RTM Forum - ZDRAVI KO DREN !? (original)

ZDRAVI KO DREN !?
Salle - 29-1-2009 u 23:37

:jao:

Markice za overu zdravstvenih knjižica preuzelo je 97 odsto radnika i poslodavaca u zaječarskom okrugu,
saopštili su u zaječarskoj filijali republičkog zavoda. Bez zdravstvene zaštite ostali su zaposleni i članovi njihovih porodica u Radio Televiziji "VG-4" Knjaževac i tamošnjem Preduzeću za puteve "VG-4", jer njihov poslodavac nije preuzeo markice za overu zdravstvenih knjižica.
Na sastanku održanom u RTV"VG-4", par dana pred Novu godinu na pitanje jednog od radnika šta činiti ako se neko razboli, "gazda" Goran Vesić je rekao da lepo uzmu pare, kao i on pre neki dan i odu kod doktora. Na novo pitanje da para nemaju da bi tako i uradili, rečeno im je da se, jednostavno, snađu i novac pozajme...STRAŠNO!!!! Inače, od juna u ovoj medijskoj kući nema ni plata ni uplaćenih doprinosa za socijalno i penziono osiguranje.
Prema rečima Gordane Ljupković, direktora zaječarske filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, protiv poslodavca ove dve firme podnete su prijave inspekciji rada i policiji. Prijave su podneli i sindikati ova dva kolektiva.
Inače, zdravstveno osiguranje nema još oko 400 radnika na ovom području za koje ne postoje tačni podaci da li su još uvek radno angažovani.


Saša Todorović,
novinar RTV "VG-4",
trenutno na "neplaćenom" odsustvu.


Sneza - 30-1-2009 u 00:02

Sta da kazem Salle!? Jad i zalost!
Sto se tice zdravstvenog osiguranja, taj problem je na neki nacin kod nas resen. Nezposleni ne moraju vise da se prijavljuju na biro rada da bi dobili osnovno zdravstveno osiguranje. Dovoljno je da svakog meseca uplacuju oko 1500 dinara za overu zdravstvene knjizice.