RTM Forum - Boško Ničić - intervju - Večernje novosti (original)

Boško Ničić - intervju - Večernje novosti
Salle - 4-1-2009 u 01:26

Ljubiša TRIFUNOVIĆ, 07.12.2008 19:32:21

ZAJEČAR - Moja politička ambicija je da u dogledno vreme Timočka Krajina, u čiji bi sastav ušle i opštine istočnog Homolja - Kučevo, Golubac i Žagubica - dobije status autonomije, kao Vojvodina. Posle toga, kandidovaću se za predsednika te regije, makar se ta funkcija zvala i knez.
Ovo, u razgovoru za "Novosti", uz napomenu da ogromna većina Timočana podržava tu ideju, ističe gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koga njegovi politički protivnici, u najboljem slučaju, nazivaju kontroverznim političarom.

* Tražite da Timočka Krajina dobije autonomiju?
- Ne tražim, zahtevam! Ali, to ne znači da sam separatista, već samo želim da se Srbija regionalizuje i decentralizuje, kao što je to slučaj u EU. Neka gospoda iz Beograda kažu koliko Timočka Krajina treba da izdvaja, a da veći deo prihoda ostaje ovom kraju. Uostalom, to je želja većine Timočana.

* Ima li vaš optimizam realnu potporu?
- Pokret "Živim za Krajinu", čiji sam ja predsednik, na prethodnim lokalnim izborima u Zaječaru osvojio je 23 od 50 odborničkih mesta. U Boru, naša politička opcija čini vladajuću većinu, dok smo na ponovljenim izborima u Knjaževcu osvojili 11 mandata, baš kao i koalicija DS - G 17 plus. Pri tom, moram da naglasim da bismo, da smo imali više vremena za kampanju, u Knjaževcu osvojili bar 14 odborničkih mandata. Prema tome, moj optimizam je, svakako, utemeljen. A, kolika je naša snaga, videće se već na narednim izborima, budući da će Pokret "Živim za Krajinu" učestvovati na svim glasanjima.

* Ali, u Knjaževcu još nije formirana vladajuća većina?
- Nije, jer je pola sata pre potpisivanja koalicionog sporazuma između nas i koalicija DS - G 17 plus i SPS-PUPS, koja bi u lokalnom parlamentu, koji ima 40 članova, imala komotnu većinu od 27 predstavnika, demokratama stigao aber iz Beograda da sačekaju sa ozvaničenjem koalicije. Mislim da smo bili korektni, jer smo DS, koji je, pojedinačno, sa šestoro odbornika u SO Knjaževac tek treća po snazi politička opcija - iza nas i naprednjaka Tomislava Nikolića, dali mesto predsednika opštine. Ne znam šta više hoće, ali je izvesno da zbog njihovog odugovlačenja najviše trpe Knjaževčani.

* Vaši politički protivnici vas optužuju da za pet godina, koliko ste na vlasti u Zaječaru, ništa niste učinili za taj grad?
- Što je babi milo... U prethodnom periodu asfaltirali smo 30 kilometara ulica, sagradili
Popovu plažu, klizalište, skijalište, rekonstruisali sve glavne gradske saobraćajnice, obnovili mnogobrojne domove kulture u zaječarskim selima...

* Da li je cena toga bila prekomerno zaduženje budžeta, i zar se taj novac mogao iskoristiti za stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta?
- Grad Zaječar je zadužen 130 miliona dinara koje treba da otplati u narednih 15 godina, tako da su te priče o dužničkom ropstvu nebulozne. Pa, upravo smo na taj način stvorili uslove za dolazak stranih i domaćih investitora.

* Kojih?
- Sa nemačkom firmom "Leoni" u toku su završni pregovori o otvaranju fabrike za proizvodnju automobilskih delova, u kojoj će posao dobiti 1.500 ljudi. Itlijanska kompanija "Energodata" će u Zaječaru otvoriti preduzeće za proizvodnju softvera, što se uklapa u naše planove da naš grad postane srpski centar visokih tehnologija. "Forma ideale" gradi tržni i poslovni centar površine 25.000 kvadrata, dok sa čelnicima Univerziteta "Megatrend" pregovaramo o otvaranju univerzitetskog centra Timočke Krajine, čije će sedište biti u Zaječaru...

* Protiv vas je podneto više krivičnih prijava, a poznato je i da ste pod lupom istražnih organa već duže vreme. Očekujete li da bi se moglo desiti da budete uhapšeni?
- Ne očekujem, jer su sve te optužbe fabrikovane. Jedina optužnica koja je bila podignuta protiv mene odbačena je, dok su druge krivične prijave privatne. Postoji, doduše, policijska istraga protiv mene zbog kupovine autobusa, ali je to unapred osuđeno na neuspeh. Uostalom, ja sam već bio dva meseca u istražnom zatvoru 1994. godine pod optužbom da sam druge podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja. Iz pritvora sam izašao politički jači pa smatram da bi se to desilo i ovog puta, što veoma dobro znaju i moji politički protivnici.

* Razmišljate li da se povučete iz političkog života?
- Iskreno, da, ali tek kada ostvarim sve što sam obećao žiteljima Timočke Krajine.

ROK DO PROLEĆA
Jeste li zadovoljni kako funkcioniše vlast u Boru?
- Nisam, i sa svojim političkim partnerima u tom gradu (DS, DSS, SPS i Vlaška demokratska stranka Srbije) obaviću ozbiljan razgovor na tu temu, jer je očigledno da Bor klizi u propast. Ne želimo da budemo odgovorni za to, zbog čega ćemo našim koalicionim partnerima dati rok do proleća da nešto promene. Posle toga, izaći ćemo iz vlasti i spremni smo i na nove izbore.
-----------------------------------------------------------------------------

P.S. SKUPŠTINA OPŠTINE KNJAŽEVAC JE KONSTITUISANA 30.12.2008. PREDSEDNIK SKUPŠTINE JE DR STOMATOLOGIJE MIODRAG PAVLOVIĆ, ČLAN POKRETA"ŽIVIM ZA KNJAŽEVAC - BOŠKO NIČIĆ", ZAMENIK JE IZ PUPS-a, A SEKRETAR IZ SPS-a.
IZBOR PREDSEDNIKA JE OMOGUĆILA KOMOTNA VEĆINA OD 24 GLASA, A VLADAJUĆU KOALICIJU U KNJAŽEVCU ČINIĆE,IZVESNO JE,POKRET "ŽIVIM ZA KNJAŽEVAC - BOŠKO NIČIĆ", G17+ I SPS-PUPS.


radep001 - 21-4-2009 u 20:20

Boško Ničić,-još jedan neuspeo pokušaj inauguracije novog kneza istočne Srbije.
Verujem da svevišnji gleda.


radep001 - 15-6-2009 u 18:00

Evo spasa za Sbiju!

Set zakona je u skupštinkoj proceduri,a tiču se regionalizacije Srbije.
Jeste veliki problem "krug dvijke",ali zar je rešenje tog problema, rasparčati Srbiju na pašaluke.
Zamuslite nove lokajne paše sa svojom administracijom(čak i šerifi su u vizuri nekih aktuelnih planera).Uz to idu dvorske lude,doduše ima ih i sada,ali nemaju zvaničan status.Novi zakoni i to dovode u legitimno stanje stvari,pa onda lokalni glumci,muzičari,obrazovani prevaranti(agencije).....
Nestrpljiv sam jako.Jedva čekam da uživam u ovoj novoj "podeli vlasti",zamislite e,Ravnomerni ratvoj republike, pa još i "staristističk regioni",dajte samo mi objasnite šta to zaista znači?
Da me ne biste uvrstili u statističko regionalnog skeptika, odgovorite mi na postavljeno pitanje.
I,još jedna sitnica.
Ko će to sve da plati????????????


libi - 15-6-2009 u 18:16

Kako ko?

Pa oni koji su i do sada sve placali...:(


radep001 - 26-6-2009 u 13:41

Gde li ovaj narod čuva još para,pa plaća sve ovo i ćuti!
:eat:


libi - 28-6-2009 u 10:33

Bože mili! Čuda velikoga!
Kad se ćaše po zemlji Srbiji,
Po Srbiji zemlji da prevrne
I da druga postane sudija,
Tu knezovi nisu radi kavzi,;
Nit' su radi Turci izjelice,
Al' je rada sirotinja raja,
Koja globa davati ne može,
Ni trpiti Turskoga zuluma;
I radi su Božij ugodnici,;
Jer je krvca iz zemlje provrela,
Zeman doš'o valja vojevati,
Za krst časni krvcu proljevati,
Svaki svoje da pokaje stare.
Nebom sveci staše vojevati;
I prilike različne metati
Viš' Srbije po nebu vedrome;
'Vaku prvu priliku vrgoše:
Od Tripuna do svetoga Ðurđa
Svaku noćcu mesec se vataše,;
Da se Srblji na oružje dižu,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.
Drugu sveci vrgoše priliku:
Od Ðurđeva do Dmitrova dana
Sve barjaci krvavi idoše;
Viš' Srbije na nebu vedrome,
Da se Srblji na oružje dižu,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.
Treću sveci vrgoše priliku:
Grom zagrmi na svetoga Savu;
Usred zime, kad mu vreme nije,
Sinu munja na časne verige,
Potrese se zemlja od istoka,
Da se Srblji na oružje dižu,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.;
A četvrtu vrgoše priliku:
Viš' Srbije na nebu vedrome
Uvati se sunce u proljeće,
U proljeće na svetog Tripuna,
Jedan danak tri puta se vata,;
A tri puta igra na istoku.
To gledaju Turci Bijograci,
I na grada svi sedam dahija:
Aganlija i Kučuk-Alija,
I dva brata, dva Fočića mlada,;
Mehmed-aga i šnjime Mus-aga,
Mula Jusuf veliki dahija,
Derviš-aga gracki taindžija,
Starac Fočo od stotine ljeta,
Sve sedam se sastalo dahija;
Bijogradu na Stambol-kapiji,
Ogrnuli skerletne binjiše,
Suze rone, a prilike glede:
"Ala kardaš! Čudnijeh prilika"
"Ono, joldaš, po nas dobro nije.";
Pa od jada svi sedam dahija
Načiniše od stakla tepsiju,
Zagrabiše vode iz Dunava,
Na Nebojšu kulu iznesoše,
Navrh kule vrgoše tepsiju,;
U tepsiju zv'jezde povataše,
Da gledaju nebeske prilike,
Što će njima biti do pošljetka,
Oko nje se sastaše dahije,
Nad tepsijom lice ogledaše;;
Kad dahije lice ogledaše,
Sve dahije očima viđeše,
Ni na jednom glave ne bijaše.

Ko razume, shvatice...


radep001 - 1-7-2009 u 15:29

Gde nađe ovu sitnu knjigu.:a040:
Nemam drugog komentara.


radep001 - 14-9-2009 u 20:11

Gledam Ničića na Piramidi i ne čudim se više što propadamo neumoljivo.


radep001 - 3-2-2010 u 23:25

Ala ovaj Ničić greje zaječarce, pa i ceo region. Kako se stvari odvijaju,tek će nam biti vruće.:vuur1:


radep001 - 1-3-2010 u 20:22

Nije samo da greje, nego je i najzaslužnini za ovo obilato kupanje Zaječara.Pobeleće Zajećar.Bravo majstore! :boldblue::boldblue::boldblue:


kokolo - 27-11-2010 u 11:41

Jad, beda i čemer. Večiti ground zero. Ne bavim se politikom ali se politika bavi samnom. A kada već ta ista politika preraste u nešto nedolično, nepristojno a nadasve i protivustavno, naraušavajući moj integritet, onda imam obavezu da progovorim.
http://kokanus.blogspot.com/2010/09/nema-nista-osim-narodne-sirotinje-i.html


kokolo - 27-11-2010 u 12:09

Umalo da se patosiram kada sam ugledao informacijukoja glasi (citiram):
"Juče je počela i do 10. decembra će trajati tradicionalna kampanja »16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama«. Prema podacima Savetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja u Srbiji je tokom prošle godine 1600 žena evidentirano kao žrtve nasilja. Istovremeno povećan je i broj žena koje su počinile porodično nasilje, braneći se. U kampanju » 16 dana aktivizma« i ove godine uključio se Odbor za ljudska prava Majdanpek koji je tokom jučerašnjeg dana podelio edukativni materijal školama, Domu zdravlja, Centru za socijalni rad, advokatskim kancelarijama, policiji, NVO. Tokom trajanja kampanje u organizaciji Odbora biće obeleženo i nekoliko značajnih datuma, kao što su 1. decembar- Svetski dan borbe protiv side, 3. decembar- Dan osoba sa invaliditetom, kao i 10. decembar- Medjunarodni dan ljudskih prava."

Ovde mi dve stvari nisu jasne:
1. Kako se dozvoljava sledeća kvalifikacija: "... povećan je i broj žena koje su počinile porodično nasilje, braneći se." ? Ako je izvršena primena primerene sile radi samoodbrane onda se takva radnja ne može kvalifikovati nasiljem. Ili neko misli da je to nasilje nad nasiljem što je izvan svake pameti.
2. Drago mi je da se u kampanju uključio Odbor za ljudska prava. Edukacije jesu potrebne i to je neosporno. Ali ono što je praksa pokazala to je da, relavantne institucije ne ispunjavaju svoje zadatke. Voleo bih da nisam u pravu ali zagovaranje potreba "sigurnih kuća" i svakodnevni porast porodičnog ali i drugog nasilja govori da sam u pravu. Odbor za ljuska prava je to stanje prepoznao i kreuo sa akcijom deobe edukativnog materijala, u smislu prevencije. Da li će taj materijal neko čitati ili ne, to je drugo pitanje. U svakom slučaju Odbor za ljudska prava pokazuje dobar primer.