RTM Forum - Ekoloske potrebe grada (original)

Ekoloske potrebe grada
Bodin - 9-11-2008 u 11:25

Ideja zbog koje otvaram ovu temu je da mi kao NVO vidimo sta gradjani i gradjanke smatraju kao prioritet grada u resavanju problema zastite zivotne sredine.
Od svih problema mi cemo izabrati one probleme koji su najrealniji za resavanje od strane EKO 030.
Kapacitet organizacije nam trenutno ne dozvoljava da resavamo najvece probleme, ali to ne znaci da kasnije ne mozemo da ih resimo, ili da nemozemo da ucestvujemo u njihovom resavanju.

Hvala unapred svima koji ce uocene probleme grada, sa ekoloske strane, iznositi na ovom mestu.


Mama_tvoja - 9-11-2008 u 12:47

Pozdrav Bodin. Ovo je "Sizifov posao"... ali lepo je znati da postoje ljudi koji imaju volju da postojeće probleme pokušaju da reše. Odakle početi...?
Bilo bi lepo kada bi Pek mogao da bude čist, i deo duž reke lepo uređen.


Bodin - 9-11-2008 u 13:09

Mama :), ne mogu da se slozim sa tobom da je Sizifov posao. Objasnicu zasto.
Kada radimo neki projekat, oni nas pitaju "kko vi znate da vasoj ciljnoj grupi bas to treba, da im je to problem" Ovo je neka vrsta preliminarne ankete. Sakupicemo sve potrebe stanovnika grada na jedno mesto, a posle analize mogucih projekata izabracemo 10 ideja (ako ih bude toliko) koje cemo staviti na glasanje. I kad se koja prilika ukaze, tad cemo raditi projekat iz neke od tih 10 oblasti.

Nerealno je da ce neko dati pare organizaciji koja postoji godinu dana da resi problem Peka. Mi mozemo da radimo ciscenje, ali to nije trajno resenje. Ali zato mozemo uticati na Mesnu Zajednicu da resi problem jer je to bio prioritet gradjana.

Znaci, mi cemo probati da resimo sto veci broj problema, ali i da uticemo na resavanje onih problema koje mi kao organizacija ne mozemo da resimo.

Hvala ti na uocenim problemima. Ovaj drugi cemo sigurno resiti sledece godine. Bio je u planu ove ali se svasta izdesavalo, svi smo studenti, i osob koja je bila zaduzena za resavanje tog problema, je iznenada dobila odlican posao i bilo je nerealno ocekivati da se posveti u tom trenutku sredjivanju obale. Ali, cim se uhoda i nauci sve sto je potrebno za posao koji je dobio, resi cemo to pitanje.


Mama_tvoja - 9-11-2008 u 13:20

Drago mi je što nisam bila u pravu za "Sizifov posao".
Samo napred :a040: Sigurna sam da ćete da uradite sve što je u vašoj moći.


Strigor - 12-11-2008 u 09:20

Vec je tri dana proslo od postavljanja ove teme, a osim Mame nikoga nigde da ukaze na neki problem. Ali su se zato pojedinci utrkivali da nas ispljuju na komentarima na pojedine vesti objavljenim na sajtu a koej su imale veze sa nasim radom. Pocinjem da se pitam da li neko ima da kaze nesto pametno ili ovo mesto predstavlja idealan nacin da se lece frustracije.
Nadam se da neko nece ovo shvatiti kao direktnu prozivku, jer nije to u pitanju. Samo mi bode oci da se svakako komentarise nas rad a kada pokusamo da od svih vas dobijemo misljenje o ekoloskim problemima u nasem gradu, nigde ni reci.


cokan - 12-11-2008 u 15:27

E moj Strigore.Pa zima je stigla, niko ne izlazi i ne vidi šta je potrebno.

Npr. Kartonske kutije. Gomila proizvoda stigne u prodavnice svaki dan u njima. Roba se otpakuje i kutije se lepo stave jedna u drugu kao plastične čaše za sok i u kontejner. Pet kutija, pun kontejner, a ostalo smeće ne može da se stavi u taj kontejner jer je pretrpan kutijama. Mislim da bi trebalo da, ako trgovci ili vlasnici kafića to ne rade sami,da lokalna samouprava da naloži da se kutije rasklope i tek onda bacaju. Dugoročno, treba razmišljati o selekciji svog otpada.


DANICA - 12-11-2008 u 17:45

Mislim da je čišćenje Peka još jedan problem koji niko nije rešio a nadam se da će to neko uraditi kako treba u skorije vreme...


cokan - 12-11-2008 u 20:31

Ne drži me za reč, ali mislim da je mesna zajednica konkurisala sa projektom čišćenja Peka i da joj je taj projekat odobren


Strigor - 13-11-2008 u 09:47

Ok zagadjenja Peka jeste jedan od glavnih problema, koji je jos i lako uocljiv. Nadam se da je tacna informacija da je mesnoj zajednici prosao projekat za ciscenje peka. Mi cemo sa svoje strane pokusati da uradimo nesto i po tom pitanju u toku naredne godine.
Ono sto je zapravo glavni problem po pitanju reke je odnos gradjana koji zive u njenoj blizini pre svega po pitanju bacanja raznoraznog otpada...
Cini se da ce svako ciscenje biti uzaludno dok se svi ne prizovu pameti i prestanu bacati automobilske gume u sl u korito reke.
Sa druge strane postoji i problem uskog grla kod autobuske stanice, ali ako se ne varam taj deo reke je u nadleznosti rudnika.
EKO 030 ce probati u toku naredne godine da realizuje kampanju koja ce imati za cilj da utice na gradjane da smanje bacanje djubreta u Pek. Ukoliko informacija o projektu MZ nije tacna, probacemo da uradimo i sami nesto po pitanju ciscenja.


cokan - 13-11-2008 u 15:06

Nadam se da će prestati da se baca smeće u reku kada se budu postavile sve kante, predviđene za te dve ulice.Kontejnera ima dovoljno i stvarno ne vidim razlog da se Pek zagađuje. Usko grlo ostaje veliki problem,ali i komunalne otpadne vode koje se kod autobuske stanice i kod OŠ 12.Septembar ispuštaju(cevi se vide).


Strigor - 14-11-2008 u 09:15

Meni nesto govori da bacanje djubreta u reku nema veze sa kantama vec sa kulturom... Nije bas da u tom kraju nije bilo kontejnera... Ok mozda si morao da sa kesom ili kantom otpesacis 50-100 metara ali kontejnera je bilo... Problem je sto djubre koje mi vidimo u reci je zapravo ono koje nastaje kada raznorazni prolaze kraj reke i npr. piju sok i onda plasticnu flasu zafrljace u reku jer im je smor da nose tu istu flasu tih 50-100 metara... Plus gume od automobila i sl.


Belovanovic - 14-11-2008 u 15:53

Citat:
Originalno postavio/la Strigor
Meni nesto govori da bacanje djubreta u reku nema veze sa kantama vec sa kulturom....


Upravo tako. ;)

Shto bi shetao da kontejnera kad lepo mozhe da baci u reku ili da gadja trojku kesom sa terase kao Sale Djordjevic?!

Bio sam letos u Majdanpeku i po onome shto sam video mogu da kazhem da je grad pun potencijalnih kosharkashkih reprezentativaca!


DANICA - 14-11-2008 u 20:33

Ja svo đubre koje imam uz put(a pored deteta od godinu i osam meseci ga vala ima puno svaki put kad izađemo u šetnju), skupim u kesicu i stavim u torbu pa bacim kada dođem kući ili ako sam blizu u kantu na parkingu ispred opštine. A ove postavljene kante za smeće mnogo mi znače, samo se nadam da će ih redovno prazniti ...


libi - 16-11-2008 u 16:39

Jedno ozbiljno, verovatno nerešivo pitanje za Bodina i Strigora...

Kako resiti problem svinjaca, kokosinjaca, tzv kućica za pse odnosno raznih šupi od drveta, limarije, gvoždja, plastike i drugog uglavnom odbacenog ili ukradenog materjala koji ruže okolinu grada, naročito u jesenjem periodu?


cokan - 16-11-2008 u 21:14

Pa, Libi, lako. To je posao komunalne inspekcije, ako se ne varam. Znači, dođe inspektor,snimi stanje, napravi zapisnik, i izda rešenje za uklanjanje sa rokom od recimo deset dana. Nakon toga, dođe ponovo i ako to nije urađeno, dovede ekipu da to odradi, a račun ispostavi onom ko je to napravio i koristio i ružio grad. Prosto ko pasulj. TREBA KONAČNO DA SVAKO RADI SVOJ POSAO ILI DA USTUPI MESTO ONOM KO HOĆE DA RADI!


Strigor - 17-11-2008 u 09:17

@Libi: Mislim da ti je Cokan objasnio koji je mehanizam uklanjanja. Mi kao UG ne mozemo nikome nista da naredimo. Mozemo da pricamo o problemima i resavamo one za koje postoji mogucnost da ih resimo... Kao sto smo sa opstinom radili na nabavci kanti... Nazalost u ovom slucaju ne ostaje nam drugo nego da pricamo o tome.
Ali sustina tog problema koji pominjes nije u samom izgledu koliko u cinjenici da otpad koji se stvara u takvoj proizvodnji moze znacajno da ugrozi prirodne procese. Pre svega jer dolazi do nekontrolisanog odlaganja vecih kolicina organskih materija koje mogu negativno da deluju na podzemne i povrsinske vode. Ima tu dosta aspekata i potpuno si u pravu da to jeste jedan od problema.


cokan - 17-11-2008 u 14:59

Strigore, u pravu si. Srećom, Majdanpek ima rešenu komunalnu infrastrukturu(kanalizaciju), tako da su šanse da se voda zagadi male. Rudna Glava je primer kako nepostojanje komunalne infrastrukture ugrožava vodu. Zato, za one koji su meštani naših sela u opštini a nemaju vodovod, neka prvo sprovedu kanalizaciju i naprave jedan kolektor za celo selo, pa onda da prave vodovod. U protivnom, džaba.

POZDRAV.


libi - 18-11-2008 u 00:25

Citat:
Originalno postavio/la cokan
Pa, Libi, lako. To je posao komunalne inspekcije, ako se ne varam. Znači, dođe inspektor,snimi stanje, napravi zapisnik, i izda rešenje za uklanjanje sa rokom od recimo deset dana. Nakon toga, dođe ponovo i ako to nije urađeno, dovede ekipu da to odradi, a račun ispostavi onom ko je to napravio i koristio i ružio grad. Prosto ko pasulj. TREBA KONAČNO DA SVAKO RADI SVOJ POSAO ILI DA USTUPI MESTO ONOM KO HOĆE DA RADI!

Moram da intervenisem ovde, radi razjasnjenja.
Komunalni inspektor ne dovodi ekipu "da odradi posao" koji nije odradjen, jer on nema ekipu, vec podnosi zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka, zato sto nesavesni gradjanin nije postupio po resenju komunalnog inspektora.
Gradjanin dalje, nakon sprovedenog prekrsajnog postupka placa novcanu kaznu, ali ne otklanja nalozeno (resenjem komunalnog inspektora ili presudom sudije za prekrsaje).
Dakle, opet smo na pocetku. Supe, svinjci, kokosinjci i kucice za pse, dalje ostaju na istom mestu.

Naravno da, posto sam pogresno shvacena, niko ne ocekuje od UG da rusi takve objekte i uklanja materijal od kojeg su napravljeni. To nije vas posao.Pricamo o ekoloskim potrebama grada, pre svega o zastiti zivotne sredine.
Sta je sa inicijativama, peticijama gradjana i slicnim akcijama na ovu temu?
Postoji li mogucnost da vi kao UG pokrenete ovakve ili slicne akcije?
Mogu li dobiti konkretan odgovor?O-o


Strigor - 18-11-2008 u 10:02

@Cokan: Slazem se samo delimicno sa tobom... Tacno je da je situacija po pitanju zagadjenja vode bolja u gradu nego npr. u Rudnoj Glavi ali kada sam rekao da postoji mogucnost zagadjivanja voda nisam mislio na vodu iz vodovoda vec na podzemne i povrsinske vode kojima je okolina Majdanpeka bogata. Neadekvatnim odlaganjem organskog otpada poreklom iz stocarske proizvodnje, moze doci do ispiranja organiskih materija kroz zemljisni profil i zagadjivanja voda. A ti bi trebalo da zans koliko to moze da bude pogubno za zivi svet u vodi. Jedan od glavnih zagadjivaca u svetu je zapravo poljoprivreda i to narocito otpad iz stocarske proizvodnje.
@Libi:UG ukljucujuci i nase mogu pokrenuti bilo kakvu vrstu incijativa naravno. Kao i sto sam rekao u prethodnom postu
Citat:

i kao UG ne mozemo nikome nista da naredimo. Mozemo da pricamo o problemima i resavamo one za koje postoji mogucnost da ih resimo... Kao sto smo sa opstinom radili na nabavci kanti... Nazalost u ovom slucaju ne ostaje nam drugo nego da pricamo o tome.
Ovo se upravo i odnosi na to sto si pitala.
Mi cemo kao organizacija razmotriti svaku ideju koja se ovde bude pojavila i verovatno neku od njih . Ali ako si pod konkretnim odgovorom mislila na to da ti ja sad kazem... "OK sad cemo da radimo na tom problemu." ili "U narednih mesec dana pocecemo rad na tom problemu" ili bilo sta slicno... to neces cuti jer nisam ja taj koji jedini odlucuje o aktivnostima organizacije a sa druge strane ako bi tako nesto rekao, bilo ko bi imao puno pravo da nas proziva ako to ne bi bilo uradjeno. Tako nesto bi prosto bilo neozbiljno sa moje strane.
E sad, moje licno misljenje o ovom problemu, koje nema nikakve veze sa stavom nase organizacije... Mislim da trenutno na teritoriji nase opstine postoji mnogo problema u zastiti zivotne sredine koji su mnogo veci od ovog. A zasto to smatram, iako jako dobro znam kakvu stetu moze naneti organski otpad? Pre svega, ako uzmemo u ozbir da vecina tih ljudi proizvodi hranu za sopstvene potrebe, smatram da bi pokretanje inicijative za uklanjanje ovih objekata bilo stetno za nase gradjane od kojih mnogi zive na rubu siromastva. A pri tome trenutno to nije toliko veliki problem poput problema peka ili klizista u okolini grada, jer naprosto ne radi se o proizvodnji stotina grla stoke. Naravno, kao sto sam rekao ovo je moje licno misljenje i nadam se da niko ovaj stav nece shvatiti kao stav nase organizacije.


cokan - 18-11-2008 u 16:06

Strigor, u pravu si. Treba razmišljati zrelo i odmereno.
Libi, prošle godine smo na svom štandu, na Mini Sajmu,koji je organizovao Centar za Kulturu, postavili ZELENU KNJIGU u koju su oni koji su posećivali štand mogli da upišu utiske, ali i PREDLOGE I SUGESTIJE U VEZI SA EKOLOŠKIM PROBLEMIMA PRE SVEGA MAJDANPEKA,ALI I ŠIRE. Najviše njih je napisalo HOĆEMO KANTE ZA SMEĆE. I evo ih, konačno, na ulicama. Timski rad i sloga daje rezultate.