RTM Forum - Hajdučki kačamak! (original)

Hajdučki kačamak!
sailor - 13-2-2006 u 15:26

'Ajd, sad...?! Znate li kako se ovo pravi?


kikiriki - 13-2-2006 u 15:41

pa nisam bas siguran sta se dodaje uz kacamak ali pretpostavljam da je salamura obavezna.mogu se dodati i sampinjoni i naravno sir.Ja ga pravim uz mali milion priloga-naravno mesnatih ...a, sta kazes !?!


Mila - 13-2-2006 u 16:49

Nemamo pojma...........


kikiriki - 13-2-2006 u 17:27

Citat:
Originalno postavio/la Mila
Nemamo pojma...........
to nisi morala ni da pominjes


sailor - 13-2-2006 u 19:38

Vruće...!!!


Mila - 13-2-2006 u 22:16

Citat:
Originalno postavio/la urednik
Vruće...!!!


Sta je vruce, jel kacamak??????:o


sailor - 13-2-2006 u 23:21

I kačamak i kikirikijev odgovor.


kikiriki - 14-2-2006 u 00:38

haaha...prekosinoć sam konzumirao kačamak sa domaćom kobasico i šampinjonima,sir,kajmak...pa sam zato i odgovorio na ovakav način što me je skoro dovelo do pravog odgovora.
P.S naravno tu je bio i kiseo kupus


Mila - 14-2-2006 u 05:25

Od svega toga sto si nabrojao ja bi kiseo kupus, pupu da nisam boze me sacuvaj,,,,,hehehehehe


vini-pu - 15-2-2006 u 00:39

Od hajduka...?;)


kikiriki - 15-2-2006 u 17:10

Uredniče !!!...Donesite materijala za taj hajdučki kačamak a ja ću da ga demonstriram na svoj način...jer znam kako se pravi ali neznam od čega...hahaha:D


stela - 21-3-2006 u 13:45

Urednice, ne rece kako se pravi taj hajducki kacamak, eto niko ne zna.
Daj recept


sailor - 21-3-2006 u 19:45

Skuvate kačamak i sipate ga u posudu za kuglof. Malo prohladite i ''izvrnete'' na poveći tanjir. Ispržite komadiće slanine i ubacite ih u sredinu onog ''prstena'' od kačamaka. Po kačamaku narendate sir i pospete bosiljkom. Prijatno.


stela - 21-3-2006 u 20:41

Hvala za recept, deluje dobro bas onako domace. Moram da isprobam.


kikiriki - 21-3-2006 u 22:01

Alo uredniče a sta sam ja rekao....?????...heheheheh pa zar nije to to....ako me iko razume..ma nije ni bitno ..bitno je da je kacamak ok na bilo koji nacin....:P:D;):cool::(:o:mad::)


sailor - 21-3-2006 u 23:49

Citat:
Originalno postavio/la kikiriki
Alo uredniče a sta sam ja rekao....?????...heheheheh pa zar nije to to....ako me iko razume..ma nije ni bitno ..bitno je da je kacamak ok na bilo koji nacin....:P:D;):cool::(:o:mad::)
Priznajem, bio si blizu...


kikiriki - 21-3-2006 u 23:52

Mogu li ja da predlozim jedan "party kačamak veče "a za piće ćemo se već nekako snaći...imamo i mi pravo na sponzore..hehehehe


sailor - 21-3-2006 u 23:53

Predloži, brate...


kikiriki - 22-3-2006 u 00:00

Pa mislim da je vreme vise da se to obistini a u sustini i nije lose....vredi,koristi, cini neobjasnjiv osecaj a i razmisljanje je drugacije kad se na takav nacin ostvari.....Vruć kačamak sa przenijom koja moze samo da lici na przeniju kakvu srpski narod moze da napravi i postavi na trpezi...Pa ljudi ajd' na vruc kacvamak i przeniju...sta ces sladje...samo termin da odredimo...ok ;)


stela - 22-3-2006 u 12:11

Posto je pocelo sa hranom...da ne otvaram novi topic

Moze li mi ko dati recept za sarmice (sitno seckane jagnjece iznutrice u maramici)?

Unapred zahvalna


kikiriki - 22-3-2006 u 12:52

Nesto sam iskopavao oko te teme(sarmice)tako da je moja cimerka čvrsto obećala da kada se vrati sa posla,ispisaće ti recept...bićes blagovremeno obaveštena.:cool:


stela - 22-3-2006 u 13:17

Ako ovo nije bila opet neka sala...super!!! Hvala bogu da neko zna sta je to, one koje sam dosad pitala nisu znali ni sta je to uopste a ne netu nisam nasla.
Hvala


KETRIN - 23-3-2006 u 01:36

Citat:
Originalno postavio/la stela
Posto je pocelo sa hranom...da ne otvaram novi topic

Moze li mi ko dati recept za sarmice (sitno seckane jagnjece iznutrice u maramici)?

Unapred zahvalna
Ćao Stela evo ti recept za jagnjeće sarmice,mada isto mozes spremiti i svinjske.Iseckas tri do pet luka srednje veličine,i to dinstati dok luk potpuno omeksa,uz obavezno dodavanje vode.Kad je luk izdinstan dodati sitno seckane iznutrice,i jos malo sve to dinstati.Dodati vegetu po ukusu, i malo bibera.Skloniti sa sporeta i ubaciti jos malo u rernu da se sve to zapeče.Posebno umutiti tri jaja,i dodati mleko,zavisi od količine koju spremas.Ali mora da bude preliveno preko smese,vratiti u rernu da se zapeče tj.stegne.Tako ja spremam i mnogo je bolje nego sa maramicom.A sve to mozes i staviti u maramicu postupak je isti. PRIJATNO.


stela - 23-3-2006 u 10:36

Najlepse hvala Ketrin.


kikiriki - 23-3-2006 u 16:03

Da ,da..sad samo za Ketrin hvala... a što sam ja morao da je ubedjujem čitav dan da ti napiše recept...to ništa!!! Vratite mi moje SARMICE..neću "SE IGRAM" više...:D


stela - 28-3-2006 u 17:41

Hvala kikiriki i tebi...zbog izgubljenog vremena oko ubedjivanja...iznenadio si me stvarno...ostala sam bez teksta.;)


Mila - 29-3-2006 u 05:20

Da znas kikiriki da si i mene iznenadio, svaka cast.......Ali Kaca opet nista bez tebe, ti si jedina koja vredi ovde...........


kikiriki - 30-3-2006 u 00:32

Citat:
Originalno postavio/la Mila
Da znas kikiriki da si i mene iznenadio, svaka cast.......Ali Kaca opet nista bez tebe, ti si jedina koja vredi ovde...........
...vredi,vredi...naravno da vredi..da ne vredi nebi mi ona kuvala ručak..hehehehe:D


Mila - 30-3-2006 u 00:58

Citat:
Originalno postavio/la kikiriki
Citat:
Originalno postavio/la Mila
Da znas kikiriki da si i mene iznenadio, svaka cast.......Ali Kaca opet nista bez tebe, ti si jedina koja vredi ovde...........
...vredi,vredi...naravno da vredi..da ne vredi nebi mi ona kuvala ručak..hehehehe:D


E ovo kad vidi kuvaces ti njoj za kaznu........


kikiriki - 30-3-2006 u 15:18

Citat:
Originalno postavio/la Mila
Citat:
Originalno postavio/la kikiriki
Citat:
Originalno postavio/la Mila
Da znas kikiriki da si i mene iznenadio, svaka cast.......Ali Kaca opet nista bez tebe, ti si jedina koja vredi ovde...........
...vredi,vredi...naravno da vredi..da ne vredi nebi mi ona kuvala ručak..hehehehe:D


E ovo kad vidi kuvaces ti njoj za kaznu........
hahahaahahahaha...misliš!!!???


stela - 31-3-2006 u 09:59

Kad se ovde vec govori o receptima i hrani, jedno pitanje: Volite li da kuvate? Ajde muski da vas cujem.
Ja obozavam da kuvam i isprobavamrazlicite recepte ali vlim i da jedem. Ja cesto u 2 sata nocu jedem, u stanju sam usred oci da pocnem da kuvam ako mi se nesto jede, mislim stvarno jede ne mislim na grickanje neko. Kad smo vec kod hrane sad bi mi se prasence na raznju jede, jedva cekam odmor da dodjem kuci. A sto su crevca na rostilju dobra...prestacu bolje. Znate sta je interesantno da su najboji kuvari (mislim na one u hotelima i restoranima) obicno muskarci. Imala sam i ja cast zadnja dva vkenda da neko rugi kuva za mene, bas je bilo super, ne sad sto je drugi kuvao nego je jednostavno bilo stvarno ukusno. Mislim da nije lose znati kuvati, kako za zene tako i za muskarce. oznajem jednog 16-ogodisnjaka kkoji obozava da kuva a sto sprema kolace bolje od mame.


sailor - 31-3-2006 u 13:20

Šta da ti kažem...?
Evo ovako...
Izdinstaš 200 grama pečurki sa lukom. Isto učiniš i sa 200 grama pileće džigerice. Skuvaš 200 grama pirinča i u vatrostalnu posudu naredjaš red pirinča, red pečurki, red pirinča i red džigerice. Sve to pospeš smesom napravljenom od jedne pavlake i dva jajeta.
Zapečeš i poslužiš.
Prijatno...
(naravno, so, biber i začini po ukusu)


stela - 31-3-2006 u 13:31

Svaka cast, deluje ukusno. Moram da probam sa pirincem ja to spremam sa palacinkama.


kikiriki - 31-3-2006 u 14:02

Gotivi li neko PAŠTAŠUTU...Mislim da je fantastično jelo što se tiče špageta..mmmmm!!!


stela - 31-3-2006 u 14:05

Barem jednom nedeljno.


stela - 3-4-2006 u 11:03

Ekspresni recept

Kad se gomila ljudi pojavi ni od kuda na večeri pripremite im ovaj ukusni, a brzi specijalitet. Evo recepta s merama prigodnim za 5 osoba.

- Krompir (10 srednje veličine)
- Senf (3 kašike)
- Beli luk u prahu (1/3 kašičice)
- Maslinovo ulje (2 kašičice)
- Origano (1/2 kašičice)
- Morska so

Krompir dobro oprati (ne ljuštiti), preseći na pola, napraviti plitke ureze (oblik ostavljam vama na volju) i posoliti po ukusu. U senf sipati beli luk, maslinovo ulje i origano i smesu premazati preko svake polutke krompira. Prekriti folijom i peću rerni 45 min na 180 stepeni. Pet minuta pred kraj pečenja skloniti foliju da bi lepo zapekao. Uživajte!


sailor - 3-4-2006 u 16:00

Mmmmm... To sa pečenim ili kuvanim krompirom uvek dobro zvuči...


kikiriki - 3-4-2006 u 19:40

Moze i nesto slicno sa krompirom...samo sto se stavi slanina i komadici sira...isto to zapeci kao i ovo prethodno...mozete zamisliti kad krompir upije masnocu od slanine...mmmmmmmmmm!!!


dedinlukac - 8-4-2006 u 00:53

leleeeeeee......
prestacu da virim tamo gde se pricha o hrani!!!
ajde bre ljudi, pa pena mi krene na usta!!!;)


kikiriki - 8-4-2006 u 15:48

Zaboravio sam da napomenem ide i margarin na krompiru...


dedinlukac - 10-4-2006 u 16:05

e, kad ce pravimo neko okupljanje chatera ovde u majdanpeku i da spremamo sve te specijalitete? ajde, ja cu da budem degustator, poshto ne umem da spremam te specijalitete...


kikiriki - 10-4-2006 u 19:39

ajd ce se dogovorim...nego ovaj Zlatic nikad nema vremena...


dedinlukac - 10-4-2006 u 22:54

ma nacice se vreme i za to. ja mislim da to ne bi bilo loshe da se organizujemo.
Mozda je problem shto nemamo dovoljno prirode oko nas, pa nemamo gde da odemo:P


Mila - 11-4-2006 u 04:09

E nemoj sad nesto da ste organizovali a da mene ne bude tamo, jel ste culi?


dedinlukac - 11-4-2006 u 13:42

ma tek se razmatramo, ili to samo ja razmatram, ali bicesh obaveshtena o svemu, pa ti dodji ako mozesh,a ne ono, da organizujemo i da ti javimo, a ti da kazesh, da ti neshto iskrslo ili ne znam shta....:P


stela - 16-4-2006 u 22:03

Posto se blizi Uskrs, evo jednog slanog kolaca sa jajima...izgleda nekako praznicno...

http://img366.imageshack.us/img366/8285/2700slanikolac7qb.jpg

Slani kolač

Sastojci

Za testo:
½ kg brašna
250 ml vode
1 kašika sirća
1 čajna kašičica soli
350 g margarina
3 kašike brašna

Fil:
100 g dimljene slanine
200 g šunke
100 g kačkavalja (izrendisanog)
3 kom. jaja
100 g mladog sira
250 ml slatke pavlake
50 g butera
100 ml mleka
2 kašike brašna
1 kašika peršuna (iseckanog)
so, biber (po ukusu)
ulje

Ostali materijal:

kuvana jaja
vlasac
krem sir
kisela pavlaka
Priprema
Prosejanom brašnu dodati, so, sirće, hladnu vodu i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 min. da stoji. Za to vreme umutiti margarin i brašno, oblikovati pravougaonik tzv. ciglu i staviti u frižider (15 min). Testo razviti debljine 1 cm i na jednu polovinu naneti pripremljen margarin. Poklopiti drugom polovinom, malo pritisnuti i razviti debljine 1,2-1,5 cm. Testo uviti u foliju i 20 min. ostaviti u frižider da stoji.

Izvaditi iz frižidera, razviti koru debljine 1 cm, preklopiti kao knjigu i ponevo vratiti u frižider 20 min. Postupak ponoviti još jednom na isti način.
Razviti koru okruglog oblia, debljine 0,5 cm i naneti u tepsiju podmazanu uljem. Testo izbosti na nekoliko mesta viljuškom, premazati hladnom vodom i naneti jedan deo pripremljenog fila (oko 1 cm). Rasporediti kuvana i oljuštena jaja (cela), naneti ostatak fila, posuti ostatkom kačkavalja i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 15 min. smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći 10 min., a zatim smanjiti na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti do šporeta.
Pečen kolač ostaviti da se prohladi, posuti iseckanim vlascem i na svako jaje naneti umućen krem sir pomešan s kiselom pavlakom.

Fil: umutiti jaja sa sirom, dodati ½ kačkavalja, iseckanu na kockice šunku i slaninu, peršun, so i biber (promešati). Na zagrejanom buteru kratko propržiti brašno, dodati umućenu slatku pavlaku i mleko. Uz neprestano mućenje kuvati 1-2 min. Sosu dodati so i pomešati ga sa pripremljenom masom. Sve dobro promešati i naneti na pripremljenu koru.

P. S. Kada se jaja postavljaju 2/3 jaja su u filu, a ostali deo je na površini fila. Na deo jaja koji nije pokriven filom, posuti po malo sosa (odvojiti pre mešanja sa ostalim materijalom).


stela - 29-5-2006 u 10:39

Novi recept za vredne kuvare i kuvarice

http://img523.imageshack.us/img523/6308/2764kobasiceutestu9jn.jpg

Kobasice u testu

Sastojci
Za testo:
½ kg brašna
250 ml vode
1 kašika sirća
1 čajna kašičica soli
350 g margarina
3 kašike brašna

Ostali materijal:
400 g spanaća (blanširanog)
1-2 cena belog luka
1 kašika maslinovog ulja
so, biber (po ukusu)
200 g kačkavalja
200 g šunke
kobasice
1 jaje
1 žumance
1 kašika mleka

Priprema
Prosejanom brašnu dodati, so, sirće, hladnu vodu i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 min. da stoji. Za to vreme umutiti margarin i brašno, oblikovati pravougaonik tzv. ciglu i staviti u frižider (15 min).

Testo razviti debljine 1 cm i na jednu polovinu naneti pripremljen margarin. Poklopiti drugom polovinom, malo pritisnuti i razviti debljine 1,2-1,5 cm. Testo uviti u foliju i 20 min. ostaviti u frižider da stoji. Izvaditi iz frižidera, razviti koru debljine 1 cm, preklopiti kao knjigu i ponevo vratiti u frižider 20 min. Postupak ponoviti još jednom na isti način.

Razviti koru debljine 0,3-0,4 cm i seći pravougaonike. Svaki pravougaonik premazati umućenim jajetom, naneti parče tanko isečene šunke, preko spanać (blanširan propržiti na maslinovom ulju, dodati ispresovan beli luk, so i biber). Preko spanaća tanko parče kačkavalja i na kraju obarenu i kuhinjskim papirom osušenu kobasicu. Krajeve pravougaonika spojiti, staviti u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati umućenim žumancem pomešanim s hladnim mlekom i peći. Peći na 220°C stepeni 12-15 min. u zavisnosti od šporeta.

Prijatno


dedinlukac - 3-6-2006 u 19:26

i shta bi? jel` ce se okupimo ili ne? mislim, pravimo neki piknik?


stela - 3-6-2006 u 20:26

odkad se vi skupljate i nikako da se skupite...hahahahaha


dedinlukac - 3-6-2006 u 20:39

pa da bwej
hehehe
ne moze se pokupimo nikako


stela - 14-6-2006 u 13:25

losa organizacija...;)