnije ne bi mogao da iskoristi. A i da
eventualno potražimo možda neku eventualnu finansijsku ili bilo kakvu pomoć od opštine i ev nekih nevladinih organizacija. Mislim ipak je ovo projekat
koji bi više učinio na podizanju nivoa ako ništa drugo barem neke računarske pismenosti u gradu, nego organizovanje žurki i koncerta.
Da isto treba ljudima objasniti da korišćenje gradske mreže ne bi predstavljalo prepreku povezivanju na nekog komercijalnog provajdera, nego bi ljudi
imali u najmanju ruku izbor i mogućnost da probaju lokalni wi-fi da igraju igre u mreži i nauče ponešto o računarskim mrežama i to potpuno besplatno.
Pre godinu dana je trebao da se odradi neprofitni projekat za jednu nevladinu organizaciju po ugledu na http://www.bgwireless.net . Oprema 5K evra, internet itd. Sve je to propalo , naravno , a znam ih jos trojicu koji su isto
hteli da postave mrezu i odustali.
Ono sto hocu da kazem je da je potrebno sao par ozbiljnijih ljudi i eto mreze . Pogledajte bgwireless i po kom principu funkcionise , i sta su
dobili za 'male pare' . Danas je ,po obecanju, trebalo da startuje wireless mreza a od wireless admina ni traga ni glasa . Neka kletva mozda ?
U svakom slucaju podrzavam .
Jel se ti to javljaš u volontere, ili barem smatraš sebe nekim ko bi mogao ovo da pogura, tj ozbiljno podrži makar malo. Ako je tako welcome, i daj da animiramo još nekog.
Ja se javljam!
Citat: |
Ja bih hteo ali ako ovi iz mpconn-a uvdeu net...ne bih kupovao opremu samo zbog ovoga!
Citat: |