RTM Forum - Srbija u dugovima - samo tako DS (original)

Srbija u dugovima - samo tako DS
nacional - 4-2-2008 u 17:23

Spoljni dug Srbije 19,8 milijardi $
08:30 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Spoljni dug Srbije, zaključno sa martom, iznosio je 19,8 milijardi dolara i bio je za 83,3 odsto veći nego 2000. godine.

Miloje Kanjevac direktor Instituta za tržišna istraživanja, je izjavio da je spoljni dug Srbije zaključno sa martom za 83,3 odsto veći nego 2000. godine, kada je bio 10,8 milijardi dolara.
Kanjevac je, na konferenciji za novinare, upozorio da najveća opasnost dolazi od toliko velikog duga i naveo da učešće privatnog sektora u spoljnom dugu iznosi 58 odsto.
Pri tome, spoljni dug privatnog sektora beleži stalni rast, posebno ako se ima u vidu da je 2000. godine iznosio svega dve milijarde i da je u ukupnom dugu učestvovao samo sa 18,8 odsto.
Nasuprot tome, spoljni dug javnog sektora opada, posle maksimuma od 10,4 milijarde dolara koji je dostigao 2003. godine, je smanjen na 8,25 milijardi.
Kanjevac je zaključio da opasnost od prezaduženosti zemlje dolazi pre svega iz privatnog sektora, a u okviru njega od poslovnih banaka, koje se stalno zadužuju u inostranstvu, kako bi zadovoljile povećanu tražnju za kreditima, pre stanovništva, a ne privrede, što je, takođe, nepovoljno.
___________________________________________________________

E sad, bivsa Yu bila duzna 20 mjrd a sad Srbija isto toliko, a posle Slobe samo 11 mjrd$
I jos one price o privatizaciji svih preduzeca??? Eto sta nam je to donelo!!!
I te "poslovne banke"... na kraju ce mo svi mi da vracamo dugove a pojedinci se nafatirali na prevare tipa "laki kes", udjes izadjes gotovo"...


Mila - 4-2-2008 u 17:51

proveri koliko je amerika duzna.....jedini moj komentar zato sto zivim ovde da mi posle ne bi lupio po nosu da nemam porava dakomentarisem.......


i druga stvar mi svi volimo lepe stvare u srbiji a nemamo para, a i stanovi se na kredite kupuju uveliko, a zato sluze banke (ako se ne varam, mada je jako moguce i da se varam a ?).....rekoh necu da tupim samo neki put treba i prst na celo da se stavi pre nego sto se ovako nesto postavi bas posle izbora.......:baby2:


nacional - 4-2-2008 u 18:42

Jel trebalo pre izbora?
Pa ovo je samo podsećanje za šta su ljudi glasali.
Šta misliš koliko je dužna opština Majdanpek?


nacional - 4-2-2008 u 19:01

Srpski dug 19,6 milijardi dolara
Dug preduzeća i banaka povećao se sa 2,03 milijarde dolara, koliko je iznosio početkom 2001. godine, na 11,15 milijardi dolara na kraju 2006.

Prema raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, ukupan spoljni dug u 2006. godini, izražen u dolarima, povećan je za oko od 3,69 milijardi, tako da je devizni dug zemlje poslednjeg dana prošle godine iznosio 19,6 milijardi dolara. U toj sumi je i dug Kosova od 1,18 milijardi, koji Srbija - uredno vraća. U periodu od 2001. do 2006. ukupan spoljni dug Srbije povećan za nešto više od 8,77 milijardi dolara.
Malo olakšanja u ovoj neveseloj dužničkoj priči unosi podatak da je deo spoljnog duga za koji garantuje država u prošloj godini ipak smanjen za 9,03 odsto.
I pored toga rast ukupnog deviznog duga u protekle tri godine, a naročito u prošloj, nadmašio je očekivanja većine domaćih i stranih analitičara. Pogotovu što se prošlogodišnje povećanje od 23,19 odsto dogodilo uprkos činjenici da nam je Pariski klub stranih poverilaca u februaru otpisao još 15 procenata svojih potraživanja u iznosu od oko 653 miliona dolara. Pored toga, Srbija je i MMF-u u 2006. vratila 570 miliona dolara.
Ko se to onda tako olako i obilato zadužuje po belome svetu?
Sudeći po raspoloživim podacima centralne banke, željni boljeg života, dinarske kredite, koji se po pravilu vezuju za vrednost evra, najviše uzimaju građani. Prema poslednjim podacima, kreditno zaduženje građana dostiglo je 2,4 milijarde evra. Prosečan dug po svakom zaduženom iznosi oko 685, a po stanovniku 319 evra.
Za pozajmicama često posežu i preduzeća, pa se njihov devizni dug lani uvećao za 54 procenta.
Uprkos merama NBS, da bi udovoljile toj velikoj tražnji za kreditima i zaradile na razlici u kamati, banke su se sve više zaduživale u inostranstvu. Tako su banke svoje devizno dugovanje stranim poveriocima samo u prošloj godini uvećale za gotovo neverovatnih 89,83 odsto.
Doduše, na povećanje duga izraženog u dolarima u proteklih pet godina uticalo je i nepovoljno kretanje kursa te valute u odnosu na evro, ukazuju nadležni u NBS, što potvrđuju i analitičari naših ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Spoljni dug javnog sektora, to jest onog dela za koji garantuje država, od početka 2001. do kraja 2006. smanjen je za 3,78 odsto. Istovremeno dug privatnog sektora povećan je sa 2,03 milijarde, koliko je iznosio početkom 2001, na 11,15 milijardi dolara na kraju 2006. godine.
Ekonomisti smatraju da su devizni dugovi pojedinaca, preduzeća i banaka – samo njihova briga. One koji se ne prostiru preko gubera, tiče se samo deo deviznog duga za koji garantuje država i koje će ona vraćati od poreskih prihoda građana.
Prema poslednjem Biltenu javnih finansija Ministarstva finansija, ukupni unutrašnji i spoljni dug Srbije za koji garantuje država na kraju oktobra 2006. iznosio je oko 12,2 milijarde dolara, odnosno 9,6 milijardi evra, što znači da je u novembru smanjen za oko 1,1 milijardu dolara. Inače, Srbija već šest godina uredno izmiruje devizne obaveze prema inostranim i domaćim poveriocima. Nijedan dan nije zakasnila, niti je ikada aktivirana ijedna garancija.
Dugovanje iz budžeta prema građanima Srbije tada je iznosilo 5,1 milijardu dolara, prema inostranim kreditorima 6,1 milijardu, a indirektne obaveze na osnovu pozajmica javnim preduzećima, za obnovu infrastrukture i zaštitu životne sredine, skoro milijardu dolara.
Država je krajem oktobra građanima za isplatu stare devizne štednje dugovala još 4,1 milijardu dolara, a za dugoročne hartije od vrednosti 313,5 miliona dolara. Za penzije poljoprivrednicima tada se dugovalo 318 miliona, penzijskom fondu zaposlenih 239 miliona dolara, a taj deo duga znatno je smanjen vanrednim isplatama u decembru i januaru.
Za isplatu zajma za privredni preporod tada se dugovalo 43 miliona, za kratkoročne hartije od vrednosti 79,5 miliona, a po osnovu kredita poljoprivrednicima 5,3 miliona dolara.
Najveći deo spoljnog duga – oko 2,3 milijarde dolara, prošle jeseni bile su direktne obaveze prema Merđunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD), dok su dugovanja Pariskom klubu poverilaca nešto više od dve milijarde, Londonskom klubu 1,1 milijardu, Svetskoj banci skoro 519 miliona, a Evropskoj investicionoj banci (EIB) 54 miliona dolara.
Poslovično oprezni ekonomisti upozoravaju da će godišnje rate po osnovu ukupnog spoljnog duga narednih godina biti sve veće. Ovogodišnja je procenjena na 2,2 milijarde dolara, a stručne službe MMF-a su izračunale da će Srbija za otplatu spoljnog duga u 2009. i 2010. godini morati ukupno da izdvaja oko 3,5 milijardi dolara.
Po poslednjoj računici Uprave trezora, planirano je da država u ovoj godini na ime javnog duga isplati 859,5 miliona dolara. U 2009. trebalo bi da se vrati 775,8, a u 2010. godini 1,018 milijardi dolara. Ako se država u međuvremenu dodatno ne zaduži, kažu u Upravi trezora, vrednost godišnjih rata otplate deviznih dugova počela bi da opada.


nacional - 4-2-2008 u 19:01

Stanovništvo Srbije finansira inostranu privredu
04.02.2008 - 13:49

Spoljni dug Srbije krajem novembra prošle godine dostigao je 25,04 milijarde dolara i povećan je 2,3 puta u odnosu na 2000. godinu, rečeno je danas na konferecniji za novinare u Institutu za tržišna istraživanja (IZIT).

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac rekao da je pri tome javni sektor spoljni dug povećao sa blizu 8,8 milijardi dolara na oko devet milijardi, dok je dug privatnog sektora rastao daleko brže - sa oko dve milijarde u 2000. godini na oko 15,9 milijardi dolara u novembru prošle godine, kao i da je porastao 43 odsto u odnosu na kraj 2006. godine. On razloge za enorman rast dugova privatnog sektora vidi u pojačanom zaduživanju banka i preduzeća. Velika je potražnja stanovništva za kreditima kojim se nabavlja roba široke potrošnje, pa se banke u Srbiji, koje su uglavnom inostrane, zadužuju kod svojih matica u drugim zemljama. Tim inostranim sredstvima stanovništvo opet kupuje proizvode, koji su najčesće uvezeni, što praktično znači da srpsko stanovništvo preko kupovine robe široke potrošnje finansira inostranu privredu, a ne domaću, objasnio je Kanjevac, upozoravajući da će vraćanje dugova mnogo koštati.
On je podsetio da je spoljnotrgovinski deficit u prošloj godini dostigao više od 9,5 milijardi dolara i da je veći za 41,2 odsto u odnosu na 2006. godinu, s tim što je i pokrivenost uvoza izvozom pogoršana. Još veći je problem što u srpskom izvozu dominiraju sirovine i repromaterijal, sa 65,8 odsto, dok roba široke potrošnje preovladava kod uvoza sa 52,1 odsto. To znači da je nedovoljna nabavka kapitalnih proizvoda koji treba da ojačaju privredu, pa i dalje treba računati sa nepovoljnim trendovima u razmeni, rekao je Kanjevac.
Ekonomski analitičar Saša Đogović je istakao i da razmena sa nerazvijenim afričkim zemljama pokazuje koliko je stanje loše, jer se se prošle godine i tu deficit povećao dva puta u odnosu na 2006. godinu i dostigao 46,4 miliona dolara. Srpski izvoz u Afriku iznosio je 54,4 miliona dolara, a uvoz 100,8 miliona, što ukazuje da ne postoji strategija državnih institucija i organizacija koje predstavljaju logističku podršku za to tržište. Đogović je naveo da je Srbija u prošloj godini najveći obim razmene imala sa Nemačkom, Rusijom i Italijom, a najveći deficit ostvarila sa Rusijom, Kinom, Nemačkom i Italijom. Najveći suficit ostvarila je sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.


Mila - 4-2-2008 u 20:55

evo iskreno nista nisam procitrala od navedenog znaci na slepo kuckam hahahaha.....duzna opstina Majdanpek reci mi jednu stvar koliko radnika ima opstina majdanpek koji ocekuju jos uvek plate od drzave samo odatle da pocnemo........druga stvar koliko ti radnici prave para???? e ovo je iskreno ne mislim nikoga da uvredim da se razumemo i ja da sam tamo isto bi zelela da imam pare ne bi me zanimalo sto posla nema, ili sto drzava napravila kaku pa nista ne funkcionise kako treba......znaci ovo nisam napisala da bi nekoga uvredila nego cisto gledajuci sa strane.......ajde odatle da se podje pa da vidimo kako i neduguju svi???

kad treba nesto da se privatizuje svi se bune jel tako??? iskreno i ja bi se isto tako bunila, zasto zato sto sve nesposobni ljudi rade te transakcije i opet sebi djepove pune.....ovoliko od mene necu da se natezem jel svi mi imamo svoje misljenje......

jedino sto mi je krivo je sto pocetkom devedesetih za vreme siljosevica nije pocelo to da se privatizuje kako je i trebalo......ja sam tada radila u industiji precizne mehanike na zvezdari koja je bila firma da se ukenjas dok je mangupi nisu unistili.....u to vreme dosli ameri hteli deo da zakupe na 10 godina i da financiraju novu masineriju i tako te stavri i sta se desilo, e pa desilo se da se direktorima to nije svidelo jel su znali da ce ostati bez posla......e vidis da je odatle pocelo da se radi i da smo mi radili za kapitaliste mozda bi i ja jos uvek tamo bila.......sta mislis o tome?????


nacional - 4-2-2008 u 22:48

A Milošević će na to :http://i34.servimg.com/u/f34/11/79/68/37/pictur10.jpg


Mila - 4-2-2008 u 23:14

xaxaxaxaxa pa to tebi mozda brate meni nije ja sam na divljem zapadu i bas sam srecna zbog toga hehehehehehe, a ti se sad nerviras posto je tvoj kandidat izgubio hehehehehe.......:nunu: u ruke i napred navijam za tebe.......


libi - 4-2-2008 u 23:52

Nacional, boli nas uvo za tvoje stavove, smaras ...


nacional - 5-2-2008 u 00:12

Citat:
Originalno postavio/la Mila
xaxaxaxaxa pa to tebi mozda brate meni nije ja sam na divljem zapadu i bas sam srecna zbog toga hehehehehehe, a ti se sad nerviras posto je tvoj kandidat izgubio hehehehehe.......:nunu: u ruke i napred navijam za tebe.......

Nije draga Mila ovo bilo tebi upućeno , ovo je Srbiji , ili bolje rečeno onome što je od nje ostalo.


Mila - 5-2-2008 u 17:20

onda se izvinjavam nacional.......moja greska u koracima.......necem vise........:baddevil::baddevil::baddevil:a ni manje hehehehe......


nacional - 5-2-2008 u 18:54

Citat:
Originalno postavio/la Mila
onda se izvinjavam nacional.......moja greska u koracima.......necem vise........:baddevil::baddevil::baddevil:a ni manje hehehehe......

Nema razloga da se izvinjavaš, draga.
http://i34.servimg.com/u/f34/11/79/68/37/image010.gif


Mila - 5-2-2008 u 19:40

ma sreco moja ja se samo zekim, valjda mi je to i jedna od najvecih mana.......moja parola je udri brigu na veselje......


nacional - 5-2-2008 u 20:14

Pokaži na karti gde se nalaziš pa da te posetim kad budem u prolazu.

http://i34.servimg.com/u/f34/11/79/68/37/dobrat10.jpg

Po glasu bih rekao da se znamo???


Mila - 6-2-2008 u 06:06

:lol2: pazi sva sreca pa necu da komentarisem mada mi je u momentu palo jedno 10 gluposti na pamet (po nekad se nadje samo malo sive mase ) ali se uzdrzah da nebih opet bunu napravila pa da dobijem po prstici........:a080: bicu dobra upravnice kunem se ako treba i u tita hehehehe.........


nacional - 6-2-2008 u 12:32

Citat:
Originalno postavio/la Mila
:lol2: pazi sva sreca pa necu da komentarisem mada mi je u momentu palo jedno 10 gluposti na pamet (po nekad se nadje samo malo sive mase ) ali se uzdrzah da nebih opet bunu napravila pa da dobijem po prstici........:a080: bicu dobra upravnice kunem se ako treba i u tita hehehehe.........


Ne znam kako da shvatim, imam utisak da si se naljutila, nije mi bila namera , naprosto nisam imao lepši globus od ovoga.
Možda nije shvaćeno ali bila je šala.
http://i27.servimg.com/u/f27/11/79/68/37/meda10.gif


sailor - 6-2-2008 u 14:26

Ma, verujem da je šala shvaćena, nego ako smem da se vratim na temu...
Možda bi nam lakše bilo da je novac kojim se država zadužila bio utrošen valjanije, na prave investicije i štošta drugo što bi moglo da ga vrati... Unutrašnjost Srbije ostala je potpuno zaboravljena u svemu tome, a teret vraćanja tog novca svakako je pritiska jednako kao i BG (ako ne i više, jer je siromašnija).... Ako "potpuno" nije prava reč, onda bar gotovo zaboravljena...


nacional - 6-2-2008 u 14:58

Ako tako hoćeš pa valjalo bi i da je novac u opštini Majdanpek pametnije utrošen a ne ovako na gluposti. Bačen u prazno. Imalo je milion stvari koje su bile preče od lampiona i trotoara i ivičnjaka. Ljudi imaju probleme sa mnogo bitnijim stvarima a ćemo da se šetamo ko lujke po ulicama pod lamionima.
Tako je i u celoj Srbiji , ili se krade ili se bacaju pare na gluposti. Što Velja reče "ajde da kraduckate ali vi mnogo kradete". Pođimo od svog dvorišta. Ali nismo , tj. neki nisu gledali u svoje dvorište kad su glasali 3.2. pa onda neka im nije kriva SRS od ´90.
Sve što ne valja žuti se hvataju za ´90 a SRS na vlasti bila samo ´98-´99. a u stvari sve se ruši od 2000 te.
Samo propaganda DSa kaže ne veruj svojim očima već nama i Tadiću koji nije ništa pametno uradio od 2003 pa će sad od 2008. Može samo još da nas oglobi on i njegovi Dinkić i Đelić i Pavelić , htedoh reći Jelašić.


sailor - 6-2-2008 u 16:33

Pa, ne, čuj... Neću se složiti sa tobom da je sve počelo da se urušava od 2000., ali se isto tako neću složiti ni sa onima koji kažu da od 2000. teče med i mleko i da nije moglo MNOGO bolje, a još manje kada za sve nalaze krivca u ovom ili onom, pa i u devedesetim...
Poslednji izbori to su i pokazali...
Procenti prednosti zanemarljivo su mali, a poenta priče je u tome da je dobar deo ljudi koji su izašli na izbore glasao protiv, a ne za... E, sad, jedni su glasali protiv devedesetih, a drugi protiv ovog sada, ali svejedno...
Činjenica da ima tako mnogo nezadovoljnih ljudi sigurno se ne može nazvati pobedom. A sad, na onima koji vladaju je da razmisle o tome. Naravno, ako žele. Ako ne žele, onda će svakako u jednom trenutku tas na vagi prevagnuti na onu drugu stranu i to je to...
To je moje vidjenje stvari, pa sad...


nacional - 6-2-2008 u 19:34

Mene u ovom slučaju zanima viđenje da je SRS odgovorna za ´90 iako je opštepoznato da nije imala nikakvu vlast i čak da su u periodu od ´90 do ´99 veće učešće u vlasti imali oni koji su u raznim momentima od 2000 do 2008 bili u sastavu demokrata bilo kog formata ( da ne kažem DOS ). Prilikom kampanje za predsedničke izbore osnovna parola DSa je bilo vraćamo se u ´90 ako pobedi Nikolić. Misliš li da je to deo pokvarene kampanje, manipulacija narodom i lažno predstavljanje istine ili opravdana tvrdnja?

Ljudi su zaslepljeni tom podvalom i zanemarili su činjenicu da je u periodu ´90tih bila nametnuta situacija sankcija i izolacije a u cilju rušenja korena komunizma u svetu što je američka misija bila tad. I da je bilo ko bio na vlasti bilo bi nam isto možda i gore.

S tim u vezi kad neko kaže da se ne vrate ´90 mene asocira na američku invaziju i teror a ne ništa drugo.


Mila - 6-2-2008 u 20:31

Ljudi su zaslepljeni tom podvalom i zanemarili su činjenicu da je u periodu ´90tih bila nametnuta situacija sankcija i izolacije a u cilju rušenja korena komunizma u svetu što je američka misija bila tad. I da je bilo ko bio na vlasti bilo bi nam isto možda i gore.


samo na ovo tvoje nacional da ja nesto dodam.......


sto se vlasti tice i koje na njoj bio hehehehe.........to za nasu tadasnju vlast jel sam ja id alje uverena da je ona sve to kovala sa ovim g*** ovde...

a znas sta sam ja uvek razmisljala a i dan danas mi to padne na pemet zamisli da je u tom trenutku pobedio tata busko sta bi se desilo i da li bi i on cekao da uhvate moniku ispod stola pa da napadne......e vidis i to je jedna dobra tema za razmisljanje.......

sto se tice devedesetih trudim se da ih zaboravim jel su mi najteze godine bile........problema i muka preko glave i iskreno da ti kazem vise me ne zanima ko je kriv, krivim sve pa cak i nas koji smo dole ziveli jel smo svi mi to dozvolili da se desi.........

ja sam svecano zavrsila sa politickim temama mnogo me u proslost vracaju i pocinje i glava i zeludac da me boli, a trudim se maksimalno da ne vodim politiku i bas mi je lepo......znaci vracam se ja na deo foruma sto je za mene napravljen a ovaj deo ostavljam vama koji volite da se zabavljate sa politikom.....

srecno i nadam se da cete doci do nekog resenja .......


nacional - 6-2-2008 u 20:36

Pa ovo je jedini podforum za one ozbiljne , ostali su za do 13 godina. Mislim da nemaš samo toliko. Ali ajde otvori ti neku bolju temu ali za odrasle, glupo mi je da se tamo mrljam sa klincima.


Mila - 6-2-2008 u 20:43

pa dobro nacional ako sam ja dete onda svaka cast, pa vidim da citas postove pa valjda vidis da me zovu tetka , mislim stvarno.....sve u svemu hvala na komlimentu volim ja kad me ljudi podmladjuju ko i svaka zena.......nema ljutis sve sto sam rekla je moje misljenje ja stvarno ne volim da se bavim politikom, nikada ni nisam, politicare prezirem i to sve nema veze koje odelo na sebi imaju......jedino mogu da podrzim zelene a i njih ako se ne mecu puno u neke stvari.....prema tome nadam se da razumes u kom sam fazonu........


dracul - 12-2-2008 u 20:39

Meni se čini da nacional i nema stav. Ono što sam do sada pročitao je pamflet ... znate čega već.


nacional - 12-2-2008 u 20:54

Misliš na konfete? Ne nova godina je prošla , sačekaj sledeću pa se javi.


keva - 13-2-2008 u 13:25

politiku ostavljam vama "velikim" a ja odoh da se družim sa decom:P


radep001 - 16-2-2008 u 11:36

Očekivano.kada nemaju argumenate,Mila & Keva,a i drugi,naprasno prekidaju sa politikom. Vesela Mila,čas beži u inozemstvo i baš je briga,a kad se to pokaže neubedljivim,beži u grupu da 13 godina.
U koji gripu pripada Keva? Svojsveno im je da prvo ide-hahaha i odricanje od politike. Meni je, priznajem,vrlo zanimljivo i zato nemojte odustajati.