RTM Forum - Kome odgovara ružna slika o Srbiji? (original)

Kome odgovara ružna slika o Srbiji?
radep001 - 22-2-2008 u 20:33

Samo Vas pitam.


Jeca - 22-2-2008 u 20:54

Nikome. Pogotovo ne meni u USA, koja inace pokusavam onima koji ne znaju, da objasnim ko smo mi Srbi i sta za nas znaci Kosovo, kroz istoriju, vekove, tradiciju, pravoslavlje. Objasnjavam, stvorim sliku neku i onda upalim tv i smrznem se. Posebno sam ljuta sto za shodno nisu nasle mnoge lokalne TV kuce iz Chicaga da pokazu bar minut jedan sa mirnog protesta koji se desavao tokom dana....vec satima piljim u TV u cudu i gledam ''breaking news'' i huligane kako pale, ruse, kradu i obijaju. Eto, tako su nas predstavili svetu. Srecom, u lokalnoj TV Chicaga, imam prijateljicu, novinarku(Amerikanka) koja je iole upoznata sa situacijom preko prijatelja Srba, kojih dosta ima...pa je spremila jako divan tekst koji ce se ovih dana objaviti. Govorim o novinama ''Chicago Tribune'' za koje ona radi. U Chicago ce u Nedelju u centru grada biti odrzani takodje mirni protesti. Ona ce biti tu kako bi intervjuisala nas narod i iskreno se nadam da ce se nase ime obelodanjiti jer ovo lazno predstavljanje nas kao Srba mi srce para. Mogu vam reci da sam prilike imala da pricam sa nekim prijateljima (koji nisu Srbi) i kad im objasnjavam situaciju, ono sto im imam reci a da me svakako bolje shvate je '' Uzeli su Kosovo Srbiji....sad je red valjda da uzmu Jerusalem Izraelu'' Verujte, posle te recenice, mnogo im je jasnije sta je zapravo Kosovo Srbiji.
Na TV sam slusala kako kaze onaj kreten od coveka, bivsi sekretar odbrane, William Cohen, da Kosovo treba imati nezavisnost jer je vecina stanovnika Albanskog porekla. Moje pitanje, na CNN sajtu(pitanja za goste CNN televizije) je bilo....'' Treba li da se Florida zvanicno preda Kubancima, jer su mnogo brojniji, da imaju i oni parce tudje zemlje a da je zovu svojom...treba li takodje Kalofornija da se Meksikancima preda?..."


St.Rudnoglavski - 22-2-2008 u 21:46

Za početak, izneću prvu misao posle pogleda na naslov teme. Ne verujem da je iz nekog "centra" vođena akcija sa predumišljajem o stvaranju ružne slike za Srbiju. Mislim da je došla do izražaja filozofija neorganizovane gomile, koja u trenutku improvizuje, kako prihvatanje ili "izglasavanje trenutnog lidera" za necivilizovane radnje, tako i "usvajanje akcionog plana". Čak i bez "lidera" je moguć kolektivni, potpuno iracionalni haos, koji se veoma brzo preobražava, po principu onih za koje se kaže - "pušteni sa lanca", u nekontrolisane akcije razbijanja, rušenja, paljenja, krađe... i koje je skoro sasvim nemoguće u trenutku staviti pod kontrolu.

Postavlja se i pitanje u kom stepenu pomerene svesti su bili najžešći akteri stvaranja ružne slike, zbog prekomernog alkohola i ko zna čega još. Moguće je da su svesno ili nesvesno, oficijelni govornici na mitingu protesta, kod nekih osoba, pokrenuli destruktivni okidač.

Dakle, moje mišljenje da nije bilo planske namere da se napravi ružna slika o Srbiji, tj. da osobe koje su stvorile takvu sliku nisu o tome uopšte razmišljale. Njihov povod je možda bio, negde u dubini podsvesti, uzvišen, ali se pogubio u rušilačkom zanosu, pa se sveo na najprizemnije poteze.

Za tvrdnju da je bilo namere da sve ovako ispadne, što je moguće - čak i realno, ja ne raspolažem indicijama koje bi poduprle takvu tvrdnju. Čak i da oni, koji su eksperti za utvrđivanje ovakvih predumišljaja, dođu do sigurnih saznanja o tome, teško je verovati da će to obelodaniti - što je sigurno jedan od razloga zašto nam se ovo dogodilo. Ako bismo, hipotetički usvojili premisu o namernom stvaranju ružne slike, zaista bi moglo da se debatuje o tome, ko bi imao najveću korist od te ružne slike (likuje Tači, a i Amerima smo podelili asa... mnogo bi se mučili u Čikagu šta da prikažu na TV, da nije bilo ružne epizode mitinga)


Jeca - 22-2-2008 u 22:09

Tvrdnje nema da je namera da tako ispadne, vec zasto se samo skoncentrisati na najgori deo price? Mogli su takodje da prikazu i onaj civilizovani deo protesta...kako bi covek, koji prati prenos desavanja, mogao sam da donese odluku da smo civilizovani ali da ima i onih, koju su od srece vristali kad se docepali onih patika i ostalih stvari koje su krali iz obijenih prodavnica....da medju nama svima ima po jedna plavisa koja je sa pogresnom namerom krenula od kuce.(kao ona sa snimka koji je aktuelan trenutno).Znate li kako ruzno izgleda, gledati tako nesto?...pa ti objasni onima koji ne znaju da je to naime mirni protest, i da su hiljade i hiljdade Srba tako civilizovano i graciozno prisustvavali mitingu(ako ne i milioni srba...kazu ovde 150 000, mada smatram da je bilo vise). Objasni im da su snimci koji se vrte samo deo price, deo ruzne price....da to nije bio protest i deo naroda koji je bio na njemu, da su to najnizi sloj Srba, kojima se ukazala prilika da se obnove sa obucom i sl. Da me brat zvao nije i rekao "krenuli smo iz skupstine sada ka hramu'' ne bih ni znala gde i sta...takodje sam pratila snimke na netu...a ovde, ovo , sto sam imala prilike da gledam(na lokajlnoj TV)....ono, ono divljanje, e to je bio protest kako oni prenose...doslo par stotina srba i protestovali tako sto su zapalili ambasadu americku(sto su i prikazali), nadjeno jedno telo(kazu i to da je jedan od protestanata), razvaljena i Hrvatska ambasada( i onda krece nepotrebna prica o ratu medju srbima i hrvatima) itd....nema snimaka mirnog protesta.....razumete li??? Nema....Ja ne kazem da se to radi da bi bilo kome islo u korist...ja samo prenosim utiske i informacije. kako onaj koji ne razume pricu "Srbija-Kosovo" da shvati ko smo, sta smo, zasto Kosovo?


nacional - 22-2-2008 u 22:52

A znate koliko me zabole šta o nama misle stranci, da znaju šta ja o njima mislim ne bi uopšte mislili, već bi gledali svoja posla. Da imamo vladiu kakva treba da bude, sad bi već priznali sve one koji imaju iste ideje u svojoj zemlji kao šiptari na Kosovu. Priznali bi ih iako ovi JOŠ ne traže priznanje, priznali bi ih pre zahteva za priznanje.

O nama mogu da misle i razmišljaju i sto godina neće uspeti da smisle i razumeju ko smo i šta smo. Nemaju oni na osnovu čega da misle, pogotovu amerikanci koji moraju da izmišljaju svoju istoriju i koji nisu ni postojali tamo gda su sad , na OTETOJ I PROKLETOJ zemlji INDIJANACA koje su strpali u rezervate kao životinje.


radep001 - 22-2-2008 u 23:10

Počastvovan sam da Vi iz daleke Amerike, date ovako lep komentar i to prvi na ovu temu.
Međutim, usudiću se da ukažem na neka moja razmišljanja i stavove. Naime, tamošnji Srbi imaju velikih muka zbog događanja oko Kosova. Mogu misliti kako se osećate, kada u medijima vidite to što plasiraju. Vaša borba tamo je od velike koristu za nas u Srbiji. Hvala Vam na tome. Slično je i ovde. Treba da znate da kada se ostvaruju bilo čiji interesi, ako nema druge, brane se, na nečastan način. To čini Amerika i njeni saveznici, i to bez Odluke Saveta bezbednosti UN.
Kada Vam nešto uzmaju na takav neprevedan i nezakonit način, morate se boriti protiv toga.
Ovde u srbiji postoji jedan po mom uverenju, veliki problem. Naša država Srbija je mala država kojoj je relativno lako oduzeti deo teritorije. Amerika u kojoj Vi živite, je jaka i moćna svetska sila i može da čini mnogo toga kako joj se hoće. Tako nešto je učinjeno i sa nama, a i sa drugima. To kod dela našeg naroda u Sbiji, izaziva strah, pogotovu zbog iskustava od 1999.godine. Taj strah od ponovne intervencije Amerike na Srbiju, izaziva podelu političkih stranka na one (demokratrske) koje su za američku globalnu politiku,smatrajući da je izlaz u tome i (potriotskih) političkih stranaka koje su za očuvanje srpskog indentiteta po bilo koju cenu. Ovi prvi, za Ameriku, (demokrate) optužiju (patriote) da vode zemlju u rat sa Amerukom, protiv koje nemamo nikakve šanse na uspeh, dok (patriotske) se zalažu za neprestanu borbu za očuvanje srpskih unteresa, koliko god je to moguće bez ratnih sukoba. Nismo imali šanse ni protiv Otomanaca, Austrugarske i Hitlera, ali smo uspeli. Uspećemo i sad,
Ja bih bio slobodan da ovom prilikom iznesem jedan princip u obliku pitanja.
Dali bi ste svoju kuću, stan ili u konkretnom slučaju državu, mirno napustili bez protivljenja i borbe protiv uljeza?
Ja bi to branio kako god bih mogao i ma ko to bio.
Tamo, čitajući Vaš tekst, prikazuju mnogo više onoga što se ružno desilo u toku demonstracija. Velika većina prisutnih na ovom protestu u Beogradu, gde sam i sam bio, protekao je u tuzi zbog onoga što nas je zadesilo. Jedna mala grupa, nazovite je kako hoćete, štetočina svakao, se zhvaljujući negativnoj selekciji nametnula javnosti. Ali ne i slučajno.
Dešava se nešto vrlo štetno, a to je licitiranje, ko je kontrolisao(koristio) ovu štetočinsku grupu? Padaju teške političke optužbe jednog bloka protiv drugog bloka, a nadležni državni organi još se ne izjašnjavaju oko toga. To nesme dugo da traje, ali videćemo.
Setimo se dešavanja u Francuskoj, njihovi protesti su bili neiporedivo opasniji od ove štetočinske grupe u Beogradu. Tu se takođe jasno vidi šta je suština duplih standarda i koji im je cilj.
Preživećemo i ovo.


Jeca - 22-2-2008 u 23:59

Hvala na razumevanju radep001. Naucila sam na replike nacionala pa mi je zadovoljstvo citati tvoj(vas?) post. Na samom pocetku zamolila bih da ne persiras/te. Ja sam prilicno mlada zena.
Sto se tice Srba u Americi, moram da dodam da je vecina ogorcena(kazem vecina jer ima i druge strane, ali te licno ne poznajem)...ne znam koliko cinjenica da protestuju mnogi i reaguju ovde u CHGO moze da utice na izmene ali svakako nas svet cuje, jer ne cutimo ni mi odavde. Dostavljam kopiju plakate, koja je postavljena na svim Srpskim mestima i mestima Srpskih prijatelja...Grka, Makedonaca, Poljaka, Ukrainaca, Rusa itd.(gde je to dozvoljeno). Svakoj nasoj prodavnici, kaficu, biblioteci, frizerskom salonu itd su postavljene ove plakate, stim sto se i Email-om, odakle i imam kopiju plakate, koju ovde postavljam, prenose dalje.

http://i68.photobucket.com/albums/i22/jecajeca/PROTEST_ZA_KOSMET_copy.jpg

Iskreno se nadam da ce se odazvati veliki broj Srba, pre svega se nadam da ce protest biti miran, da nece doci do incidenata. Predpostavljam da znate da je Chicago, posle Beograda, najveci Srpski grad, stoga se iskreno nadam da cemo se odazvati u velikom broju.
Sto se tice dela teksta gde se s politicke perspektive pominju neka gledanja, nisam u mogucnosti da dam misljenje jer zaista nisam sto se politike tice ''skolovana'' :)


radep001 - 23-2-2008 u 00:19

Jeci

Drago mi je što ste mlađa žena, ali Vam neću uslišiti molbu da ne persiram i to iz više razloga. Što ste mlada dama, zbog Vašeg truda da pomognete u zajedničkoj stvari. Jednosnavno zaslužujete.
Ja sam ovde u M.pek-u.


Mama_tvoja - 23-2-2008 u 01:04

Jeco, još jednom si potvrdila da si jedna pametna,plemenita i draga osoba,VELIKOG srca, dostojna poštovanja i posebnih pozdrava koje sam ti nedavno uputila.


Jeca - 23-2-2008 u 06:20

radep001, zaista je lepo to napisano, ali ja insistiram! Molim, bez persiranja, nepotrebno je. Ne osecam se da sam neko, ko iz posebne casti zasluzuje tako nesto. U svakom slucaju sam vise nego zahvalna na tako lepom misljenju.

Mama_tvoja, takodje od srca hvala na tako divnim recima...ne sumnjam u to da si i ti jedna veoma mila i draga osoba.

Sve ono sto sam imala reci u gore navedenom tekstu, su moja zapazanja i moj stav prema ovoj veoma diskutabilnoj temi. Ja nisam jedina u dijaspori koja oseca isto. Svuda je ja mislim tako, od Evrope, Amerike, Australije i gde god jos da nas u svetu ima...Ja sam odavno u Americi. Moj otac je zasluzan za nas odlazak '92. Hvala mu na tome.
Meni je nekad tako tesko kad se setim reci koje su mi upucene na tada Surcinskom aerodromu 2000 godine, neposredno posle bombardovanja, kada sam otisla da posetim familiju u Beograd, Pozarevc, Majdanpek itd. Znate onda, kada su delovi Beograda jos bili razruseni. Nikada se manjom osecala nisam na reci koje su mi bile upucene tada od strane uniformisanog mladica, kome je neko dovoljno verovao i dao automat - a on besan, rezi na mene kad je video odakle dolazim. Cinjenica da dolazim iz Amerike je bila dovoljna da me odvedu u posebnu prostoriju i postave mnogo glupih pitanja i jos vise glupiljih komentara. Te reci omalovazavanja su me pogodile secam se jako...Dosta mojih stvari iz kofera su im se dopale, sto za njih licno(od poklona), tako i za zene, devojke, mozda sestre, ko zna....
Sta pokusavam da kazem je, da mi Srbi u Americi i bas nismo cenjeni...Odluke koje donosi predsednik ove zemlje su politika koju ja nikad necu razumeti. Politika koju ja licno ne podrzavam, jer nisam ni glasala za njega. Politika o kojoj mogu da polemisem danima ali cu izabrati da to nikad ne ucinim jer ce me uhapsiti. Sloboda glasa? Lazu! Sloboda misli, svakako...dokle god se javno ne izjasnjavas! Ruku na srce, mnogo je vise lepsih stvari u ovoj zemlji, stoga smo i ovde! Meni je samo od svega najdraze, ne one reci upucene gore, onako prijatne i lepe...koliko mi je drago, sto me ne tretirate na drugaciji nacin upravo zbog toga sto sam, odakle jesam...Mislim da se razumemo....

Ja nisam neki veliki patriota, ali svakako je to i moja Srbija, gde god da ja boravim.


radep001 - 23-2-2008 u 09:56

Šta da Vam kažem?
Persiraću Vam i dalje, jer smatram da imam pravo na to. To što sam napisao u vezi persiranja nije šala.
Veoma mi je žao što ste doživeli takve neprijatnosti po dolasku u Beograd, I mi, slični Vama imamo salične probleme ovde u Srbiji. Nemojte da Vas to pokoleba. Znate, ovde su narod jako podelili onako kao sam već opisao. Nemojte sebi postavljati dilemu dali ste, ili niste patriota, to mi, posetioci ovog foruma cenimo. Radujem se što se nije ubacio niko koji bi Vas uvredio i pokolebao. Nemojte se osvrtati na takve komentare. Radujte se što nije mali broj onih koji misle slično Vama, neki nemaju priliku da to na ovaj način iskažu i oni koji ne mogu podneti neprijatnosti, jer ovi drugi su često neučtivi i bahati. Čast izuzecima.
Što se tiče bavljenja politikom, moje mišljenje je da se njome bavite na vrlo dobar način. Nastavite samo.
Nije mi jasno od koga strepite da će Vas uhapsiti. Da ima stvarne slobode, kao što se hvale, verovtno se ne bi sreli na ovom forumu. Kao što vidite i u lošem se doživljavaju radosne i dobre stavari. Za slobodu i pevdu se moramo neprestano boriti.
U Americi nisu svi loši ljudi. Nprotiv, više je dobrih, čak i političara, tamo kao i ovde, nažalost, dobri ljudi se često povlače pred zlima, kako bi izbegli zlo. Smatram da se tu greši, jer povlačenjem dobrog pred zlim nije dobra perspektiva. Zato nastavite da se borite za dobro, kao što već činite. Želim Vam svako dobro i uspešan protest 24. februara u Čikagu.


nacional - 23-2-2008 u 11:31

Ja samo mogu da dodam da je Tadić pobedio na predsedničkim izborima zahvaljujući tim Srbima koji su u Americi i drugim neprijateljskim državama. Takođe i uz pomoć manjina, što znači da je pobedio uz pomoć stranaca a Srbija nije tako želela. Sad izgubismo Kosovo a krivica se svaljuje na sve druge samo na na DS i Tadića. Ja bih samo zamolio da više niko nikad ko je van Srbije ne bira Srbima ni predsednika , ni vladu . To je najmanje što se može učiniti za Srbe u Srbiji koji drugačije misle od onih koji su hteli BOLJU DRŽAVU OD SRBIJE.
Ko hoće bolje , široko mu polje.

Birajte sebi vlast i predsednike a Srbe u Srbiji pustite da biraju sebi.


radep001 - 23-2-2008 u 12:38

nacional

Ne slažem se sa Vama kada kažete da su za izbor Tadića krivi Srbi u Americi i drugim neprijateljskim zemljama.Uveren sam da su na sličan način uspeli da njih podele, kao i ovde nas u Srbiji. Nažalost. To nam dokaziju i neki komentari na ovom forumu, kojih na žalost,nije malo. Žalim što se mnogi pecaju na praznu globalističku udicu. Zamislite tu nakaradnu uducu koja kaže: vi nama Kosovo,mi vama bolji život. Na nama je da se kačimo na tu udicu, ilji ne. Ko je kriv što se neznatrna većina upecala na udicu"bolju život". To su oni sebični i alavi.Zato ne može biti neko drugi kriv. Nije dobro da na ovaj način obeshrabrujemo itomišljenike.Koja je korist od toga?


Mama_tvoja - 23-2-2008 u 12:48

Da,da... u Majdanpeku je za Tadića glasala većina, a za to su sigurno krivi Srbi iz Amerike...


radep001 - 23-2-2008 u 12:55

Mama_tvoja
Da. Tako je. Ja sam se u to uverio na biračkom mestu gde sam bio član.


zuleee - 23-2-2008 u 18:19

ma super je kad je stalno neka frka u nasoj maloj zemlji...kako bi inace politicari dobijali tolike plate za tako prazne price?
napominjem i podvlacim da nisam ni u jednoj stranci!vecini politicara ovde odgovara da budemo izolovani.tako se mnogo lakse krade i nikome se ne polazu racuni...mi ovu sliku slikamo sami,time sto uporno glasamo za pogresne ljude...
i ovde nikada nece biti bolje,sve dok prosecan gradjanin bude pravio od doktora i politicara idole.
kada oni postanu obicni ljudi ,koji rade svoj posao,tada cemo moci necemu da se nadamo.


radep001 - 23-2-2008 u 19:42

Žuleee,

Moram da krenem sa krja Vašeg komentara.
Ovo, da doktori i političari budu obični ljudi, nemoj se ljutiti, ali mi smrducka na prohujali soc-realizam. Čak ni tamo nismo bili isti. Nedaj bože ni sada. Zamisli da smo isti Vi i ja, o čemu bismo razgovarali,družili...Da smo svi žene ili muškarci i bez ostalih poznatih i nepoznatih jedinki na ovoj planeti, nestali bi.

Prvo moje glupo pitnje.
A gde to u ovom belom svetu nema frke?

Moje drugo glupo pitanje.
Za kakve to bolje priče političari u drugim državama primaju platu i koliku?

Mora i trćee glupo........
Kako to da niste ni u jednoj političkoj stranci, a raspravljate o polirici sa toliko poleta, uverenja i žara?

I evo četvrtog naj glupo,
Smatraš li da je u redu i makar malo tačno, da ne kažem bezobrazno, da smo svi, osim tebe rođeni mazohisti?

Dečko,razmisli malo kada pišeš ovakve stvari, jer mi to čitamo!!


Jeca - 23-2-2008 u 19:43

Dati odgovor nacionalu, smatram da je nepotrebno. Shvatila sam vremenom da osoba iza nicka 'nacional', dosta stvari kojih je imala reci, ne kaze jer misli, vec zna gde treba da ''dira''. Ne bih da vredjam, ali samouvereno tvrdim, da se nacional sam sa sobom ne slaze i da je sa pogresnom namerom ovde.
Elem, ne strepim da ce me hapsiti, vise je to bila metafora. Mada, znajte jednu stvar...sloboda govora je nesto najbolje sto su moglu coveku u ovoj zemlji da pruze...ali, ima restrikcija, i tek kako ima restrikcija. Zamislite da ja sada javno iznesem negde svoje misljenje o predsedniku, da napisem kako i sta ja mislim o 9/11 i predsedniku, sta mislim o politici njegovoj koja se odrazila na Irak....necu ni da vam pricam sta mislim o raketi koja je poslata pre par dana da unisti ''spy satelite''. Oooooops, odoh u off topic, izvinjavam se.

Sutra cu slikati malo, eto tek da vam docaram kako je bilo. Iskreno se nadam da incidenata nece biti i ako sam cula (nezvanicno od nekih prijatelja) da se grupa Albanaca sprema sa zastavama da napravi pometnju. Vidite, to je ono cega nema u Srbiji, jer svi ste ''nasi'' !


zuleee - 23-2-2008 u 21:33

za redep001

ja ne znam o cemu ti pricas,posto moj post ocigledno nisi citao...
ja nisam nigde rekao da doktori,politicari i obicni ljudi trebaju da budu isti,samo sam rekao da ne treba praviti idole od njih!
da li mi ti verujes da nisam ni u jednoj politickoj stranci me uopste ne dotice.to je tvoje misljene,i imas pravo na njega...
mislio sam da i ljudi koji nisu u strankama smeju da pricaju o politici,a ako ne kazi mi gde da se uclanim pa da steknem to pravo?
i poslednje,ne vidim da sam ikoga bicevao svojim postom...pa shodno tome ne znam zasto pricas o mazohizmu?


nacional - 23-2-2008 u 22:13

http://i34.servimg.com/u/f34/11/79/68/37/pobedn10.jpg

Evo rezultata koji potkrepljuju moje tvrdnje da su predsednika Srbije izabrale manjine i inostranstvo. Ako pogledate okrug pod brojem 1, 3 i 18 gde je najveći broj manjina a gde je razlika u broju glasova kandidata premašila cifru koja je Tadiću bila dovoljna da pobedi. Zatim su tu glasovi iz inostranstva ali uočava se da je mala razlika , međutim treba ovde obratiti pažnju na sledeću stvar a to je:

"U Čikagu, gradu za koji se tvrdi da je najveća srpska varoš u rasejanju, od 400 prijavljenih glasača glasalo je samo 27. Time je srušen mit da je Čikago srpski grad, jer se pokazalo da u njemu nema 200.000 Srba,...
U Austriji, u kojoj živi preko 150.000 Srba je u birački spisak upisano samo 1.456 glasača. U Moskvi se od 10.100 Srba izjasnilo 89 od 955 upisanih birača. Prilično mala izlaznost zabeležena je i u ambasadi u Francuskoj, koja okuplja 86.000 Srba, gde je od 1.170 upisanih birača glasalo stotinak."

Ovo su podatci sa referenduma o ustavu gde se vidi da je broj Srba sa pravom glasa a za koje se pretpostavlja da su glasači SRSa, smanjen. U spisak glasača sa pravom glasa je u drugom krugu predsedničkih izbora upisano samo oko37.000. građana Srbije sa pravom glasa koji glasaju u inostranstvu. Nije teško pretpostaviti šta se desilo sa onih nekoliko stotina hiljada glasača SRS koji po svetu imaju čak i svoja udruženja kao što su to poznate četničke organizacije koje broje veliki broj ljudi a pritalice su SRSa.
Jel teško izvući zaključak?


Jeca - 24-2-2008 u 02:59

Ajnstajn,

kad resis da napravis pometnju, procitaj ceo tekst. Naime, gospodin Marko Lopusina, clana Kongresa Srpskog Ujedinjenja iz Vasingtona, SAD, napisao je taj tekst. To je uvodni deo teksta, koji si ti postavio...ali nastavak tog teksta je jako vazan...ko je i zasto, napravio pometnju da mi Srbi iz Chicaga (gde nas inace ima najvise), koji imamo pravo glasa i ako smo drzavljani Amerike, ali takodje registrovani glasaci u Srbiji, da *ili nismo dobili poziv za glasanje, *ili su nam dodeljenja mesta glasacka u NY...kako ja da odem i glasam???? Sta da radim, da zovem predsednika Kongresa Srpskog Ujedinjenja u Vasingtonu-gospodina Djordjevica i trazim da ispravi ono sto se u Srbiji pogresilo(greska???)?. Brate, daj malo prostudiraj informacije koje postavljas jer si smesan jako. Ja da sam dobila svoj poziv ja bih bila u konzulatu Cikaskom i glasala bih. Ali neko je sa namerom resio da one, koji bas i ne podrzavaju Tadica a to su AJNSTAJNU upravo Srbi iz dijaspore( tvrdim bar za ovaj deo ovde, toliko eto znam) da nikad ne dobiju svoje glasacke listice. Ja zivim u Des Plaines, to je predgradje Chikaga, tu nas ima mnogo Srba. Zatim predgradja kao sto su Skokie, Park Ridge, Niles,Morton Grove itd. To su sve ''Srpski gradovi'', dobar deo registrovanih glasaca, ili nije dobio glasacki listic ili ga je dobio ali mu je izabrano mesto glasanja bilo u NY! Znas li bre ti gde je NY odavde? Informisi se malo zemljace, informisi se o ovoj prici! Nemoj da mi sudis ako NE ZNAS KO SAM JA!

''- Neko u RIK je iz neznanja ili namerno sa spiska izbacio ljude iz okoline Čikaga i prebacio ih u Vašington i Njujork, hiljadama milja daleko od našeg glasačkog mesta. Ja sam slao urgentne telegrame sa molbom da nam samo vrate naš spisak, kao zvanična lista, ali RIK nije hteo da ispravi svoju greshku - žali nam se konzul Desko Nikitović........Ovu priču nam je potvrdio i Ivan Vujačić, ambasador Srbije u SAD, koji nam je rekao da je neko u RIK-u, ko ne zna da naselje Skoki pripada Čikagu, glasače iz ovog predgrađa prebacio u Vašington ili Njujork.''

Desko Nikitovic je inace advokat, konzul iz Chicaga.

...I ne samo Skoki, vec gradice u kome ima nas mnogo Srba...poceskaj malo glavicu svoju i razmisli....zasto????? Sta vise pominjes toga Tadica? Samo zato sto sam izabrala da se ne izjasnjavam, ne znaci da ga podrzavam. Niti je iko od forumasa los covek jer je izabrao da glasa za njega i sl. Politicke nauke ostavljam ljudima koji su kvalifikovani da se njome bave. Ja samo imam misljenje koje sam izabrala da ne delim, ali u svakom slucaju se ne slazem sa tvojim i tacka! Uz to sam i jako kulturna te umem za razliku od tebe da prihvatam tudja misljenja, shvatam kao razliku u misljenjima. Umem cak i da polemisem a da pritom verbalno ne vredjam.Sa tobom u drugu ruku to ide malo teze.Molila bih te da mi se vise ne obracas jer gubis svoje vreme na meni. Ja nemam zelju da se sa tobom raspravljam , niti da se dokazujem. Sta god da sledece napises, znaj da ti necu odgovoriti, koliko god da gresis u svom misljenju prema meni ili pokusas da isprovociras moje javljanje sledece tebi, jer nisi vredan toga. U svakom slucaju te pozdravljam i zelim ti lepo caskanje i diskutovanje sa ostalima.


radep001 - 24-2-2008 u 08:59

Žuleeetu,

Zaista nisam želeo da Vas ljutim. Naravno, nije mi palo na pamet da branim da bilo ko piše piše ono što hoće i misls, niti mi to prvo pripada.
Ako imaš osećaj da sam hteo da te naljuti,uvredim ili....., imaš moje izvinjenje.

Nacionalu,

Moje je mišljenje da Vam argument da su glasači iz dijaspore bitno odlučivali o ishodu rezultata na predsedničkim izborima, ne stoji.
Meni je poznato koliko namernih grešaka ili ne nemernih,je u biračkom spisku na biračkom odboru ovde u M.Peku. Mislim da znaš, da još uvek nemamo jedinsveni birački spisak i da je zbog toga mogućnost manipulacije objektivno moguća. Zamislite šta je tek učinjieno sa spiskovima u inostransvu. O tome je bilo izveštaja i ocena u našim medijina. Ocena je bila da je stanje sa spiskovima u inostranstvu-KATASTROFA-. Dalje raspravljati o ovome nema nikakvog smisla.
Ajde i ja da da dam svoje mišljenje o proteklim predsedničkim izborima. Moje je mišljenje da je u ovakvim političkim okolnosima, mislim i na strani faktor, dobro što Toma nije pobedio oficijelno, jer je na taj način SRS dobio dobar deo novih glasača koji će u buduće glasati za SRS. To je dobar kapital sa ovih izbora. Koja bi korist bila od kohabitacije sa ovakvom vladom kakvu imamo? Veliku, ako ne i najveću odgovornost, a ja verujem da bi sključivu odgovornost za sve loše političke rezultate svalili na Tomu.

Jeci,

Mialim da nije dobro što se ljutite. To Vama šteti.
Takođe mislim da nije dobro da sa Nacionalom prekidate polemiku. Umesto toga pokušajte da ga ubedite da ste u pravu.
______________________________________________________

Svi mi koji u ovome učestvujemo, mislim da bi trebalo da znamo da ovo što pišemo mnogi čitaju i sa pravom na to reaguju ovako ili onako, što je normalno. Zato je na nama odgovornost, pre svega, moralna, da ne uvredino, ljutimo, ponižavamo, ili....., sagovornike.


nacional - 24-2-2008 u 10:17

''- Neko u RIK je iz neznanja ili namerno sa spiska izbacio ljude iz ......"
Znajući da bi glasovi tih bili protiv Tadića onda nije teško shvatiti da se na listama nisu našli oni koji donose glasove Nikoliću već je namerno izostavljeno ono biračko telo koje je na strani SRSa . To je već viđeno i dešava se čak i kod nas u Srbiji. Ovako izborni rezultati pokazuju da je dijaspora za Tadića a što nije istina. Naši građani u Italiji, Austriji i Nemačkoj uglavnom glasaju za SRS.

Iz istog teksta -" U birački spisak od oko 2,5 miliona Srba u svetu upisano je samo 18.093 birača, mada procene govore da je broj državljana Srbije koji žive u inostranstvu znatno veći. Prema podacima Ministarstva za dijasporu pravo glasa ima čak 500.000 iseljenih građana Srbije."

I pazi sad na kraju, ljudi iz političkog sveta Srbije procenili rezultate i ocenili ono što sam ja rekao i sad se javljaju neki da to ocene kao neistinu. Imamo izgleda neotkrivenih talenata za politiku?


nacional - 24-2-2008 u 11:05

http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/U-inostranstvu-vishe-biracha-manja-izlaznost.lt.html


radep001 - 24-2-2008 u 11:38

Jeli u Majdanpeku, žive Amerikanci,Austrijanci ili,...., i glasali većlnom od 683 glasa ZA Tadića. Naravno, tako su glasali glasači u Opštini Majdanpek.
Niko da kaže ni reči o propagandi u predizbornoj kampanji.
Nemojte da nam za sve budu krivi drugi. Ako je uopšte problem "pobeda"Tadića,ja se zbog toga ne uzbuđujem i to ni najmanje.


sailor - 24-2-2008 u 11:48

Kolumna iz Vecernjih novosti, nedelja, 24.02.2008.

''Gde smo ono stali?

E, moj majore Gavriloviću

Voja Žanetić


BRAĆO, brate i znači, sestre! Znači, šta reći: došao je i taj momenat kada kuliramo ovde, pred, znači, mrskim okupatorskim izlogom prepunim vrh, brate, ekstra, stvari! I dok tamo, nešto dalje od nas koji smo se okupili ovde u čestitoga Knjaza Mihaila ulici, govornici smaraju kako stranci uzimaju Kosovo kršeći Rezoluciju 1244, mi ćemo sada da skršimo ovaj izlog u 1244 komada i strancima uzmemo sve što imaju u radnji. Da im mi pokažemo na delu da je oteto prokleto, da im mi damo primer kako je to kako se uzima tuđe!
Znači, hrabro i nepokolebljivo, sa pesmom - bilo kojom Cecinom ili Jecinom - na usnama, jurišaćemo na staklo koje je pred nama i neće nas zavarati time što na staklu piše "Popis robe - Kosovo je Srbija", pošto je ekstraroba ovih dana bila unutra, a i Kosovo je ovih dana jednostrano proglasilo nezavisnost. Neće nas zavarati ni time što se na staklo potpisao neki Srbin SALE, mi znamo da je roba sa Zapada, i mi znamo da će kolekcija iz tri dela na nama da bude cela! I na kraju krajeva, na staklu piše AKCIJA, pa kad lepo piše, šta da čekamo, u boj, u akciju!


Znači, mi nemamo šta da izgubimo, jer smo slali SMS-ove za sve i svašta, pa ništa nismo dobili. Nismo prošli audiciju za "Velikog Brata", slabo pevamo da bi bili "Zvezde Granda", "Beoviziju" će voditi neko drugi, niko nas ne zove na žurke gde su poznati, nemamo bazen i kajak u njemu, nemamo teloranitelje ni šefove kabineta. Nemamo ni novi projekat ni novi materijal, nismo ni eksperti ni analitičari, ni portparoli ni pi-arovi, ni glumci ni režiseri, ni manekeni ni kreatori, ni poslanici ni poslenici. Vrhovna komanda nas nije izbrisala sa spiska jer ne postoji nijedan spisak na kome bi mogli da budemo. Mi ne brinemo za naše živote, jer život imaju neki drugi ljudi. Zato u juriš, i mi autsajderi da budemo u "Insajderu"!

Znači, silikonskim ili uskoro silikonskim grudima, kao
i bicepsima i tricepsima u teretanama kaljenim - jurišaćemo na izloge silinom kojom šamponi koje koristimo otklanjaju perut i povećavaju volumen, navaljivaćemo kao deterdžent na tvrdokorne mrlje, kao krema na bore i celulit, kao preparat na suvišne kilograme i ćelavost! I nema šanse da nam se preci prevrću u grobu dok mi prevrćemo majice i dukseve: oprostiće Jugovića majka kada divi patike od Najka, oprostiće Starina Novače kada đani Đanija Versače! A neće zameriti ni 1.300 kaplara kada se napuni kesa za soma i trista evra. Jer kud su drevni oci i majke praštali za onolike privatizacije i tendere, javne nabavke i upravne odbore, dnevnice i skupštinske restorane, Kiprove, Švajcarske i Maršalska ostrva, otkupljene stanove i automobile, jeftino iznajmljene poslovne prostore - tud nek praštaju i što ćemo u zubima držati ono što u ruke ne može da stane, te time na najbolji način pokazati zube belosvetskim silnicima i međunarodnoj javnosti.
Znači, braćo i sestre, kraljevi i kraljice! Pa, šta reći na kraju? Uzmimo u ruke i ovaj kamen zemlje Srbije, zavrljačimo ga u izlog pred kojim stojimo kano klisurine i daj Bože pravde da ne padnemo u ruke pravdi. Razbijmo staklo našim do jaja silnim jurišem, žrtvujmo čast otadžbine i Beograda, obraz naše prestonice nema šta da bude svetao! Pod rukom nam svašta se rodilo, rujne maj'ce i patika bela! I ko uzme kinesko il' rusko, ne imao firmiranog originala! I vratimo se do naših vekovnih ognjišta dok ne dođe murija!


U ime složne koalicije i još složnije opozicije; u ime nedovršenog memoranduma i nezavršene tranzicije; u ime crvenih, plavih, žutih, šarenih i bezbojnih; u ime urbanih i ruralnih, u ime prognanih i neodgnanih; za televizijske i političke kadrove; za poštene lopove i pokvarene pubove! Da svi budemo manje grozni a više glamurozni! U boj za stajling svoj!
Juriš!''


Sneza - 24-2-2008 u 12:28

Na e-mail mi je stiglo ovo pismo:

Svim ljudima kojima je Pravda I Kosovo u srcu.

Imam jedan mali zadatak za vas. Nije nista komplikovano i tesko i trazi
samo malo vremena.
Naime rec je da je u Americkom senatu pokrenut postupak za donosenje
rezolucije o otcepljenju Kosova (sto je manje vise svima vec poznato).
Onda je jedan od senatora pokrenuo na netu peticiju da bi prikupio dovoljno
glasova i stavio na izglasavanje protivnu rezoluciju. Sve je zvanicne
prirode i nije zezalica. Dajte da ne sedimo skrstenih ruku i pokusamo bar
nesto da uradimo.
Ne kazem da cemo nesto da promenimo i mozda je sve reseno, ali ajde da
bar probamo. Sajt je www.thepetitionsite.com/takeaction/905791187 .
Do sada se prijavilo oko 90 000 ljudi, a potrebno je 100 000, da bi bila
validna. Najveci problem je sto mnogo ljudi ni ne zna za ovo. Ako mozete
prosirite ljudima koje znate.

Hvala svima. Puno Pozdrava
Za nase Kosovo I Metohiju.
---------------------------------------------

Na gore pomenutu adresu mozete potpisati peticiju. Ja sam upravo sad to uradila. Ajde da pokusamo, mozda i bude nesto od ovoga.


Mama_tvoja - 24-2-2008 u 12:52

Urađeno još pre neki dan,kad je urednik postavio obaveštenje.

Svakako je dobro što si i ti to napisala,za one koji nisu videli.


nacional - 24-2-2008 u 14:11

Citat:
Originalno postavio/la radep001
Jeli u Majdanpeku, žive Amerikanci,Austrijanci ili,...., i glasali većlnom od 683 glasa ZA Tadića. Naravno, tako su glasali glasači u Opštini Majdanpek.
Niko da kaže ni reči o propagandi u predizbornoj kampanji.
Nemojte da nam za sve budu krivi drugi. Ako je uopšte problem "pobeda"Tadića,ja se zbog toga ne uzbuđujem i to ni najmanje.


"Baci" oko na sliku gde se vidi gde je ko pobedio kad se tiče regiona i okruga.


Sneza - 24-2-2008 u 16:03

Ja sam propustila da vidim taj urednikov post. U svakom slucaju nije na odmet da se ponovi.

pozz


radep001 - 24-2-2008 u 22:57

Da, bacio sam oko i ne sporim, ali ostaje pitanje i dalje zbog čega je ovako glasano na ovim predsedničkim izbora.

Uz napor za toleranciju mišljenja i svačijeg stava, osim onima koji nam i dalje trube da smo kosovo izgubili i da se sa time moramo pomiriti, i to ne treba tolerisati.Koji bezobrazluk!
I ponovo, U ćeranju mi se čini da preterujemo i ponovo krećemo ka samoućerivanju, a to je opasno. Čuvajmo se toga.


nacional - 24-2-2008 u 23:44

@radep001
Kaže narod: "politika je kurva" a šta je onda narod koji se time bavi? Zato je tako glasano tamo.


libi - 25-2-2008 u 00:00

Politika ( grcki :polis-grad,drzava, politikos- gradjanski, drzavnicki) je :
1 nauka i vestina upravljanja drzavom; nauka o ciljevima drzave i nauka o sredstvima i putevima koji vode ostvarenju tih ciljeva; figurativno metod rada neke drzave, stranke, ustanove, pojedinca.
2 ( latinski : politica ) drzavni poslovi, stvari koje se ticu drzave.

Dakle, ne bavi se narod politikom, vec drzava.


radep001 - 25-2-2008 u 00:45

I ovamo,ovde.


nacional - 25-2-2008 u 11:14

Citat:
Originalno postavio/la libi
Politika ( grcki :polis-grad,drzava, politikos- gradjanski, drzavnicki) je :
1 nauka i vestina upravljanja drzavom; nauka o ciljevima drzave i nauka o sredstvima i putevima koji vode ostvarenju tih ciljeva; figurativno metod rada neke drzave, stranke, ustanove, pojedinca.
2 ( latinski : politica ) drzavni poslovi, stvari koje se ticu drzave.

Dakle, ne bavi se narod politikom, vec drzava.


Džaba truda oko pisanja definicije; najgledanije emisije na televiziji su političke emisije, najaktuelnije teme u svakodnevnom razgovoru su političke teme , na forumima najposećenije su opet političke teme. Čak je utvđeno da se je narodu više do politike nego do sexa je je u većini slučajeva na forumima gde postoje obe ove teme posećenija tema o politici.
I onda reći da se narod ne bavi politikom, a čime, molim te , se bavi narod?
A šta je sa frazom "Država to je narod"?


libi - 25-2-2008 u 17:38

Fraza je izraz koji lepo zvuci,sadrzajno, to je prazna rec.


nacional - 25-2-2008 u 18:18

Nisam ni mislio da ćeš više reći. I ovo je bilo previše valjda?


radep001 - 27-2-2008 u 17:23

Preskočimo definicije,u putanju je slika o nama.
Šta treba da učinimo kako bi salika o nama bila makar nama prihvatljiva?


libi - 27-2-2008 u 22:14

Mozda bi trebalo da preformulisemo pitanje, recimo, sta ne trebamo da cinimo vise da bi slika o nama bila malo prihvatljivija?


Mama_tvoja - 27-2-2008 u 23:29

To je zaista pravo pitanje, Libi.


radep001 - 29-2-2008 u 23:27

Slažem se sa Vašom redefinicijom moje teme,ali kada sam je postavio, imao sam jak utisak da, nažalost,među nama ima onih koji namerno ili ne,itekako kvare sliku o nama,kao da im je to namera. Vrlo bih se radovao da se varam.


sailor - 1-3-2008 u 02:20

Ne znam da li je neko namerno organizovao nerede u Beogradu. Jedni optužuju druge, drugi treće, treći, pak, one prve... Šampioni smo u smišljanju teorija zavere, svejedno ko ih kreira, ali jedno je sigurno: da su nam, na žalost, kao narodu moralne vrednosti sve manje bitne. Da nije tako, ko god da je organizovao nerede (ako ih je organizovao), ne bi to mogao uspešno da uradi. Priznaćete, u Srbiji okupiti i pet ljudi a da ništa ne ''procuri'' u javnost praktično je nemoguće, a kamoli nekoliko stotina.
Godinama već, i pre i posle 5. oktobra, ''ikone'' generacija su ljudi iskrivljenih moralnih vrednosti. Pre 2000. to su bili razni ''Arkani'', generali ''Badže'', poznati ''Marko'' i svi njegovi manje poznati lokalni ''Markići'', svi oni ''dobrovoljci'' koji su se sa ratišta vraćali puni k'o one dve plavuše sa Terazija i koji su se ne samo okoristili na tudjoj nesreći, nego i uništili sliku o svima onima koji su na ratišta otišli iz sasvim drugih, kako su verovali, pravednijih ciljeva, mnogi poginuli, mnogi osakaćeni i telesno i duhovno, mnogi danas tužni i zaboravljeni baš zato što kada nekome kažu da su bili tamo odmah bivaju svrstavani medju one koji su ''u zubima'' nosili video rekordere i televizore. Posle dve hiljadite, to su razni kolesari, januševići, tenderi i privatizacije, glasanja iz Turske i šta već sve ne...
Ima, naravno i onih koji su uspešno (ili manje uspešno na kraju) prespojili ove dve epohe, svih onih Legija, Mutavih, Šiptara, Miškovića i ostalih...
Spisak ''poznatih'' tako je dug da nema šanse da ne zaboravim nekoga...
Ljudi koji se nisu okoristili imaju epitet ne poštenih, nego ''budala'', a oni koji jesu su danas ''uspešni likovi'' i biznismeni...
Zakoni su se sveli na stvar ''političkog dogovora'', pa je sve moguće da bi se bilo premijer, ministar ili (još bolje) član UO nečega što radi...
U toj atmosferi treba reći detetu da će doći ''dobri lovac'' i spasiti baku iz vučijeg stomaka...? Prosto smešno, jer čak i kada bi se to dogodilo (pustim slučajem), vuk bi osvanuo u ''Politikinoj'' čitulji po celoj strani u svoj svojoj ''veličini'', pa bi dete opet bilo u prilici da vidi o kakvom se značajnom ''liku'' radi... Ako slučajno ''Politika'' (ili bilo ko drugi) čitulju ne objavi, čekaće je već nešto - ili Vučićev (SRS) nekadašnji Zakon o informisanju, ili današnja RRA... Svejedno...
I sada se pitamo ''Kome odgovara ružna slika o Srbiji?'' ili ''Šta ne trebamo da činimo više...?'' itd., itd....
Ma, možemo da se pitamo, ali kada damo odgovore onda smo lenji da to popravimo... Pardon, da POČNEMO DA POPRAVLJAMO, budući da su za popravak ovoga verovatno potrebne decenije...
Do onog trenutka kada neko, bilo ko, da li je to prva, druga ili treća strana sa početka ovog posta kaže ''večeras lomimo radnje i ambasade'', a klinci odgovore ''lomi ti, to nije lepo (pošteno, moralno, zakonito)''...
Do tada, plavuše (i svi ostali) će kidati zube Armanijem i ostalom firmiranom robom, ubedjene (s pravom, na žalost) da je to manje zlo nego glasati iz Turske ili ubiti Ćuruviju i Stambolića, te ne vide razlog zbog koga bi trebalo da budu kažnjene, kad već oni ''veći'' nisu...
NARAVOUČENIJE: Baš me briga ko je organizator (ako ga je bilo), pitam se kada se klinci neće ''primiti'' na tu organizaciju...???!!!!


radep001 - 1-3-2008 u 07:45

Imamo saglasnost oko toga da uvek,nažalost,ima onih kojima Moral,kao duhovna kategorija nije poznata ili neprihvatljia kao materijalno štetna. Takvima,moramo ukazivati na moralnost,ne bi li koliko toliko popravili i podigli svest o Moralu.Kako obezbediti vladavinu prava? Obeshrabrimo one koji neće da poštuju zakone,ako društvo bude sve više zahvatao trend samoljublja,sebičnosti,zavisti,posezanja za tuđim itd,nećemo imati prihvatljivu sli ku ni pred sobom,pa tako i pred drugima. To je pogotovu, kod mladih jednostavno moda.
Moje je mišljenje,da,nažalost,razni tipovi zavera postoje.
Sami ste nabrojali toliko njih,a ima ih još.Njih se ne vredi odricati,ograđivati,to jednostavno neće uspeti,jer je u njima usađen inat,umesto morala.Mislim da na njih možemo iticati na bolje,ličnim primerom.
Zato,učinimo sve što možemo,kako bismo sliku o sebi,svojoj okolini i domovini popravili.


libi - 1-3-2008 u 10:52

Tako je Urednice, tako je Rade.Dakle, ne radi se o jednoj ruznoj slici Srbije, vec je tih slika bilo i previse poslednjih 20 - tak godina.
Uvek mi na tapetu, losi, zli, destruktivni i uporni u nastojanjima da dokazemo da je neko drugi kriv za sve ruzno sto nam se dogadja.
Nazalost, nikada jedinstveni, uvek spremni na izdaju, predaju i ubistva...I dok se pozivamo na demokratiju i sve njene vrednosti trazimo krivce u politickoj nemoci onih koje smo mi birali, ili pak onih koje nismo uspeli da izaberemo, jer tako je lakse.
Zeleli smo da sudimo onima koje smo smatrali krivcima, ali bili smo nesposobni, bilo je lakse da ih damo drugima i na taj nacin dokazemo svoju "velicinu".Premijer nam se srusio kao sveca, i opet smo mislili da nam neko drugi podriva sistem a da smo mi jedan nesrecan narod koga niko ne voli.
I tacno je to. Niko nas ne voli.Opet, reci cemo, i ne mora niko da nas voli.
Ma, ne volimo mi sami sebe. U potpunoj apatiji, pritisnuti nazovi "bogovima" kojima smo plakali na ramenima kada nam je bilo najteze, umesto da svoje probleme resavamo unutar sopstvenih drzavnih, nacionalnih i moralnih granica, mi smo celom svetu dali odresene ruke da sa nama radi sta hoce.
I kada se to dogadja, kada te mocne sile uzmu konac i pocnu da nam prekrojavaju granice, odredjuju sudbinu i pisu istoriju nekada velikim, a nekada sitnim iglama, sve ono sto ne valja u nama izadje na videlo, dakle, sistem vrednosti kojeg vise nemamo. I tako, dok placemo nad sopstvenom sudbinom, ne odricemo se svog egoizma, ne priznajemo krivicu cak i za lose vaspitanje, destruktivno i protivpravno ponasanja mladih ljudi.
Ko god da je moje dete pozvao, u nekom ili necijem interesu, da cini nesto, bilo dobro ili lose, sama sam kriva ako to isto dete ne ume da napravi razliku jednog ili drugog ponasanja.


radep001 - 6-3-2008 u 00:14

Mislite da ste me uverili da su svi krivi,osim,onih anđela koji svratiše da nam pomognu iz neizmerne ljubavi.
Bojim se da se ponašate kao na fudbalskoj utakmici.Da budem jasan,većina koji udu na fudbalske utakmice imaju svoje favorite,te navijaju gotovo po pravilu za jače.
Objektivnosti u politici se ne može postići navijačkim strastima.To je ne prihvatljivo.


radep001 - 6-3-2008 u 00:26

Iznosite toliko ružnih stvari o nama ove. ne tvrdim pri tome da takvih ružnih svari nije bilo i da ih neće biti, ali prećutkivanje ružnih stvari koje su učinili oni van ove države,je nekorektno.
Možete li izneti javno,zbog čega to prećutkujete?


libi - 6-3-2008 u 00:33

Citat:
Originalno postavio/la radep001
Kome odgovara ruzna slika o Srbiji?
Samo Vas pitam.


Ko rece "ruzna slika" Rade? Ja ili ti?


libi - 6-3-2008 u 00:54

Ako nisi samokritican ne mozes kritikovati druge...
Volis da znas ko je za koju politicku opciju, ko je kako opredeljen.
Ja sam antiglobalista i protivnik ulaska Srbije u EU, iz istorijskih, kulturoloskih i politickih razloga. Boli me uvo za zemlje EU. Ali 5 oktobra, mene niko nije nista pitao, jednostavno 6. su svi bili tu.
Krivi smo Rade, krivi jer smo narod koji veruje i dopusta drugima ono sto se ne sme.A ne sme se mahati zastavama drugih drzava u sopstvenoj drzavi...a mi smo to radili.Ne sme se sklapati pakt sa djavolima, a mi smo to radili. Ne sme se pruziti ruka ni jednoj osobi koja je pucala u tebe...bombama iz vazduha... Ne sme se... jer tako se gubi ono sto se nije smelo izgubiti...
Evo ti moj stav.


nacional - 6-3-2008 u 12:06

Ne mogu da verujem u ovo bar ne posle svih dosadašnjih komentara, ali ako je zaista tako, svaka čast na iskrenosti. Podržavam ovakvo mišljenje.


Mama_tvoja - 6-3-2008 u 12:42

LIBI :a040:


radep001 - 6-3-2008 u 15:59

Kad pročitam nekiliko zadnjih komentara,nameće mi se pitanje: Jesam li trebao da postavim temu sa ovakvim pitanjem?
Slika je OK.


sailor - 6-3-2008 u 17:06

Ma, nije, slika je ruzna... (Uzgred, pitanje je ok...)
Meni kao osobi to smeta...
Da se razumemo, drago mi je sto je odrzan taj skup, licno mislim da je (najblaze receno, mada mi se po glavi motaju mnogo ostrije reci) nefer sto je predsednik Srbije izbegao da se tamo pojavi...
I jasno je meni da bi slika Srbije i Srba svejedno bila ruzna cak i da jesmo najbolji na svetu...
Ali, ljudi...
Razmislite samo - gde smo to mi...?
Pricamo samo o ovom poslednjem skupu, ali toga (besomucnih ruznih kradja u vreme ''dok neko tamo drugi'' juri neke svoje ''glupe ideale'') je bilo i 5. oktobra (jedino sto ''objektivna devedeset dvojka'' nije imala kamere na pravom mestu)...
Ajde da prihvatimo i tezu ''bas me briga sta ce reci svet''...
Ali, bre...
Sta kazemo mi...?!!!!!!
Iako je prica o dve plavuse vec deplasirana, ja ih posmatram kao etalon za nekoliko stotina drugih ''plavusa'' koje su se tamo vrzmale punih ruku, usta i dzepova...
Pazite izjavu jedne od njih (koja odrazava razmisljanje i drugih, jer na zalost nisu one bile jedine takve)... Ona se pita - a gde su bila deca onih koji imaju...???!!!
Ej, bre...!
Sta, kao, njih dve eto ''krvare'' za Kosovo, a ''oni koji imaju'' nisu dosli da im se pridruze... (Na stranu ''imanje'' i ''nemanje'', bas ta ima iznad zadnice istetoviran ceo ''goblen'' sto rece neko na nekom od foruma koji kosta najmanje 200 evra)...
Ma ja mislim da ih, u ime svih onih desetina hiljada ljudi koji su bili u Beogradu tog dana, a koji (ubedjen sam) imaju daleko manje od njih dve, i od onih stotina hiljada koji su se tamo okupili pa nisu bacali kamenje po izlozima, treba nazvati onim sto zapravo jesu - lopovima...!
I to ne obicnim...
Jer...
Znate sta, nisu svi oni te veceri krali samo ''armani'', ''najke'' i ''adidas''...
O, nee...
Oni su ukrali daleko vise od toga...
Ukrali su nase zajednicko dostojanstvo, ponos i pravo da kazemo da smo bolji od onih...
Pa nije bitno da li bi drugi u to verovali.. Bitno je da nemaju gde da upere prst kada o tome pricaju...
Ovako imaju.... Na zalost...
I mislim da nije u redu opravdavati sve one koji su prolazili kroz razbijene izloge. Ni zbog svih onih koji su tamo bili iz drugih razloga... Ni zbog svih nas zajedno...


radep001 - 6-3-2008 u 19:48

Naravno, to je to. Ali na forumima,neposredno po održanom protestu u Beogradu,neki pojedinci ocrneše ceo protest, kao rušilački i štetan.Jednostavno nije bilo tako.Onaj koji sam ja video i u njemu učestvovao,bio uzvišen,naročito na molitvi ispred svetosavskog hrama.
_____________________________________________________
Ne može me niko ubediti da zbog ponašanja nekoliko stotina moralno neodgovornih, lopova,džeparoša,onih koji su izgleda za ovakve slučajeve razradili biznis plan.Za takve postoje nadležni.Na njima je da ovakava ponašanja odlučno suzbiju.
to dodajmo još jedan deo naše ružne slike,a to je,kada se naši političari(sam vrh),dogovori da učestvuju u pripremi i realizaciji skupa,azatim gospodin predsednik države,bez najave bojkotuje, odlaskom u posetu Rumuniji.
___________________________________________________
Niko da ukaže na slična događanja na nedavnim protesima u Francuskoj,zemlji kulture i demokratije,Engleskoj,itd.
Naravno,ovo ne može poslužiti nama za opravdanje.
___________________________________________________
Ovako se vrši diskreditacija jednog bitnog demokratkog principa,a to je sloboda javnog izražavanja.
___________________________________________________
Neka grešim, ali, kao da postoje neke sile,ne samo kod nas,koje sve čine da ovaj princip kompromituju,jer očigledno da ovakav demokratski princip smeta onima koji bi da vladaju svetom.
Ovaj demokratski princip je zlata vredan za slabe i obespravljene u burbi protiv silnika i gazitelja prava,osionih,te kao takav treba da se pretvori u svoju suprotnost.To je njihov cilj.
Ne dajmo im da nam ovaj princip uprljaju i ukinu.To bi bio veliki poraz demokratije.


nacional - 6-3-2008 u 20:50

Druže, to ti je Srbija. Slika o Srbiji je onakva kakvi smo mi , meni se Srbija jako sviđa i ja je jako volim ovakvu kakva je. Šta Evropa i ostali misle o tome znaš koliko me zabole , bitno mi je šta Srbi misle o njoj (Evropi). A ono što mislim o njoj je da Srbija kao ovakva ne zaslužuje da bude deo tog sranja ipak smo mi Srbi plemenitijeg roda od njih. Voleo bih kad bi deo osećanja koja ja imam prema toj Evropi osete na svojoj koži ti evropljani, ali nažalost ...


libi - 7-3-2008 u 00:51

Eh, Rade, Rade... pa Srbe su satanizovali raznorazni kroz istoriju, a satanizacija nas ocekuje u buducnosti...
Mozda Gavrilo Princip nije trebao da puca?
A mozda smo ipak nekome i lepi...
Ali mi nemamo nista od toga...Nije problem sto smo mali, problem je sto smo neslozni, delimo se na boje, na glasove "za" i "protiv", na politicare, i apoliticare, na Srbe u Srbiji, i Srbe van nje...delimo se delimo se, prosto se utrkujemo da se podelimo...

To je ruzna slika o Srbiji i ona odgovara svima, osim nama podeljenim Srbima...


keva - 7-3-2008 u 10:08

Meni ovo liči na ono "mrzi me profesor pa mi dao jedinicu" - hajde da se malo zapitamo kakvi smo. Idoli naše dece su silikonske estradne"zvezde","moćni" tipovi, lokalni mafijaši. Godinama raspravljamo o politici, a mislim da bismo bili mnogo srećniji da većina nas nema poima ko je premijer, ko su ministri u Vladi. Sada imamo novu - staru temu Kosovo. Neka mi neko objasni kako ćemo mi to vratiti Kosovo?


sailor - 7-3-2008 u 11:18

Moj skromni odgovor: Prvi korak ka tome je da prvo shvatimo da nemamo šta da vraćamo, jer ništa nismo ni dali... A to što neko misli da je oteo... Pa... Ako za tako nešto kažemo da je u redu, onda da prestanemo da učimo decu da nije lepo krasti...?


zuleee - 7-3-2008 u 12:33

...i istina ce vas osloboditi,,,


libi - 7-3-2008 u 15:30

http://www.cheesebuerger.de/images/midi/ekelig/f010.gif


radep001 - 7-3-2008 u 17:24

Kevo,

Ako sam te dabro rzumeo,a jesam,bez uvrede,ali smatram da je ovo što si napisala,jako ružno.Ovo deci treba zabraniti da čitaju.
Ti nam nudiš za rešenje otimanja Kosova,da idemo i polegamo,a da će taj problem neko drugi rešiti.Ako si zaista Keva,tim poraznije.
Ne mogu da verujem!!!!


radep001 - 7-3-2008 u 17:33

zuleee

Ne, laž će nas spasiti.

Znaš li šta znači SRAMOTA !!!!!


sailor - 8-3-2008 u 00:41

Rade...
Igrom slucaja poznajem i Kevu i Vas...
Ne mislim da je Keva htela da kaze nista lose, a cinjenica da istina boli nije manje istinita ukoliko se oko toga posvadjamo...
Keva jeste rekla par stvari sa kojima se slazem: idoli nase dece jesu to sto je navela... Da nisu, ne bi se polakomili one veceri i poharali one silne radnje...
I dalje ostajem pri stanovistu da su ti klinci udarili samar, ne svetu i evropi, nego pre svega svima onima koji su bili tog dana u Beogradu iz sasvim drugih pobuda, pa i svima nama zajedno...
I ne, ne mislim da su oni krivi...
Pogresan i promasen sistem vrednosti, ne samo devedesetih, nego zadnjih nekoliko decenija...
5. oktobar jeste ukinuo jedan politicki sistem, ali nije promenio sustinu stvari... (Mada je pitanje i da li je ukinuo i politicki sistem...?)
Odgovori na mnoge ove stvari zaista su dobrim delom dati u knjizi ''Deca Apokalipse'' koju sam preporucio na podforumu ''kultura'' ili tu negde...
Nasa deca se i danas, jednako kao i devedesetih, podsmevaju svim iskonskim vrlinama davno zapisanim u raznim knjigama praotaca...
I ne samo nasa...
U zlu se jako lako pridruzujemo ostalom svetu, ali to uopste nije tesko... Izazov jeste biti ponosan i pravedan... Kao uostalom stotine hiljada vas koji ste u BG-u to i bili, izmedju ostalih i vi, Rade... Kao sto je to uostalom i Keva...
Kevino pitanje - kako cemo vratiti Kosovo postaje veoma smisleno ako malo razmislimo o tome da se ono svakako ne vraca kamenovanjem izloga i besomucnom kradjom... Pitanje je - ko ce vratiti Kosovo...?
I dalje smatram da je prvi korak taj da svom klincu nikada ne kazem da je Kosovo nesto drugo nego vazan deo njegove zemlje... Ali, znate cega me je strah...? Ako se nastavi ovaj trend srozavanja moralnih vrednosti, bojim se da ce kilnaca koji ce otimacinu shvatati kao normalnu stvar biti sve vise, a otimacina ''adidasa'' iz susedne radnje daleko je realnija nego otimacina dela zemlje... U tom sistemu, ni za vas, ni za mene i mog klinca, ali, ubedjen sam, ni za Kevu nece biti mesta...
Sta god vi mislili o Zuletu, iako coveka ne znam, bar prema ovome sto sam procitao od njegovih postova do sada, mislim - ni za njega...
Ni za Nacionala...
Ni za veliku vecinu ljudi sa ovog foruma, jer, citajuci sve vas pazljivo citavo ovo vreme, zakljucio sam jedno - kada bismo se svi sreli - licem u lice, bez obzira na sve razlike, ne verujem da bi bilo toliko teskih reci koliko smo spremni da ih izgovorimo ovako, kada pricamo masini...
Ali... I to je deo otudjenja koje nam nudi savremeni svet...


nacional - 8-3-2008 u 12:55

Što se teme tiče ja sam rekao šta o tome mislim i tema je za mene završena.
Što se ovog poslednjeg tiče tu se ne slažem, kod nas četnika i nacionalista nema zajebancije, tako da se ja suzdržavam na ovom forumu zbog pravilnika. Ono što bi rekao ne može ovde a o tome govori činjenica da si mi brisao komentare i prepravljao ih a ni tad nisam rekao sve što bih rekao.
Nacionalistički deo Srbije je malo drugačiji od onoga što odgovara pravilniku Evrope ali to i jeste ono što nas jedino može spasiti u budućnosti stvaranja Novog Svetskog Poretka.
Jedino oružje protiv toga je iskreni nacionalizam. Kad budete svesni postojanja ovog plana o NSP svatićete da sam u pravu.


zuleee - 8-3-2008 u 19:54

nije moj fazon da odgovaram ovako,ali neki ljudi prosto vape za tim,ja bar imam svoj stav,a to sto ga vi izvrcete i sto odgovarate na stvari koje ja nisam rekao, dovoljno govori o vama...

ne znam ja sta je sramota,priznajem,najgori sam....ali bolje i to nego da izigravam satelit nekim ljudima na forumu...prepoznace se vec prozvani :)


libi - 8-3-2008 u 20:00

a joj...http://www.srbovanje.com/uploads/smil443d19d450d6c.gif


keva - 10-3-2008 u 11:27

Apsolutno ste me Rade pogrešno shvatili - nisam ja rekla da je uredu to što su nam oteli Kosovo- samo sam se pitala, a pitam i vas ostale kako vratiti Kosovo i u tome ne vidim ništa što deca ne treba da čitaju. Šta mislite da li se Kosovo može vratiti razbijanjem, kradjama , paljevinama i stalnim ponavljanjem Kosovo je Srbija,i li možda treba uraditi (ili je trebalo uraditi) nešto drugo.
Stvarno ne vidim da sam rekla nešto ružno - ružna je bila slika onih nereda, ružno je što nam je moral takav kakav je, ružno je što opet mislimo da nas mrzi ceo svet, ružno je što nam decu vaspitavaju "ružičaste" televizije, ružni su kiosci preplavljeni kojekakvim "novinama"i pornografskim časopisima, ružno je što lopovi i ubice nisu tamo gde im je mesto i da ne nabrajam više, a možda ni ovo nisam trebala da napišem...


radep001 - 13-3-2008 u 21:01

Libi,
Satanizacija iz inostranstva mi nije ni nelogična ni neočekivana. To se jednostavno koristi za postizanje odgovarajućih efekata I ciljeva.
Do zla boga je ružnoi štetno,kada mi,u međusobnim polemikama činimo.Koja korist od ruženja savoje domovine Srbije.Nažalost,ima toga na pretek. Često se udvaramo onima koji nas satanizuju,bombarduju I šta sve ne,tužakamo jedni druge,kome drugom nego njima.Može li to iko prepoznati kaovrlinu?Naravno ne.
Zato prekinimo sa kuknjavom.Kosovo možemo vratiti,samo ako se budemo na adekvatan način borirli za to.Udvaranjem otimačima,sigurno ne.
Da Princip nije pucao,Srbije ne bi bilo.Na red su čekali i vrli srbi udvarajući se velikom sunu Titu.Valjda vam je rezultat poznat.Zbog toga smo tu gde smo. Da Vas podsetim,taj veliki sin je zabranio srbima da se posle 45.vrate svojim kućama I imanjuma.Setite se položaja naše kulture,crkve i vere u to vreme.Ako ste mlađi I niste bili u prilici da to na časovima Istorije to saznate,potrudite se da o tome nešto pročitate.
Urednik,
Žao mi je,ali Vas nisam razumeo.
napisana 7-3-2008 u 11:18
keva,
Zao mi je što sam Vas pogrešno shvatio,zaista.
Jedino u čemu se sa Vama ne slažem,je kako da vratimo Kosovo?Moj stav je ,da Kosovo možemo vratiti onanko, kao kad nama, neko lično nešto otme.Na sud,javnom osudom,protestom I na svaki drugi način,osim,da se sa time mirimo.Zašto ne ponavljanjem”Kosovo je Srbija”.Šta je u tome loše?Ako imate bolju ideju, recite.Važno je ne odustati.Ne predavati se.Ne razumem Vašu preteranu frustraciju zbog nekih neprimerenih ponašanja na protestu”Kosovo je Srbija”u Beogradu.Ne odobravam ih.Ali šta je to naspram onoga što nam ti “kulturnjaci I demokrate”,učunuše.Bombardovaše,hapseiše,sudiše,otimaše,ucenjivaše……..
Mislim da se previše plašite njihove reakcije.Zašto onda, samo nama spočitavate da je ružno što poneki čine?Kako ocenjujete proteste francuskih studenata u Parizu I drugim gradivima Francuske,ETA u Španiji,Amerike u Iraku I Afganistanu,Gvantanamu itd……..Zar to nije ružno.Da,jeste ružno,ali ne sme da se kaže.A na račun Srbije je sve dozvoljeno I sve može.Ja sm protiv toga.
__________________________________________________
Neslaganje da,podele nikako,oko nacionalnih i državnih interesa.


Streptomicin - 13-3-2008 u 22:21

Da vam ja kazem odgovor na ovu temu ???
Glasajte za MOJ odgovor i dobicete ga, znam da me volite al` volim i ja vas !


Mama_tvoja - 13-3-2008 u 23:03

:010:


Streptomicin - 13-3-2008 u 23:14

S`druge strane , gledajuci problem u globalu, ova dva lika me podsecaju na VIP VB.
nacional ko Zorica M. a rede ko Bicko i naravno jedan ispada i na kraju onaj koji ostane ide u dil. Sve je to vec vidjeno tako da sva njihova opoziciona infuzija koju gledaju da ubrizgaju svima ostalima koji je NE PRIMAJU, ista bude smanjena, samo iz jednog razloga, "jer sviranje ......... je umetnost zato je ne kvarite ako ne znate da odsvirate"
uostalom svaka opozicija ima pravo da enja i da se ljuti i da negoduje i da .........al ovakva opizicija nema nikakve sanse sa vladarima ali nikakve.
A glasanje za moj odgovor ?


nacional - 13-3-2008 u 23:47

Citat:
Originalno postavio/la Streptomicin
S`druge strane , gledajuci problem u globalu, ova dva lika me podsecaju na VIP VB.
nacional ko Zorica M. a rede ko Bicko i naravno jedan ispada i na kraju onaj koji ostane ide u dil. Sve je to vec vidjeno tako da sva njihova opoziciona infuzija koju gledaju da ubrizgaju svima ostalima koji je NE PRIMAJU, ista bude smanjena, samo iz jednog razloga, "jer sviranje ......... je umetnost zato je ne kvarite ako ne znate da odsvirate"
uostalom svaka opozicija ima pravo da enja i da se ljuti i da negoduje i da .........al ovakva opizicija nema nikakve sanse sa vladarima ali nikakve.
A glasanje za moj odgovor ?http://i49.servimg.com/u/f49/11/79/68/37/smil4410.gifhttp://i49.servimg.com/u/f49/11/79/68/37/smil4310.gif


radep001 - 14-3-2008 u 09:07

Urednik,
napisana 8-3-2008 u 00:41

"Ni za veliku vecinu ljudi sa ovog foruma, jer, citajuci sve vas pazljivo citavo ovo vreme, zakljucio sam jedno - kada bismo se svi sreli - licem u lice, bez obzira na sve razlike, ne verujem da bi bilo toliko teskih reci koliko smo spremni da ih izgovorimo ovako, kada pricamo masini...
Ali... I to je deo otudjenja koje nam nudi savremeni svet..."
___________________________________________________

Ideja za lice u lice, Vam je sjajna. Ja je prihvatam. Javno, u TV ili radio emisiji. Može i na drugo mesto.
___________________________________________


libi - 14-3-2008 u 15:45

Citat:
Originalno postavio/la radep001
Libi,

Da Princip nije pucao,Srbije ne bi bilo.Na red su čekali i vrli srbi udvarajući se velikom sunu Titu.Valjda vam je rezultat poznat.Zbog toga smo tu gde smo. Da Vas podsetim,taj veliki sin je zabranio srbima da se posle 45.vrate svojim kućama I imanjuma.Setite se položaja naše kulture,crkve i vere u to vreme.Ako ste mlađi I niste bili u prilici da to na časovima Istorije to saznate,potrudite se da o tome nešto pročitate.

__________________________________________________
Neslaganje da,podele nikako,oko nacionalnih i državnih interesa.


libi - 14-3-2008 u 16:04

Rade, ocigledno se ne konstatujemo.Tvoja replika meni, nema veze sa onim o cemu sam ja govorila. Ja pricam o karakteru jednog naroda koji nikako da se slozi u svojim interesima i ciljevima, o nekorektnom odnosu evropskih drzava prema tom narodu ( satanizacija ) jos od Gavrila Principa, o nasim politickim podelama...
Ti pricas o necem sto je izvan moci gradjana Srbije, a to je visoka politika, sa tvoje tacke gledista.
Mlada nisam i istoriju, odlicno skolski poznajem... od Vuka Brankovica, zatim Karadjordja, Obrenovica, pa do Milosevica i Djindjica...
Sada ti procitaj koliko smo se delili, ko je koga izdao, a ko je koga ubio. A svi smo Srbi...


radep001 - 18-3-2008 u 22:00

libi ,

U teoriji,koliko mi je poznato,nema sudbine i još koje čega.
Ja Vas konstatujem.Možda nedovoljno jasno. Izvinjavam se.
Moje poimanje satanizacije stoji ovako. Ako neko želi da vas porazi iz nekog razloga,o vama će govoriti ružno do te mere,da ćete se i sami podeliti,naravno,manje-više,zavisno od strukture Vaše ličnosti.
Ja mislim, i ubeđen sam,da satanizacija nije zabavna igra,već,da za cilj ima ostvarenje ozbiljnog cilja,ili ciljeva,na Vašu štetu.
U nama,pa i drugim narodima,među kojima ni mi nismo izuzetak, kada ih tako nešto snađe,reaguju slično. Jedni misle da je mudro biti ponizan i poslušan,a drugi misle da se trba žestoko protiviti.
Naravno, ovde postoje i među-varijante.Ja sam svestan da te podele mora biti,ne bih navodio brojne razloge za to ovom prilikom,ali se zalažem, da odgovor za ovu priliku bude žestok,jer ovi koji nas sada satanizuju,nemaju male ciljeve koje bi ostvaruli na našu štetu i neće lako od tih ciljeva odustati.Tih primera na ovoj planeti ima sijaset.Nažalost!
Druga politička opcija se zalaže za ispunjavanje svih zahteva(ucena),verujući da će se ovi moćni sažaliti ili umoriti i odustati. Ne verujem. Ulog je zanačajne vrednosti.
Nažalost,ne verujem da će se jedna i druga strana složiti, makar dok smo u ovom problemu.
Moja je želja da se ne razlikujemo,ali......
Videćemo!


Crvenokosa - 9-4-2008 u 00:07

Nasim politicarima


radep001 - 9-4-2008 u 12:05

Crvenokosa,

Nažalost, i pored truda da otkrijem ko Vas ne pušta da živite,ne mam odgovor.
Pomognite!


radep001 - 14-4-2008 u 06:01

EVO JEDNE LEPE!

http://www.politika.co.yu/rubrike/Drustvo/Srpski-most-izmedju-Irana-i-Iraka.sr.html


radep001 - 21-4-2008 u 15:55

I još jedne,ali vrlo ružne.

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-21-04-2008/proliver


radep001 - 4-5-2008 u 08:22

Pročitajte,kako se Čeda zalaže za ružnu sliku o Srbiji.


Чињенице демантују Јовановића
Пре погибије Суаде Дилберовић и Олге Сучић, 5. априла 1992. године у Сарајеву, хрватско-бошњачке снаге су починили масовне злочине над Србима у Босанском Броду и Купресу

Од нашег сталног дописника

Бањалука, 3. маја – Приликом недавног боравка у Сарајеву, лидер Либерално демократске партије Србије Чедомир Јовановић је, према извјештају Федералне новинске агенције, изјавио да су Суада Дилберовић и Олга Сучић „биле прве жртве рата, који је и Србију учинио жртвом”. Он је ово рекао после полагања венца на мост на којем су 5. априла 1992. оне погинуле.

У Јовановићевом гесту не би било ништа спорно када би било тачно да су Суада Дилберовић и Олга Сучић, заиста, биле прве жртве рата у Босни и Херцеговини. Но, ствари ни изблиза не стоје онако како је, према извештају Фене, рекао лидер ЛДП-а и како годинама тврде сви бошњачки званичници.

Пре Дилберовићке и Сучићке у БиХ је страдало много људи. Војислав Гарановић је 15. септембра 1991. године погинуо код Босанског Брода од гранате испаљена из Хрватске. Шест дана касније у Градишци су страдале три жене и један мушкарац, такође у артиљеријском нападу са територије Хрватске. У кланцу Студена врила, код Посушја, 22. септембра из заседе је пуцано на колону ЈНА и тада да је убијен старији водник Словeнац Војко Чех. Војска је узвратила ватром и убила Лудвига Павловића, припадника усташке терористичке групе која је 1972. године из Аустралије убачена у тадашњу Југославију са задатком да подигне устанак. Код Павловића, који је тада заробљен и осуђен на 20 година затвора, нађена је легитимација резервног полицајца МУП-а Републике Хрватске.

Ако би се сви ови догађаји, као и заседа Збора народне гарде Хрватске у селу Равно код Требиња из које су 1. октобра 1991. године убили 14 резервиста ЈНА, подвели под инциденте или „увод у рат”, пре 5. априла 1992. године десило се неколико страдања Срба у БиХ. Прва жртва у Сарајеву био је Никола Гардовић, којег је 1. марта, у центру града, убио Рамиз ДелалићЋело, јер је на венчању сина носио српску заставу. Иако је јавно, на телевизији, признао убиство, Делалић, у рату командант 9. брдске бригаде Армије БиХ, никада није осуђен за тај злочин.

Пре погибије Суаде Дилберовић и Огле Сучић, Срби су масовно страдали у Босанском Броду и Купресу. Регуларне јединице Хрватске ушле су у Брод 3. марта и заједно са наоружаним локалним Бошњацима и Хрватима завеле страховладу у овој општини. Њихове прве жртве били су Андрија Мартић и његов син Момир и Душко Дујанић, које су убили 25. марта, а тешко ранили Момирову супругу Мериму и Бранка Дујмића. Идућег дана, у селу Сијековац убијено је девет Срба – најстарија жртва био је Јован Зечевић (72), а најмлађа седамнаестогодишњи Драган Милошевић. У овом селу је наредних дана убијено још 11 Срба, а за те злочине још нико није одговарао.

У нападу регуларних трупа Хрватске војске и Хрватског већа одбране на Купрес, од 3. до 5. априла, убијена су 54 Србина, а 16 заробљених се и данас воде на списковима несталих. О учешћу јединица Хрватске војске у нападу на Купрес, поред осталог, сведочи и споменик подигнут „Вуковарским бранитељима” који су од 3. до 10. априла погинули на купрешкој висоравни.

Б. Марић
[објављено: 04/05/2008.]

Bestidno.
Ovaj "besni" političar(Čeda) nema granice u ruženju svega što potiče iz Srbije.
Sve ovo čini zbog lične frustracije.Izbegavaju ga i oni koji su ga stvorili.