RTM Forum - Miloseva Kula (original)

Miloseva Kula
stela - 6-12-2007 u 15:10

Evo jedne legende

o mestu gde sam provela svoje detinjstvo...s obzirom da pripada mesnoj zajednici Crnajka mislim da sam je na pravom mestu stavila...mozda nekog zanima (zamolila bih Urednika da u slucaju da tema nije prikladna za forum istu i obrise)

Dolina Porečke reke, po kojoj je čitava oblast dobila naziv, u području gde se sastaju Šaška i Crnajska reka, predstavljala je u dalekoj prošlosti značajno strateško mesto. Upravo u ovoj dolini nalazio se redak istorijski spomenik, srednjevekovna tvrđava (kula) sagrađena u četrnaestom veku, jedna od najstarijih u ovom delu Timočke Krajne. U narodu je sačuvana legenda o nastanku kule, koja je poznata kao Miloševa Kula. Tuda je jednom prilikom prolazio knez Lazar sa velikom pratnjom, u nameri da skupi što više vojnika za borbu protiv Turaka. Kod Porečke reke, prema legendi, vide jednog dičnog mladića kako spava pod razgranatom topolom. Od njegovog disanja podrhtavalo je lišće na granama, dižući se i spuštajući ujednačenim ritmom. Knez Lazar probudi junaka i povede ga sa sobom u Kruševac. Uz put, u razgovoru, knez sazna da se momak zove Miloš Obilić. Knezu se kršni i razboriti momak dopade i on tako posta knežev pratioc. Kako su istoričari zabeležili, Miloševa kula je građena na mestu gde je knez upoznao Miloša, a neposredno pre Kosovske bitke juna 1389. godine. Imala je tri hvata sa četrdeset ugaonih šupljina. Bila je ograđena dubokim rovom sa vodom i zaštitnim poprečnim zidovima. Legenda kaže da se zapadni zid rušio sedam puta. Posle Kosovske bitke Turci su je srušili sa tri strane.Četvrta strana je ostala na vetrometini da prkosi vremenu i čuva legendu o kuli više od šest vekova. Do danas.


St.Rudnoglavski - 6-12-2007 u 18:57

Pitanje za sedmu silu (RTM):

Da li u nekim planovima, u bližoj ili daljoj budućnosti, postoji stavka u smislu "Kako sprečiti dalje propadanje onoga što je ostalo od Miloševe kule"? Možda u planovima postoji mnogo više (rekonstrukcija, naprimer ili zaštita).

Izgleda da je legenda koju je Stela ovde objavila "autentična" - skoro identičnu priču je i moj otac govorio.


dracul - 2-2-2008 u 08:59

Tesko da ce se istoričari složiti oko činjenice da je Miloševa Kula izgradjena u srednjem veku. Po pisanju Feliksa Kanica iz XIX veka, koji je prolazio ovim krajem, Miloševa Kula je malo vojno utvrđenje iz vremena Rimljana, a ne postoje podaci (osim u legendama) da se radi o srednjevekovnom utvrđenju. Naposletku, i da su je Turci i rušili više puta ona bi opstala da je naše kulturne svesti o značaju ovog spomenika.


monter - 9-8-2009 u 19:54

Zelim da posjetim to mjesto,kako da dodjem do Miloseve kule?
da li postoje direktne autobuske linije od Beograda ili Donjeg Milanovca?
Hvala!


dracul - 18-9-2009 u 01:34

Citat:
Originalno postavio/la monter
Zelim da posjetim to mjesto,kako da dodjem do Miloseve kule?
da li postoje direktne autobuske linije od Beograda ili Donjeg Milanovca?
Hvala!


dracul - 18-9-2009 u 01:39

Autobuskom linijom Beograd-Negotin ili linijom Donji Milanovac-Majdanpek mozes stici do Milosve kule, jer se ona nalazi na samom regionalnom putu. U Crnajki, tri kilometra od Milosve kule, imas smestaj u pansionu ''Pavle'', a tamo mozes pribaviti sve informacije koje te budu zanimale o Milosevoj kuli.
Vidi www.pansionpavle.com