RTM Forum - Majdanpek 2020. godine (original)

Majdanpek 2020. godine
St.Rudnoglavski - 6-12-2007 u 14:50

Novi RBM će biti među prvih 10 firmi po svim kriterijumima u Srbiji.

Pošto rudnik ima rođenje, život i smrt, 2020. će biti punoletan.

Opština Majdanpek će biti među najomiljenijim turističkim
destinacijama, leti i zimi (Rajkovo, Rajkova pećina, jezero, seoski turizam, arheloška nalazišta Rudna Glava, Praurija, Miloševa kula...).

Biće turistička meka za najrazličitije vrste zabave (napr. Mali Las Vegas!?).

Brendiraće se vlaški sir, zlatarski nakit...

Za početak, toliko od mene. Možda možemo, mi obični, da pokušamo da utičemo na budućnost, jer u njoj nameravamo da provedemo ostatak života.

P.S. Donji Milanovac ne pominjem, jer će biti posebna opština.


stela - 6-12-2007 u 14:55

Citat:
Originalno postavio/la St.Rudnoglavski
Brendiraće vlaški sir, ...


hahahahaha ali vlaskog sira nece biti bez vlaha koji i nisu bas omiljeni [oops]


St.Rudnoglavski - 6-12-2007 u 16:51

Ne razumem baš najbolje "i nisu bas omiljeni"!?

Ja preko 10 godina živim u Čačku i svi Čačani koje sam upoznao, znaju da sam Vla(h). I ne mogu reći da se prema meni lično ponašaju tako da se osećam "neomiljenim", niti sam primetio da su Vlasi "neomiljeni".

Uostalom, pitanje je, ko su i šta su Vlasi? Za mene je najprihvatljivije, nazovimo to "definicijom" koju je dao moj školski drug iz osnovne škole, Paun Es Durlić: "Sadašnji Vlasi su Srbi, čiji su preci bili Rumuni", pošto baš tako doživljavam sebe kao Vlaha.

Nemam nameru da otvaram "vlaško pitanje", već mi je potrebno samo jedno objašnjence za "neomiljenost" (možda će biti poučno, kako bih obratio pažnju na neke stvari, a koje ja ne vidim, a drugi izbegavaju da mi to kažu). Osim toga, smatram da i ostali narodi i etničke grupe, nemaju manji stepen "neomiljenosti" kod drugih. Zar ne, Stela?

P.S. Ustvari, veoma mi je drago što si unela malo polemičkog začina, u ovo naše virtuelno druženje.


stela - 6-12-2007 u 20:13

Svaka cast Cacanima onda

Kao sto rekoh [oops] polemiku ove vrste smo vec imali i ne verujem da je iko spreman da je ponovimo...izletelo mi...izvinjavam se...ovaj put su mi prsti bili brzi od pameti.


St.Rudnoglavski - 6-12-2007 u 20:50

OK. Završimo onda epizodu o Vlasima (pomenuti su u kontekstu sira), mada ipak moram dodati da ne treba baš toliko počastvovati (nas) Čačane - i oni (mi) imaju (imamo) svoje "neomiljene" Vlahe, to su Dragačevci.

A kako bi napravili dramatični zaokret prema temi dodaću još nekoliko "futurizama" na temu Majdanpek 2020.

Ispiranje zlata će biti vrhunska turistička manifestacija, a možda i značajna privredna delatnost.

RTM će za Srbiju biti poznat kao CNN u svetu (svakako će prešišati TV Palmu).

Na jezeru će biti izgrađena mini hidrocentrala.

Zlatara i FBC će postići svetsku reputaciju.

Biće izgrađena fabrika čiste izvorske vode.

Broj stanovnika će se utrostručiti.

Da nisam nešto ispustio?


Doktor - 21-1-2008 u 14:14

Jesi...

Koje godine ce biti ta 2020.


St.Rudnoglavski - 21-1-2008 u 19:00

Doktore, umeš ti to bolje... Probaj sa manje pesimističkom dijagnozom (naravno uslov je dobro izabrana terapija, ma koliko bila neprijatna dijagnoza).


Doktor - 22-1-2008 u 08:39

Nemam uopste pesimisticku dozu.....samo sam malo skeptican po pitanju teksta....

....recimo zasto cekati tamo neku posle 2015.-tu da se brendira vlaski sir ili ista stvar sa ispiranjem zlata,turizmom i sl.

...mislim da treba jedna lepa sloga (4xS) i da svaki kutak nase Srbije moze da bude slican tvom izlaganju.....ali treba prvo da se menja svest gradjana,stanovnika ....


St.Rudnoglavski - 22-1-2008 u 11:01

Doktore, nisi ništa pogrešno rekao (verovatno je sve 100% tačno). Međutim, ti i ja (kao i ostali koji nisu u Majdanpeku) imamo mnogo komfornu poziciju (posmatramo boj sa strane). Ova razmena mišljenja znači da nam nije svejedno šta se događa u Majdanpeku i da nam je veoma stalo da se vrate oni dani... ("oni dani", jer se u prošlosti dogodio bar 1 procvat Majdanpeka).
Što se tiče izabrane 2020. godine, nisam ni ja mislio da čekamo tu godinu da se sve to dogodi, nego da se u međuvremenu, to ili nešto drugo ili nešto bolje realizuje.
Da li će i kad će se dogoditi boljitak, znaćemo sigurno kada se, napr. broj stanovnika duplira (sigurno će postojati jak razlog za to).


libi - 25-1-2008 u 16:13

A to sto ja pocinjem da gubim svaku nadu za boljitak jer je stanje svakim danom sve losije i losije?


St.Rudnoglavski - 28-1-2008 u 09:56

"Nada poslednja umire." Odnosno, ona treba poslednja da "umre", bar ona. Boljitak ponajpre bi trebalo da zavisi od onih koji su u poziciji da odlučuju. A boljitak se ne događa ili se stagnira ili se pada još dublje, jer oni koji donose odluke nemaju kapaciteta da u svakom momentu (ili bar kritičnom momentu), dođu do najbolje odluke za taj trenutak. Takva odluka sigurno postoji. Izgleda da se u zadnje vreme takva odluka nije donosila. Iako ovo previše liči na teoretisanje (i to još izpodaleka), ja i dalje smatram da je uzrok svemu što se događa, odluke i ljudi koji stoje i za njih. U fudbalu je to lako rešivo, ako nema rezultata, vrši se zamena igrača, jednog, dva, tri...


Doktor - 28-1-2008 u 11:34

..jednog,dva,tri....posle ide trener,ako ne valja trener ide na dobos i uprava kluba....

.....zato fudbal i ide napred,a stanje u nasoj drzavi nazad jer da bi promenio "trenera" i "upravu kluba" treba na oooo ruk da se radi i to obicno kad se dodje u "zonu",pa posle muka za visi rang a o "Ligi Sampiona" mozemo samo da mastamo,a tamo smo nekad bili....

Dobro si rekao....iz fudbala kad bi se precrtalo....to bi bilo to...:)


keva - 29-1-2008 u 10:54

Ma manite se fudbala- vidite da i tu vlada mafija.
Nego da budem ozbiljna- da bismo postigli bar nešto od toga što ste naveli treba raditi, a ne kukati kako nam je loše i čekati da to bolje od nekud padne. Moramo konačno da shvatimo da se ne može živeti samo od bakra (koji nije neiscrpan) i pokažemo malo inventivnosti.( Bez želje da se hvalim, ja recimo radim dva posla - u firmi i kod kuće, moja deca se takodje maksimalno trude da zarade radeći čak i teške fizičke poslove).


St.Rudnoglavski - 30-1-2008 u 09:29

Ja: "Pošto rudnik ima rođenje, život i smrt...."
Keva: "Moramo konačno da shvatimo da se ne može živeti samo od bakra..."

Mislim da smo "u biti", potpuno saglasni, a u tome se krije glavni uzrok posrtanja opštine Majdanpek, što "dobitak" od bakra nije bolje iskorišćen za snažni razvoj ostalih ili potpuno novih delatnosti. Ali tu se krije i formula za budućnost, tj. da se "vaskrs" rudnika bolje iskoristi, kako bi se rutinski reklo "kao zamajac" za sve ostalo, i to mnogo, mnogo više u opštini Majdanpek, nego za državu ili "prestonicu" (i za njih svakako, ali manje nego ranije - pokazalo se da odlično funkcionišu i bez nas).


keva - 30-1-2008 u 11:52

U vreme kada je RBM bio gigant sve se bukvalno vuklo u Beograd, bilo je bitno iskopati što više rude i napuniti državnu kasu. Jalovina iz tog perioda je bogatija rudom nego neka sadašnja nalazišta koja se eksploatišu- tako ti je to bilo u ta "lepa" vremena- niko nije razmišljao o sutrašnjici.


matrixbor - 4-2-2008 u 14:21

Da li vi znate šta se dešava oko prodaje RTB-a i RBM-ka??
Da li znate šta nam sprema sindikat " Nezavisnost" ??
Pročitajte na sajtu www.matrixbor.com/blog , naslov
ZAKON ZA SVE . Pozdrav Peki - Bor


St.Rudnoglavski - 5-2-2008 u 12:28

Pitanje otpremnina, akcija, nadoknada itd. sadašnjim i bivšim radnicima i penzionerima RTB-a, tj. RBM-a u svetlu buduće privatizacije, je krupno pitanje, naročito za pojedinca i zaista ga treba rešiti pravedno i na način koji je zasnovan na pravu. Rešavanje ovih pitanja, može da proizvede masovno nezadovoljstvo (u slučaju minimalnog ispunjenja očekivanja radnika).

U odnosu na veličinu poduhvata, koji znači revitalizaciju proizvodnje bakra (što bi trebalo biti prva posledica privatizacije), ovaj problem, dugoročno gledano, nije veliki i ne zahteva mnogo para i zato ne treba škrtariti (kada generacije radnika u prošlosti, nisu škrtarile, kada je bio u pitanju opšti interes, interes države).

Ističem posebno, mnogo, mnogo više se očekuje od privatizacije RTB-a, nego što je rešavanje novčanih davanja radnicima, što obavezno mora da se na fer način uradi.


zanpolsartr - 14-3-2008 u 14:49

Ja mislim da cemo 2020. godine biti isto gde i sad.


St.Rudnoglavski - 15-3-2008 u 19:02

U vreme kad je bilo u Rusiji veoma loše stanje u svakom pogledu, postavljeno je pitanje, koja je razlika između ruskog pesimiste i ruskog optimiste, a prepričan odgovor, po mom sećanju, je bio:
- ruski pesimista kaže: "Stanje je tako loše, da gore ne može biti!"
- a ruski optimista odgovara: "Može!!!" (... može biti gore!).

Ja mislim da je sada stanje u Majdanpeku takvo, da gore ne može biti. A pošto ništa ne stoji u mestu, već se promene neprekidno odvijaju, onda možemo očekivati promene samo na bolje (pošto smo dostigli najgore). U svakom slučaju, u Majdanpeku će 2020. biti ili bolje ili gore nego sada, isto - nikako.

Ja očekujem, realno, da će biti mnogo bolje i nadam se tome (nikada se neću nadati da će biti gore).


libi - 26-10-2008 u 14:13

Citat:
Originalno postavio/la zanpolsartr
Ja mislim da cemo 2020. godine biti isto gde i sad.

Nije ti lose misljenje...kako stvari danas stoje to je i najbolja solucija...


sk83r - 6-11-2008 u 00:34

Zivi bili pa videli!


XoNNiX - 13-11-2008 u 19:47

Nema nista od toga... :lol2: