RTM Forum - Shetajte i sachuvajte vashe Srce (original)

Shetajte i sachuvajte vashe Srce
dedinlukac - 26-12-2006 u 23:14

Koliko god zvuči neverovatno, ustanovljeno je da su srca veterana - atletičara starosti 50 do 70 godina jaka i zdrava kao srca neaktivnih dvadesetogodišnjaka.

To znači da je fizička neaktivnost značajno povezana sa starenjem srca, kao i sa prekomernom telesnom težinom, gojaznošću, šećernom bolesti i povišenim krvnim protiskom. Ako ste fizički aktivni, takodje unapredjujete svoje zdravlje, imate više energije, uspešnije kontrolišete stres kojem ste izloženi, imate jače kosti i mišiće, unapredjujete svoju ravnotežu, snagu i pokretljivost.

Sa vežbama treba početi postepeno, savetuje doktorka. Za smanjenje faktora rizika odraslima se preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

Dan započnite sa nekoliko minuta laganog istezanja, koristite stepenice umesto lifta, svakog dana nadjite vremena za kratku šetnju.

Ukoliko vozite kola, za kratke relacije opredelite se za hodanje.


Mila - 30-12-2006 u 21:57

jel se racuna setanje po kuci kad sam na telefonu?????? svaki put kad sam na telefonu ja ne mogu da mirujem setam po kuci i dvoristu ko luda........


Rokerka - 31-12-2006 u 03:16

:hahaha: