RTM Forum - Duga u mom stanu... (original)

Duga u mom stanu...
stela - 17-9-2006 u 23:06

Kako obojiti stan


Boja sobi daje oblik isto koliko i raspored nameštaja ili sami zidovi. Izbor boja pri uređenju stana zahteva ukus, iskustvo i mnogo eksperimentisanja. Možete da pustite da vas vodi instinkt, ali nije na odmet proučiti teoriju boja, naročito ako ste navikli na uobičajene boje i kombinacije.


Pri uređenju stana prvo treba odlučiti koja će boja ili element enterijera biti nosilac sistema boja. To može biti kauč, pogled s prozora, zid, tepih ili komad drvenog nameštaja. Zatim, treba se odlučiti da li će sistem boja u stanu biti harmoničan ili kontrastan.

Harmonični sistem izaziva umirujuće raspoloženje. Sve su boje u skladu i ne konkurišu jedna drugoj. Nijedna boja ne odvlači posebnu pažnju. Postoje dva osnovna tipa:

- Jednobojni – uključuje jednu boju slabog intenziteta, kao što je bež, svetlo siva ili bela. Bilo kakav detalj intenzivnije boje istaći će se u ovakvom enterijeru.

- Monohromatski – ceo prostor čini posebnim. Na primer, prostor zasnovan na žutoj boji uključivaće više nijansi žute u kombinaciji ili pojedinačno.

Kontrastni sistem izaziva uzbuđenje i privlači pažnju. Boja predstavlja dominantu. Postoje dve vrste:

- Analogni – ograničava se na različite srodne boje. Primer: zelena kombinovana sa zelenoplavim i zelenožutim bojama.

- Komplementarni – sastoji se od kontrastnih, tj. komplementarnih boja, na primer crvene i zelene, plave i narandžaste, žute i ljubičaste. Rezultat je zanimljiv i živahan, a ipak nije napadan.


Atmosfera u svakoj prostoriji uslovljena je automatskom reakcijom na boje koje su u njoj korišćene, jer ništa ne određuje raspoloženje tako brzo kao boja, na koje su naše reakcije instiktivne i trenutne.

Pastelne boje sunajlakše i najblaže nijanse s kojima se može eksperimentisati. Nežnih tonova i ljupkog karaktera, ove razblažene verzije jačih boja lako se kombinuju, uvek stvarajući osećaj harmonije. Uobičajene su za zidove dečjih soba. Pastelne boje mogu biti i hladne, u minimalističkim enterijerima s nameštajem jednostavnog dizajna.

Jake čiste boje stvaraju moderan izgled koji više odgovara savremenom nego tradicionalnom nameštaju. Odlične su kao efekat pojačavanja i isticanja osobenog stila i vitalnosti.

Tamne boje imaju sumorni, mračni efekat u enterijeru, pa nisu preporučljive za dekoraciju većih celina u stanu. Međutim, u kombinaciji s prijatnim kožnim komadima nameštaja u boji slonovače, mogu imati snažan, moderan efekat. Često se koriste zemljani tonovi, kao što su braon i zelena, i elegantne nijanse sive.

Neutralne boje su sofisticirane i suptilne, prirodno elagantne, izvanredno prilagodljive svakom enterijeru. Izazivaju osećaj prijatnosti. Mogu biti tople, kao što su boja slonovače, meda, bele kafe, čokolade, i hladne, kao što su čisto bela, grafitna, siva. Isticanjem teksture različitih materijala neutralne boje može se postići dinamičnija atmosfera, bez dodavanja jačih boja za kontrast i akcentovanje detalja. Ponekad je dovoljno istaći same elemente arhitekture u prostorijama, a ove boje su kao stvorene za to.


Zidovi mogu biti u jednoj ili više boja, odnosno tonova. Veličine, raspored i oblici površina različitih boja moraju biti znalački osmišljeni. Bojenje zidova mora biti tehnički korektno izvedeno. Uticaj veštačkog i prirodnog svetla ne sme se zanemariti, kao ni struktura zida na koji se nanosi boja. Površine mat sjaja unose mir u prostor, sjajne dinamično reflektuju svetlost, a reljefne imaju specifičnu čar.

Podovi čine više od 30% onoga što vidite u sobi, pa, bez obzira da li hoćete da ih pokrijete ili ostavite nepokrivenima, morate razmisliti o njihovoj boji kada birate ostale boje za stan.

Plafon definiše visinu prostorije. Njegova boja znatno utiče da li će prostor izgledati viši ili niži, odnosno otvoreniji ili zatvoreniji.

Boja nameštaja ima značajnu ulogu u vizuelizaciji prostora i stvaranju atmosfere istog. Pažljiv odabir teksture i materijala takođe je jako bitan.

Boja dekora daje akcenat, upotpunjuje enterijer. Može da dominira prostorom.

Ako želite hladnu, minimalističku atmosferu, u stanu treba da preovlađuje bela boja ili različite neutralne boje iste zajedničke vrednosti, na primer topla ili hladna svetlosiva, tj. bež. Iskoristite ih za zidove, arhitektonske detalje, ugradne elemente, podove, nameštaj i tkanine. Prostorija će tako izgledati kao da lebdi u prostoru.Ako želite toplu, ugodnu atmosferu, upotrebite dodatne nijanse crvene, žute i narandžaste, što uključuje i nijanse breskve, roze, nijanse boje korala, zlatne i terakote. Varirajte njihove tonove i nijanse po sobi. Možete koristiti omiljenu boju na zidovima, a njenu svetliju nijansu na ukrasima i drvenoj građi. Ako želite toplinu bez previše boja, kombinujte tople nijanse s neutralnim bojama ili s belom.


Boje prema orijentaciji stana

Na mestima izloženim sunčevoj svetlosti, svetle boje i reflektujuće bele boje s hladnom notom deluju umirujuće i sprečavaju vrućinu. Ako u sobu dopire puno sunčeve svetlosti, izbegavaju se tamne boje. One zadržavaju vrućinu i mogu prouzrokovati osećaj zagušljivosti. U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema severu dobre su crvena, crvenonarandžasta ili narandžastožuta boja, ili boja dinje. U pretoplim sobama okrenutim prema jugu koriste se boje koje „hlade”: plava, plavoljubičasta ili plavozelena.


Upotrebite boju kako bi prostorija izgledala veća, manja, viša, kraća ili šira

Da biste postigli da mala soba izgleda veća, obojite zidove hladnom, svetlom, sjajnom bojom. Hladne boje, po svojoj prirodi, bolje dočaravaju udaljenost nego tople boje. Svetlije, sjajnije boje reflektuju svetlost i povećavaju prostor.

Da biste dočarali da velika soba izgleda manja, obojite zidove toplom, tamnom, mat bojom. Tople boje približavaju predmete i vizuelno smanjuju prostor.

Da bi prostor delovao viši, obojite plafon svetlijom, hladnijom bojom od one na zidovima. Prugaste zidne tapete takođe će činiti zidove višim.

Da bi prostorija delovala niža, obojite plafon tamnijom bojom od one na zidovima. Ovim ugođaj u prostoriji postaje i topliji. Optička varka nižih zidova dobija se i ako se na niži deo zida nanese tamnija boja, ili lepljenjem zidnih tapeta s vodoravnim prugama ili dodavanjem vodoravnih elemenata kao što je, na primer, niz slika.

Da biste dugačku, usku sobu učinili širom i četvrtastijom, obojite duže zidove svetlom, hladnom, sjajnom bojom. Kraće zidove obojite tamnijim, toplijim mat bojama kako bi se zidovi „primakli”.

Dejstvo veštačkog svetla na boje

Ako su svetla upaljena, bilo koja boja u sobi je pod uticajem preovlađujuće boje veštačkog osvetljenja.

Obična sijalica daje toplu, žućkastu svetlost i pod njenim uticajem tople boje izgledaju još toplije. Ako to nije ono što želite, izaberite hladnije boje – plave ili ljubičaste – ili ih dodajte detaljima u enterijeru. Možete koristiti i hladne fluorescentne lampe ili halogene sijalice.

Halogene sijalice daju belo svetlo i štede energiju. Neznatno umanjuju sjaj boje, ali ne utiču preterano na njene nijanse.

Reflektorke sjaje koncentrisanim belim svetlom. Bela svetlost punog spektra oponaša dnevnu svetlost i daje bojama verniji izgled.

Fluorescentne sijalice daju hladnu plavkastu svetlost. Hladne boje pod ovakvim svetlom deluju još hladnije. Ako to nikako ne želite, akcentujte prostor crvenim, žutim ili narandžastim detaljima. Na tržištu postoje i toplije fluorescentne lampe

evo i par primera


http://img152.imageshack.us/img152/5029/beispiel1fq7.jpg

http://img166.imageshack.us/img166/9688/b3zz7.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/3162/beispiel2nm4.jpg


Doktor - 18-9-2006 u 08:27

U kakvom je onda stilu tvoj stan.......:)......


stela - 18-9-2006 u 09:00

Pa u mom stanu ima od svega po malo.

Moja najdraza kombinacija boja je kao u prvom gornjem primeru, tako slicno mi je u dnevnoj sobi, predsoblje je kombinacija braon zelene (ali ne drecavo) i krem, kuhinja je plavo bela i ima malo zute pustila muza da odabere boje u nadi da ce vise vremena da provodi u kuhinji, promasaj...sad ja tu najvise vremena provodim a uopste mi se ne svidja) kupatilo crveno-sivo-belo e a WC je poseban ali otom-potom;) Na redu su decije sobice ali tu moram da se konsultujem sa decom.

A kako je kod vas ako smem da pitam?


Doktor - 18-9-2006 u 10:44

Kod mene jedno kup. plavo-belo,drugo ozbiljnije:D bez-belo,ostatak stana sve u bez-belim nijansama...............................................a u potkrovlju sam pustio masti na volju,nema prezida ,ali boje su bas u kontrastu 1. zid zuto-srebrno-zeleno,nasuprot njemu zuto-srebrno-plavo,ostale strane,jedna plava,a druga zuta.................................za kupatilo jos nemam inspiraciju,ali nesto crveno-crno ce da padne ili sl.


Mila - 18-9-2006 u 23:08

Ja ne smem ni da vam mkazem u kojim je sve bojama moja kuca hihihihihi......


stela - 18-9-2006 u 23:10

Jer i kod tebe duga u stanu?


Jeca - 18-9-2006 u 23:13

kod mene bas i nije duga ali sareno jeste...braonkaste boje i jedina koja izvlaci je plava u kupatilu, bas kao kod cika doce.Kuhinja je zelena a ostalo kao sto rekoh su sve nijanse braon boje


Mila - 18-9-2006 u 23:15

Citat:
Originalno postavio/la stela
Jer i kod tebe duga u stanu?

Ne pitaj Stela moracu da ti posaljem koju sliku da vidis o cemu pricam hehehehe


Jeca - 19-9-2006 u 03:24

e pa kad to obavis , sibni i Jeci koju sliku...


fangio - 26-9-2006 u 21:35

E kod mene nije duga, ali s' obzirom da sam delimicno daltonista, prepustam vam da pustite masti na volju, posto sam letos krecio stan...:)


dedinlukac - 27-9-2006 u 16:05

kod mene nije bash u dugama ali je lepo :D
a, za primer je, poshto sam ja po ceo dan sam po kuci (kazu da kad je mushko sam u kuci uvek bude lom) sve je lepo sredjeno.
vredan dechko, veseo i takva mi je i soba, vesela ;)


stela - 25-10-2006 u 07:42

Evo resenja za mracne prostorije

Ovde se naravno ne misli na prostoriju u kojoj se razvijaju fotografije. Misli se na sobe koje liče na preistorijske pećine. U takvoj sobi ne znate ni koje je doba dana dok ne izađete napolje. Najbolji lek za ovakve prostorije su svetle boje za zidove, tanke prozračne zavese i mnogo biljaka. Dosta mogu da pomognu i ogledala koja reflektuju svetlost i smanjuju prisustvo senke.Dajte prednost venecijanerima ili trakastim zavesama u odnosu na klasične roletne ili šalone, i kupite luster sa malim providnim abažurom rađe nego klasični luster koji stvara velike senke po zidovima.

evo jednog saveta i za uredjenje malih prostorija

Ako patite od sindroma kutije za cipele, primenite sledeće: zidove okrečite u blede, hladnije tonove, a količinu nameštaja svedite na minimum. Na primer, umesto klasične samostojeće police možete montirati viseću. Ako je Vaša soba zaista mala, izbegavajte dezene sa gustim sitnim aplikacijama na zavesama, stolnjacima ili posteljini - oni samo doprinose nervozi i skučenosti prostora.


http://img213.imageshack.us/img213/4003/tip2page5pic1cc9.jpg


stela - 27-11-2006 u 10:38

Spavaće sobe

Skrivena od pogleda drugih, spavaća soba često se zapostavlja kada se radi o njenom opremanju i dekoriranju. Ona sigurno zaslužuje više pozornosti no što joj je možda poklanjamo, stoga bi vas neka od promišljanja koja slijede mogla potaknuti na promjene i kreativnost. U spavaćoj sobi započinjete i završavate gotovo svaki svoj dan. Više od bilo koje druge prostorije u domu ona može biti utočište, mjesto u kojem se možete izolirati od vanjskog svijeta, riješiti se stresova i problema koje ste nagomilali tijekom dana, okružiti se stvarima koje vam pružaju zadovoljstvo i opuštaju vas. Stoga je vrlo važno da unutrašnjost spavaće sobe bude udobna i da pruža mogućnost kvalitetnog odmora. Spavaća soba je ujedno i najintimniji dio vašeg stambenog prostora i morala bi biti tako opremljena da se unaprijed veselite boravku u njoj. Ona vam nudi prigodu da prilikom njenog uređenja izrazite svoju osobnost, možda čak promijenite stil opremanja u odnosu na druge, više posjećene dijelove stana ili kuće. Za razliku od dječje sobe koja npr. zahtijeva izdržljive, lako perive površine, mnogo mjesta za igračke, hobije, i sl., vaša spavaća soba može biti rasterećena od stvari, ugodna i udobna za korištenje, a sam način korištenja prilagođen vašim potrebama. No naravno, u tom smjeru možete razmišljati samo ako raspolažete dovoljnom količinim stambenog prostora , koja vam daje mogućnost da opremite svoj stan svim potrebnim stvarima, a da ga pri tom ne pretrpavate. Tako za mnoge spavaća soba nije isključivo mjesto za spavanje i odmor, pa ćemo se njom koristiti i u druge svrhe, npr. unutar nje organizirati ćemo mali radni kutak ili ćemo je u cijelosti koristiti kao drugu dnevnu sobu. U tom slučaju i sam način opremanja njene unutrašnjosti podliježe drugim pravilima i ovisi o novoj namjeni koju ste joj odredili.

http://img171.imageshack.us/img171/8541/ssoba1ls6.jpg

Ako imate mogućnost da vam spavaća soba služi samo kao mjesto za spavanje i odmor, tada će u sobi dominirati krevet koji svojim dimenzijama odgovara vašim. Sav ostali namještaj u sobi može biti sveden na najnužnije, a da bi upotpunili estetski dojam možete postaviti i pokoju dekoraciju. Osim toga, bit će vam potrebno i blago umjetno osvjetljenje koje nenametljivo osvjetljava prostor i stvara ugodnu atmosferu.

U slučaju kada višenamjenski koristite vašu spavaću sobu, pri njenom opremanju naglasak više neće biti isključivo na krevetu. Ovisno o veličini prostora kojim raspolažete, možete kreirati zaseban vizualno odijeljen dio za spavanje, dok ćete u slučaju još manjeg raspoloživog prostora krevet morati čak potpuno sakriti. Veća količina namještaja koju ćete trebati pojačat će potrebu za boljom organizacijom prostora kako se ne bi narušila primarna funkcija spavaće sobe i njena udobnost u cjelini.

http://img243.imageshack.us/img243/726/ssoba2av2.jpg

Pretvarajući tako spavaću sobu u prostor koji se koristi i danju, javit će se potreba za jačim osvjetljenjem prilagođenim novim funkcijama koje ste prostoru namijenili.

Što je prostor kojim raspolažete manji to brižnije mora biti njegovo planiranje, s naglaskom na udobnosti i funkcionalnosti. Bez obzira na ulogu koju ste spavaćoj sobi namijenili, općenito, ona mora biti prostor u kojem ćete lako zaspati, relaksirati se, probuditi se u vedrom okruženje i tako započeti naredni dan. Pri tome je vrlo važno da su boje i uzorci koji vas okružuju ugodni vašem oku, a rasvjeta adekvatno postavljena, odmjerena i ujednačena.
Pronađite odgovor na pitanje: “Kako moju spavaću sobu učiniti idealnom?”
Ponekad i vrlo skupi namještaj koji u potpunosti zadovoljava vaše estetske kriterije neće biti garancija osjećaju ugode pri boravljenju u vašoj spavaćoj sobi.

http://img171.imageshack.us/img171/3365/ssoba4uy0.jpg

Savjeti


Ako mislite da vaša spavaća soba nije udobna i boravkom u njoj se ne opuštate dovoljno, najčešći razlog leži u njenoj prenatrpanosti namještajem. U tom slučaju stvaranje harmonije često znači vratiti se na početak i odreći se nepotrebnih stvari i komada namještaja. Moguće je da su krevet, ormar i noćni ormarić sve što trebate. Ne morate se bojati da će vam soba djelovati bezlično, uvijek je možete osvježiti nekom bojom i dodati joj nešto svoje osobnosti.

O veličini prostora kojim raspolažete ovisi i veličina kreveta koji ćete u njega postaviti. Danas na tržištu možete pronaći uistinu sve proizvode potrebne za zdrav san i ugodan odmor. Odlučite se za velik i udoban krevet, a posebno pažljivo odaberite madrac. Imajte na umu da trećinu svog života provedete baš u krevetu. Provedite neko vrijeme razmišljajući o mjestu postavljanja kreveta u sobi. Možete se odlučiti za tradicionalni položaj kreveta nasuprot ulaznih vrata, zatim ga možete položiti između dva prozora, dijagonalno u kutu ili čak na sredini sobe. Nije na odmet posavjetovati se o ‘’zdravom’’ mjestu spavanja i položaju kreveta prema stranama svijeta.

Pri osvjetljavanju sobe odlučite se za prekidač s mogućnošću finog podešavanja količine svjetla u sobi, jer neće vam uvijek trebati ista količina svjetla. Razmislite i o načinu gašenja svjetla, često ugasiti svjetlo znači dignuti se iz toplog kreveta u momentu kada ste već počeli tonuti u san.

Nastojte ne postavljati ogledala u spavaćoj sobi, tako ćete izbjeći u ovom slučaju neugodnu i nepoželjnu refleksiju svjetla.

Ako nemate dovoljno stambenog prostora i odlučili ste u spavaćoj sobi postaviti televizor, kompjutor ili nešto drugo što vas podsjeća na radni dan i ometa opuštanje, razmislite o načinu na koji područje za spavanje možete vizualno zaštititi. Uklonite sve što vam odvlači pozornost i sprečava vas da se odmorite i revitalizirate.

http://img138.imageshack.us/img138/2929/ssoba6uz4.jpg

...


niceguyEddie - 27-11-2006 u 12:55

ma najbolja je strip soba smo treba naci dobrog crtacha


XoNNiX - 9-12-2006 u 22:48

:jao:


stela - 4-2-2008 u 17:06

Korisni saveti za uređenje stana

Sedam koraka koje treba ispoštovati da bi svaka porodica uživala u udobnosti svog stambenog prostora:

1.Iskoristite prostor u potpunosti
2.Iskoristite policu ili šank kao pregradu koja će prostor podeliti na više malih celina.
3.Na sva zgodna mesta postavite ormariće i viseće elemente u koje možete smestiti veliku količinu stvari. Kuhinjska vrata možete zameniti kliznim, što će učiniti kuhinju i trpezariju praktično spojenim.
4.Učinite da prostorijaizgleda što prostranija
5.Ugradite velika ogledala na zidove i vrata velikih plakara.
6.Ako je kuhinja izolovana, učinite je što otvorenijom.
7.Koristite nameštaj koji zauzima malo prostora (npr. barske stolice ili klupice umesto masivnih fotelja i stolica).

Korišćenje svetlosti

Maksimalno koristite prirodnu svetlost.
Umesto pregradnih zidova koristite staklene pregrade.
Pri krečenju, koristite svetle boje koje će učiniti prostoriju prostranijom.

Upotreba boja

Boja u emulziji je pogodna za zidove i drvene pregrade, ali je nemojte koristiti za plastificirane površine plakara ili stolarije.
Upoznajte se sa psihološkim efektima koje određeni tonovi izazivaju kod ljudi: ružičasto - osećaj topline; žuto - sreća; azurnoplava - smiruje; tamne boje - melanholija.

Upotreba tapeta

Papirni tapet je jeftiniji i dopušta zidovima da dišu.
Plastificirani tapet je skuplji, ali lakše se održava.
Metalizirani tapet je sklon rđanju.

Izbor nameštaja i ukrasa

Kupovinom jeftinih ornamenata i ukrasa često možete učiniti svoj dom prijatnijim i zanimljivijim.
Korišćenjem nameštaja koji se sklapa i rasklapa (npr. krevet na rasklapanje ili kuhinjska radna površina koja se izvlači poput fioke) ostvaruju se znatna ušteda prostora.

Ostale stvari koje treba imati na umu

Ako imate malu decu, izbegavajte kupovinu nameštaja sa oštrim ivicama i šiljcima.
Ako u porodici imate starije osobe, izbegavajte klizave podne obloge.
Izbegavajte kupovinu nameštaja koji je izrađen od lako zapaljivog materijala.


stela - 15-2-2008 u 20:14

prosto da ne poverujes...kompletna soba u samo jednoj kutiji

http://www.youtube.com/watch?v=OYCTcPkIIBI&feature=related


Sneza - 16-2-2008 u 00:46

Kod mene je sve mlecno belo, osim kupatila i decije sobe, koje smo okrecili u plavo.
Kuhinjski elementi su mi svetlo braon, a sto i stolice crni. Odavno razmisljam da ofarbam kuhinjske elemente u crveno ili da ih oblepim crvenim samolepljivim tapetama i da kupim jednu crvenu stazu i zavese na crveno. Ima kuhinjica da bude ko bombonica!