RTM Forum - "Besplatne akcije" (original)

"Besplatne akcije"
nacional - 7-2-2008 u 11:28

Грађани ће моћи да се одрекну безвредних акција у корист акција јавних предузећа


Београд, 6. фебруар 2008. године – Министар економије и регионалног развоја у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас усвајање подзаконских аката који ће омогућити да се грађани одрекну безвредних акција које су добили у досадашњем процесу приватизације у корист акција јавних предузећа.

Динкић је после обиласка пункта Националне службе за запошљавање у Палати Владе Србије изјавио да ће се грађанима без акција сматрати и они који су добили акције, али их до сада нису искористили.

Он је истакао да за увођење ових новина неће бити потребно мењати Закон о бесплатној подели акција, уз напомену да ће најављеним подзаконским актима бити регулисан и статус пословно неспособних лица.

Министар економије и регионалног развоја је навео да има још много грађана који су у дилеми да ли имају право на акције, па је из тог разлога на сајту Агенције за приватизацију омогућено да претраживачем и једноставним укуцавањем имена и презимена сазнају да ли су регистровани као власници акција.

Према његовим речима, у пракси је чест случај да се неко пријавио за бесплатне акције, али да је у међувремену покренута приватизација његовог матичног предузећа.

Динкић је објаснио да ће тим грађанима бити пружена могућност да се до 31. јула одјаве за бесплатне акције у замену за стаж у јавном предузећу, али и обрнуто.

Донели смо одлуку да свима који су се грешком пријавили на два места пружимо шансу да се до 31. јула званично одјаве са једног места и да одустану од пријаве тако што ће се писмено обратити Агенцији за приватизацију, рекао је он.

Динкић је подсетио на то да је отклоњена препрека која се односила на евидентирање запослених и бивших запослених у предузећима која су својевремено била у саставу шест јавних предузећа чије су акције предмет поделе, и додао да је Пензионом фонду достављен списак свих предузећа која су икад била у саставу НИС-а и ЈАТ-а.

Он је навео да је у пракси било и питања да ли радници ЈАТ технике имају право на акције ЈАТ-а, и нагласио да запослени у ЈАТ техници, као и у осталим сличним јавним предузећима, имају право на то да бирају да ли ће уписати акције свог матичног предузећа или осталих шест јавних предузећа, али да то не могу да учине у обе фирме.

Министар је саопштио да се за бесплатне акције до сада пријавило 675 радника и бивших радника Нафтне индустрије Србије и 675 радника Јат ервејза.

Динкић је затражио од радника ЕПС-а да не праве гужве и сачекају 31. март, када се завршава евидентирање радника НИС-а и ЈАТ-а, и обећао да ће у градовима где живи много радника ЕПС-а, као што су Лазаревац и Обреновац, бити отворени посебни шалтери.

Он је прецизирао да се за бесплатне акције до сада пријавило приближно милион грађана, а да се дневно пријављује до 100.000 људи, и указао на то да ће, ако упис буде настављен оваквим темпом, тај процес бити завршен за два месеца.


http://www.pa-serbia.co.yu/besplatne_akcije/prirucnik_kako-do-ba.php


nacional - 7-2-2008 u 11:40

Da li je ovo šargarepa na štapu?

Agencija za privatizaciju najkasnije do kraja 2008. godine šalje potvrdu na adresu iz lične karte da je građanin stekao pravo na besplatne akcije!


nacional - 7-2-2008 u 23:57

Jedini dokument potreban za prijavu besplatnih akcija je lična karta, ukoliko ste je izgubili moraćete tražiti novu.
Jedan od načina da to uradite je da napišete izjavu a ona može da izgleda ovako:

http://i27.servimg.com/u/f27/11/79/68/37/skojev10.jpg


radep001 - 23-2-2008 u 13:00

To je to. Svaki komentar našem leskovčaninu je suvišan.